Premjeras Saulius Skvernelis paskelbė, kad tai bus pirmasis karantino švelninimo etapas verslui.

Savo veiklą galės atnaujinti ne maisto parduotuvės, išskyrus esančias didžiuosiuose prekybos centruose, taip pat – buitinių ir remonto paslaugų teikėjai, turintys atskirą įėjimą iš lauko ir galimybę reguliuoti klientų srautus.

„Kalbant apie palengvinto režimo užtikrinimą, bus priimti operacijų vadovo sprendimai dėl apsaugos režimo nustatymo paslaugų teikimo punktuose, atidaromose prekybos vietose. Atkreipiu dėmesį visų, kurie organizuos savo verslo ar paslaugų teikimą, – bus privaloma laikytis operacijų vadovo sąlygų. Kitu atveju būsime priversti palengvintas sąlygas panaikinti, jeigu matysime, kad situacija blogėja, jei pirkėjai ir darbdaviai nesilaiko nustatytų reikalavimų“, – posėdžio metu pažymėjo S. Skvernelis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga posėdžio metu siūlė, kad būtų leidžiami renginiai, kurių metu asmenys neišliptų iš savo automobilių. Vyriausybė šiam siūlymui pritarė.

„Draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami renginiai ir susibūrimai, renginiai. Šis draudimas netaikomas renginiams atvirose erdvėse, kai neišlipama iš automobilio ir jame yra ne daugiau kaip du asmenys, išskyrus artimuosius, giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus“, – dėsto A. Veryga.

Vyriausybės sprendimu, veiklą galės vykdyti atskirą įėjimą iš lauko turinčios ne maisto prekių parduotuvės, įvairių buitinių ir remonto paslaugų teikėjai, galintys užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kvadratinių metrų vienam pirkėjui tenkantį patalpų plotą arba galimybę vienu metu aptarnauti ne daugiau nei vieną pirkėją.

Pramogų ir prekybos centruose esančių ne maisto parduotuvių veikla ir toliau draudžiama.

Paslaugų teikėjams numatomas papildomas ribojimas – tiesioginis kontaktas su klientu turi būti ne ilgesnis nei 20 minučių. Draudimas teikti grožio paslaugas galios ir toliau.

Delfi primena, kad trečiadienį paskelbtame Vyriausybės dokumente praplečiamas sąrašas, kam netaikomas prekybos draudimas:

  • parduotuvėms, įskaitant esančioms prekybos ir (arba) pramogų centruose, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas;
  • maisto prekybai turgavietėse ir kitose viešosiose prekybos vietose;
  • augalų, skirtų sodinti, sėklų, trąšų prekybai lauko sąlygomis ne turgavietėse, specialiai tokioms prekėms pardavinėti skirtose vietose;
  • internetinei prekybai ir kai prekės pristatomos fiziniams ir juridiniams asmenims ar atsiimamos atsiėmimo punktuose;
  • parduotuvėms, į kurių patalpas patekti įrengtas atskiras tiesioginis įėjimas iš lauko pusės ir kurių patalpose ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas: užtikrinamas ne mažesnis nei 10 kvadratinių metrų vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.

Paslaugų teikėjams numatyti reikalavimai: turėti tiesioginį įėjimą iš lauko pusės į paslaugų teikėjo patalpas, riboti srautus – patalpose užtikrinti ne mažesnį nei 10 kvadratinių metrų plotą, tenkantį vienam paslaugos gavėjui, arba vienu metu aptarnauti ne daugiau nei vieną paslaugos gavėją.

Be to, šiose paslaugų teikimo vietose turi būti užtikrinamos būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, darbuotojų ir pirkėjų aprūpinimo būtinosiomis asmeninės apsaugos priemonėmis sąlygos.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis BNS pranešė, kad dar negalės veikti grožio salonai, lauko kavinės, sporto klubai. Jų veiklą planuojama atnaujinti vėliau.

„Delfi“ primena, kad Vyriausybė nutarė, jog karantinas pratęsiamas iki balandžio 27 dienos.

Karantino laikotarpiu šalies piliečiams draudžiama išvykti iš šalies, uždarytos parduotuvės (išskyrus maisto ir vaistines) bei kavinės.

Taip pat draudžiami žmonių susibūrimai, neveikia šalies švietimo, ugdymo įstaigos, gyventojams rekomenduojama dirbti iš namų.

Jei būtina išeiti iš namų, nuo balandžio 10 d. privaloma dėvėti kaukes arba respiratorius, arba kitas nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Taip pat draudžiama asmenims parkuose ir kitose atvirose viešosiose vietose lankytis ir būti didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis.

Reikalaujama laikytis saugaus kontakto, prekybos ir paslaugų vietose lankytis po vieną šeimos narį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (435)