„Kiekvienas finansų tarpininkas turi savo biurokratinį procesą, kuris užtrunka. Kalbant apie lengvatines paskolas, tai pareiškėjas jau yra, jis turėtų būti tinkamas, tikimės pasirašyti šiandien arba rytoj ir pinigai verslą turėtų pasiekti kitą savaitę“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė J. Rojaka.

Lietuvos bankų asociacija (LBA) anksčiau teigė, kad parama verslą pasieks tik po 1-2 savaičių, tačiau J. Rojaka patikslino, kad per tokį laiką verslą turėtų pasiekti garantijos, o ne lengvatinės paskolos.

„Viena dvi savaitės – kalba eina apie garantijas. Iš tiesų, garantijų sutartys yra pasirašomos atsižvelgiant į kiekvieno finansų tarpininko biurokratinį procesą. Tas procesas, nepaisant viso pasiruošimo, užtrunka, matyt, reikia ir su patronuojančiomis kompanijomis suderinti strategijas“, – sakė viceministrė.

Anot jos, lengvatinių paskolų ir palūkanų kompensavimo paklausa viršija Vyriausybės numatytas sumas, todėl jų apimtis tikriausiai teks didinti.

„Mes nuolat laikome ranką ant pulso, žiūrime, koks yra poreikis. Priemonė (lengvatinės paskolos – BNS) yra nauja, visiškai automatizuota. Tikėtina, kad ši priemonė bus viena iš paklausiausių ir atitinkamai bus koreguojamos ir sumos“, – sakė J. Rojaka.

„Lygiai taip pat, kaip ir su palūkanų kompensavimu, mes vėlgi matome, kad skirta pinigų suma, tikėtina, bus išeikvota labai greitai ir atitinkamai reaguosime, kartu su Finansų ministerija“, – pridūrė ji.

Anot viceministrės, rezervo didinti priemonių apimtis dar yra.

„Mes kalbame ne tik apie valstybės rezervą, taip pat apie papildomą skolinimąsi. Mūsų žiniomis, dabartinis poreikis verslui turės būti patenkintas ir mes neturime kažkokių didelių apribojimų. Makroekonominė situacija įžengus į COVID-19 periodą buvo labai gera, tai leidžia mums ir skolintis rinkoje papildomai už ne itin didelę kainą ir pasiruošti likvidumo smūgiui, kurį prisiima verslas“, – sakė J. Rojaka.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)