Saulius Skvernelis sako, kad, Vyriausybei nusprendus švelninti karantino reikalavimus tam tikriems verslo sektoriams, šie jau artimiausiomis dienomis galės teikti paslaugas, jeigu bus visiškai pasiruošę. Nuo šiol galės dirbti ne maisto parduotuvės, išskyrus esančias didžiuosiuose prekybos centruose, turinčios atskirą įėjimą iš lauko. Atnaujinti veiklą galės visos smulkios remonto, buities paslaugų įmonės.

„Jei operacijų vadovo nustatytos sąlygos bus išlaikytos, verslas spės pasiruošti, jau rytoj bus galima gauti tam tikras paslaugas. Čia bus taikomos sąlygos tiek pardavėjui, kad jis nebūtų rizikos grupės narys, turėtų visas apsaugos priemones, kad būtų galima užtikrinti dezinfekciją parduotuvėje, išlaikyti atstumus arba aptarnauti ne daugiau kaip vieną pirkėją, kontaktas su pirkėju – ne ilgiau nei 20 minučių ir taip toliau“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Premjeras pažymėjo, kad didžiuosiuose prekybos centruose esančios parduotuvės jau šią savaitę galės pradėti veiklą, jei šios turės įėjimą iš lauko, ribos žmonių srautą ir laikysis kitų saugos reikalavimų.

„Esminis dalykas dėl parduotuvių ir paslaugų, kurios yra didžiuosiuose prekybos centruose ir apima gana didelį spektrą paslaugų – nuo prekybos iki maitinimo, – ribojimai skirti, kad nebūtų žmonių susibūrimų“, – komentavo jis.

Drabužių parduotuvės atitinka sąlygas, kurios išvardytos Vyriausybės nutarime, ir tuos reikalavimus, kuriuos nustato operacijų vadovas. Jei drabužių parduotuvės turi atskirą įėjimą iš lauko, anot premjero, joms bus leista veikti.

„Operacijų vadovas dėl drabužių matavimosi priims atskirus sprendimus, nes tai yra gana rizikinga“, – papildė jis.

Pramogų ir prekybos centruose esančios ne maisto prekių parduotuvės bei grožio salonai ir toliau negalės veikti.

Saulius Skvernelis

Pasitarime buvo pateiktas keturių etapų planas, kaip Lietuvoje po truputį baigsis karantino režimas. Be konkrečių datų, veiklos suskirstytos į keturis blokus.

„Teko priimti sprendimus, kurie galbūt padiktuoti riboto mūsų gyvenimo šalies viduje. Atsirado kai kurių savivaldybių siūlymas dėl pramogų ir paslaugų teikimo. Pirmiausia – paslaugos, kurios teikiamos iš automobilio. Tam pritarėme. Pavyzdžiui, suteiktas leidimas veikti kino teatrui po atviru dangumi, neišlipant iš automobilio. (...) Kad bent kažkiek sušvelnintume karantino laikotarpį“, – kalbėjo premjeras.

Preliminariai, kaip sako premjeras, antrasis etapas galėtų prasidėti po dviejų trijų savaičių.

„Pažiūrėsime, kaip situacija keisis po Velykų savaitgalio. Tą mes matysime po 5–7 dienų. Galėsime matyti, kaip kinta kreivės, rodančios užsikrėtusius, taip pat – ir sunkiai sergančius asmenis. Tada galėsime svarstyti. Nekalbame apie trumpą laikotarpį, tai yra ne mažiau kaip dvi savaitės“, – sakė premjeras.

S. Skvernelis įvardijo veiklas, kurios galėtų pradėti darbą antruoju karantino švelninimo etapu. Anot jo, galėtų pradėti veikti dalis kultūros įstaigų (bibliotekos ir muziejai), ribojant asmenų skaičių. Taip pat – sveikatos paslaugos: būtų išlaikytas minimalus kontaktas su pacientais.

„Visi esame išsiilgę grožio paslaugų ir kirpyklų. Jeigu surasime modelį, kuris yra saugus ir svarbus, manau, kad tikrai galime (leisti veikti – aut. past.)“, – tikino premjeras.

Taip pat, anot premjero, antruoju etapu galėtų pradėti veikti specializuoti mokymai, pavyzdžiui, vairavimo egzaminai Regitroje.

„Žmonių, kurie baigė kursus, išlaikė mokyklinius egzaminus ir turi laikyti egzaminus „Regitroje“, įgūdžiai kiekvieną uždelstą savaitę krinta. „Regitra“ galėtų teikti paslaugas tiems, kas pageidauja laikyti egzaminą su apsaugomis – respiratoriais, akiniais, pirštinėmis, visiškai aprūpinus ypatingos apsaugos priemonėmis vairavimo instruktorių, iš anksto užsirašius; automobilis būtų naudojamas gana retai, panaudojus automobilį, atliekama dezinfekcija“, – pažymėjo S. Skvernelis.

Dar svarstomas variantas dėl kavinių ir maitinimo paslaugų teikimo lauko sąlygomis, išlaikant atstumus, neleidžiant prie staliuko maišytis skirtingiems žmonėms, kad būtų viena šeima, ribotas žmonių kiekis prie staliuko.

„Kol kas reikia žiūrėti, kaip veiks pirmas etapas. Tada galėsim kalbėti apie antrąjį“, – pažymėjo jis.

Prie antro etapo taip pat priskiriamos turgavietės ir sportinės veiklos, nekalbant apie profesionalaus sporto masinius renginius.

Delfi primena, kad, Vyriausybės trečiadienio sprendimu, savo veiklą galės atnaujinti ne maisto prekių parduotuvės, išskyrus esančios didžiuosiuose prekybos centruose, taip pat – buitinių ir remonto paslaugų teikėjai, galintys užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kvadratinių metrų vienam pirkėjui tenkantį patalpų plotą arba galimybę vienu metu aptarnauti ne daugiau nei vieną pirkėją.

Pramogų ir prekybos centruose esančių ne maisto parduotuvių veikla ir toliau draudžiama.

Paslaugų teikėjams numatomas papildomas ribojimas – tiesioginis kontaktas su klientu turi būti ne ilgesnis nei 20 minučių. Draudimas teikti grožio paslaugas galios ir toliau.

Posėdžio metu premjeras atkreipė dėmesį, kad verslininkams ir paslaugų teikėjams privaloma užtikrinti operacijų vadovo sąlygų laikymąsi. Kitu atveju, jei situacija blogės, o pirkėjai ir darbdaviai nesilaikys reikalavimų, palengvintos sąlygos bus panaikintos, įspėjo S. Skvernelis.

Kaip skelbė ELTA, pirmuoju etapu numatyta, kad nuo trečiadienio veiklą galės pradėti vykdyti ne maisto prekių parduotuvės, turinčios atskirą įėjimą iš lauko (ne prekybos ir pramogų centruose). Taip pat – buitinių ir remonto paslaugų teikėjai: raktų gamyba, galanterija, avalynės ir kitų gaminių taisymas, dviračių taisymas, skalbyklos, valyklos, servisai, nuomos salonai, gyvūnams skirtos paslaugos.

Kaip skelbiama Vyriausybės lydraštyje, antruoju etapu, kuris įsigaliotų po 2 savaičių nuo ankstesnio etapo, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, būtų įgalinta kultūros įstaigų veikla (bibliotekos, muziejai), sveikatos paslaugos, kurias teikiant kontaktas su pacientais ribotas (planinės procedūros, sveikatinimo paslaugos), grožio paslaugos (kirpyklos, kosmetologijos kabinetai), viešojo maitinimo įstaigos (kavinės, restoranai) – lauke, specializuoti mokymai, kurie negali vykti nuotoliniu būdu (vairavimo, aviacijos), veiklos (paslaugos), teikiamos lauko sąlygomis (golfas, teniso aikštynai), prekybos ir pramogų centrai, turgavietės (ribojant įėjimą).

Trečiuoju etapu, kuris įsigaliotų atšaukus karantiną, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, veiklą pradėtų viešojo maitinimo įstaigos, sveikatos paslaugos (odontologija, tyrimai, skiepai), sporto ir pramogų paslaugos (sporto klubai, pramogų parkai), lopšeliai, darželiai, mokyklos, neįgaliųjų vaikų ir suaugusiųjų dienos centrai.

Paskutiniuoju etapu būtų atveriami masiniai renginiai: teatrai, kino teatrai, konferencijos, parodos, koncertai. Jų atvėrimo laikas kol kas neapibrėžtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (323)