„Vokietija šiandien yra didžiausias taškas, į kurį daugiausiai eksportuojame. Po to eina Skandinavijos šalys. Ačiū Dievui, jos kol kas atrodo gerai.

Švedijoje niekas nestovi. O kalbant apie pietus, ten viskas sustoję. Tai jų atsidarymo irgi labai laukiame“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė jis.

V. Janulevičius dar pridūrė, kad bendrai karantino pabaigos labiausiai laukia tie, kam yra sunkiausia.

„Sunkiausia tiems, kas dirba su galutiniu vartotoju – kavinėmis, restoranais, viešbučiais“, – paaiškino jis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį pranešė, kad kai kurios parduotuvės šalyje galėtų atsidaryti kitą savaitę, o mokyklos – gegužės pradžioje.

Nedirba 40 proc.

V. Janulevičius spaudos konferencijoje dėstė, kad COVID-19 situacija šiuo metu pati blogiausia yra pietų Europoje.

„Kalbant apie Italiją, Ispaniją ir Prancūziją, šios šalys ruošiasi palengva išėjimui iš COVID-19. Didžioji dalis jų pramonės yra sustabdyta, ten karantinas iš dalies yra griežtesnis. Pietų Europoje neveikia apie 70 proc. pramonės, nuo apdirbamosios iki maisto. Išeidinėti planuojama nuo kitos savaitės, tik Prancūzija šiek tiek vėliau“, – pasakojo jis.

V. Janulevičius dar kalbėjo apie žiedinę ekonomiką ir skaitmenizavimą.

„Suvokiame, kad Europos ateitis yra žiedinė ekonomika. T. y. perdirbti atliekas ir naudoti jas toliau, taip sumažinant importą. Dar yra ekologinės inovacijos ir atsinaujinanti energetika, sukuriant pridėtinę vertę savo šalyse, neišleidžiant pinigų iškastiniam kurui, kuris blogina mūsų prekybos balansą. Pavyzdžiui, Ispanija yra paskelbusi, kad suras galimybes įdarbinti apie 80 tūkst. darbuotojų būtent saulės jėgainių montavimui.

Prancūzija kalba apie skaitmenizavimą. Dėl to ji galėtų tapti artimesne mūsų partnerė. Beje, skaitmena yra dalykas, kuris vyksta jau šiandien. Gamybinė įmonė turi turėti išėjimą į internetą. Europoje turime per 500 mln. galutinių vartotojų. Tai yra didžiausias mūsų turtas. O skaitmenizavimas leis jiems parduoti“, – sakė jis.

LPK viceprezidentas nurodė, kad šiuo metu Lietuvoje nedirba apie 40 proc. pramonės.

„Kalbant iš esmės, savaitei ar dviem dar ir užtektų (lėšų – „Delfi“). Tuo metu smulkiam verslui pinigų reikia čia ir dabar“, – sakė V. Janulevičius.

LPK priklauso apie 3 tūkst. įmonių ir 60 sektorinių organizacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)