Sausį–kovą Kinijos bendrasis vidaus produktas (BVP) smuko 6,8 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų ketvirčiu, skelbia Nacionalinis statistikos biuras.

Tai yra pirmas kartas, kai Kinijos ekonomika traukėsi nuo XX a. 10 deš. pradžios, kai Pekinas pradėjo skelbti ketvirčio ekonomikos rodiklius.

Ketvirtąjį praeitų metų ketvirtį Kinijos ekonomika augo net 6 proc., tačiau nuosmukis nebuvo toks didelis, kaip prognozavo naujienų agentūros AFP kalbinti ekonomistai, kurie teigė, kad BVP trauksis net 8,2 proc.

Tiesa, ekonomistai jau ilgą laiką išreiškia abejones dėl oficialių Kinijos ekonomikos duomenų tikslumo, nes įtariama, kad skaičiai yra pagražinami dėl politinių priežasčių.

Analitikai taip pat prognozuoja, kad Kinijos ekonomikai atsigauti prireiks laiko, smukus kiniškų prekių paklausai užsienyje, nes pagrindinės Kinijos eksporto rinkos yra krečiamos koronaviruso.
„Dabar susiduriame su augančiu spaudimu dėl įvežtinių užsikrėtimų prevencijos ir iššūkiais dėl darbo ir gamybos atnaujinimo“, – spaudos konferencijoje sakė Nacionalinio statistikos biuro atstovas Mao Shengyong.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozuoja, kad 2020 m. Kinijos ekonomika augs vos 1,2 proc., tačiau 2021-ųjų atsigavimas bus įspūdingas ir sieks net 9,2 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)