Kaip informavo VMI, šiuo metu individualią veiklą vykdo apie 205 tūkst. gyventojų. Per pirmąją deklaravimo dieną, balandžio 15 d., pajamų deklaraciją jau yra pateikę apie 6,5 tūkst. gyventojų, vykdančių individualią veiklą.

Kas mėnesį PVM deklaraciją VMI teikia apie 4,5 tūkst. individualią veiklą vykdančių asmenų.

Čibirienė: nauja forma gyventojams patinka

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė Daiva Čibirienė apie naują deklaravimo formą turi gerų atsiliepimų.

„Pirmas įspūdis – geras. Deklaracija pildoma gana lengvai ir aiškiai, gyventojams patinka. Galbūt mes neturime sudėtingų atvejų, nes šiandien (trečiadienį – aut. past.) leido deklaruoti tik individualią veiklą vykdantiems asmenims. Tiems, kurie paprastai neturi akcijų, turto pardavimo pajamų“, – sako ji.

Visgi D. Čibirienė turi kelis pastebėjimus dėl prisijungimo ir pažymos gavimo. Anot jos, iš pradžių gyventojai feisbuke rašė, kad negali prisijungti prie sistemos, bet vėliau prisijungė ir jiems pavyko pateikti deklaraciją.

„Vadinasi, tai buvo tik laikinas trukdis. Tikrai nėra toks lūžis, koks buvo su Užimtumo tarnybos prašymais“, – pažymi pašnekovė.

„Sudėtingas prisijungimas, bet jis visuomet toks būna, kai prasideda deklaravimas. Taip pat ir pažymos ištraukimas, nes jis ne toks pat kaip būdavo anksčiau ir parašytas labai mažomis raidėmis, todėl galima jos ir nepastebėti. Norėtųsi, kad ši vieta būtų aiškesnė“, – kelias pastabas įvardija Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė.

Daiva Čibirienė

Priverstas duomenys pildyti dukart

Kaip „Delfi“ pasakoja advokatas Vidas Vilkas, individualią veiklą vykdantys asmenys VMI duomenų sistemoje (i.MAS) kas mėnesį pildo duomenis, iš ko ir kokio dydžio pajamas gauna. Šie duomenys, anot jo, yra automatiškai perkeliami į preliminarias PVM deklaracijas, tačiau jau pildant GPM deklaraciją, jie nenaudojami.

Advokatas pabrėžia, kad tokia sistema ne tik, kad nepalengvina deklaravimo, mat procesas atliekamas du kartus, bet ir sudaro sąlygas privelti klaidų.

„Pasirodo, jog VMI parengtų preliminarių deklaracijų duomenys apie asmens gautas pajamas iš individualios veiklos yra visiškai neperkeltos iš tos pačios VMI duomenų sistemos.

Mano, kaip advokato nuomone, VMI šiuo atveju elgiasi visiškai nesąžiningai asmenų, sąžiningai pildančių pajamas atžvilgiu. Suvedami toje pačioje VMI duomenų sistemoje visi duomenys, bet VMI vienom deklaracijom juos panaudoja, kitoms gi, kaip šiuo atveju gyventojų metinei pajamų mokesčio deklaracijai, nenaudoja, t. y. neperkelia.

Taip kiekvienas individualią veiklą vykdantis asmuo yra priverstas tai daryti du kartus, natūralu, jog tai ne tik nepalengvina deklaravimo, procesas atliekamas du kartus, bet ir sudaro sąlygas padaryti klaidų“, – dėsto V. Vilkas.

Advokatas pažymi, kad VMI vienintelis siūlomas variantas, jog pajamų duomenys būtų automatiškai perkelti iš i.MAS sistemos – sąskaitas faktūras reikia pildyti VMI posistemėje esančiame žurnale, naudojantis i.APS programą.

Asociatyvi nuotr.

VMI: duomenys yra atvaizduojami „Vedlyje“

VMI Mokestinių prievolių departamento vyresn. patarėja Inga Gedminienė sako, kad individualią veiklą vykdantys gyventojai, PVM mokėtojai, privalo teikti gaunamų ir išrašomų PVM sąskaitų faktūrų registrų duomenis i.SAF (i.MAS posistemis).

„Šiuos duomenis, kad būtų patogiau ir lengviau klientui, i.SAF reikia pateikti nedetalizuojant, apibendrintus, neišskiriant pajamų rūšių ir kt. požymių, kurie yra svarbūs pildant gyventojo pajamų deklaraciją. i.SAF preliminarios PVM deklaracijos suformavimo paslauga yra sukurta verslininkų patogumui, tačiau jei duomenys būtų automatizuotai perkeliami ir į gyventojų pajamų deklaraciją, tai jiems reikėtų tuos duomenis tikslinti, detalizuoti ir t. t.“, – aiškina VMI atstovė.

Tačiau, kaip ji pažymi, jei gyventojas pernai vykdė individualią veiklą ir savo apskaitą, t. y. pajamas ir išlaidas vedė į i.APS duomenų sistemą (i.MAS posistemis), tai tie duomenys yra atvaizduojami „Vedlyje“.

„Pildydamas deklaraciją EDS vedlio pagalba, gyventojas mato ir iš virtualaus buhalterio – i.APS jam įkeltus duomenis“, – patikslina I. Gedminienė.

Čibirienė: PVM ne visais atvejai sutampa su GPM deklaracija

Kaip pažymi D. Čibirienė, i.APS progama, kuri sukurta savarankišką veiklą vykdantiems asmenims, startavo pernai metų viduryje. „Gyventojai galėjo patys susivesti savo pajamas, išrašyti sąskaitas, ir ta sistema pati generuodavo duomenis PVM registrui. Ši sistema turėjo sukelti duomenis į asmeninę deklaraciją ir čia neturėjo būti problemų“, – sako ji.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė atkreipia dėmesį, kad galbūt ne visi gyventojai žino, kad PVM ne visais atvejais sutampa su GPM deklaracija.

„Jei gyventojas yra PVM mokėtojas, bet jis nevykdo individualios veiklos, ir jis nuomoja kokį nors turtą, tarkim, automobilį, ir nuomoja jį su PVM, tai nuomos pajamos GPM deklaracijoje turi ateiti ne pagal išrašytą sąskaitos datą, bet pagal tos sąskaitos apmokėjimo datą. Jeigu datos kertasi, papuola į skirtingus metus, negalima lyginti PVM deklaracijos su GPM deklaracija. Todėl VMI ir neperkelia tų duomenų ir teisingai daro, nes negalima“, – pavyzdį pateikia ji.

„Delfi“ primena, kad pajamas nuo balandžio 15 dienos gali deklaruoti tik savarankiškai dirbantys asmenys, kurių šalyje yra apie 205 tūkst., o nuo balandžio 22 dienos bus duotas startas ir visiems likusiems šalies gyventojams.

Numatoma, kad gyventojai pajamas deklaruoti ir mokestį sumokėti galės iki liepos 1 dienos, permokos, kaip ir anksčiau, bus grąžintos iki liepos 31-osios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)