Jei virusas bus suvaldytas ir ekonomikos suaktyvės, 2021-aisiais pasaulio ekonomika atsigaus 5,8 proc., nurodoma naujausioje TVF pasaulio ekonomikos apžvalgos ataskaitoje. Jos autoriai pripažino, kad pasaulinei situacijai vis dar greitai kintant, yra sudėtinga sudaryti tikslias prognozes.

Kadangi bandant suvaldyti virusą ir siekiant išvengti sveikatos apsaugos sistemų žlugimo neveikia didelė pasaulio ekonomikos dalis, TVF įspėjo, kad yra „rimtas blogesnių padarinių pavojus“, kilęs dėl „atsigavimo stiprumo neapibrėžtumo“.

JAV ekonomika šiemet galimai susitrauks 5,9 proc., tačiau kitąmet paaugs 4,7 proc.

Fondas prognozuoja, kad pandemija pasibaigs antroje šių metų pusėje.

TVF ataskaitoje įspėjo, kad jei „pandemija ir jos suvaldymo priemonės galios ilgiau, kylančios ir besivystančios ekonomikos bus paveiktos dar smarkiau... o jei dėl bendrovių užsidarymų ir užsitęsusio nedarbo kils daugiau rimtų pasekmių, augimo prognozės galimai bus dar prastesnės“.

Koronavirusu visame pasaulyje užsikrėtė beveik 2 mln. žmonių, o nuo jo mirė beveik 120 tūkst. asmenų. Pandemija sustabdė kelionių sektoriaus veiklą ir privertė užsidaryti verslą, parduotuves ir restoranus.

TVF įvardijamas „didysis užsidarymas“ yra prasčiausias nuo „Didžiosios depresijos“ laikų ketvirtajame praėjusio šimtmečio dešimtmetyje.

Tai yra pirmasis ekonomikos susitraukimas nuo 2009 metų finansų krizės, tačiau, manoma, kad tą laikotarpį vargu ar galima lyginti su dabartiniu. Nors pasekmės buvo juntamos dar ilgai, nuosmukis siekė 0,1 proc., o kylančios rinkos ekonomikos toliau augo greitu tempu.

Šiemet recesijos galimai išvengs tik dvi ekonomikos – viruso protrūkio epicentru laikoma Kinija ir Indija.

„Turime bendradarbiauti“

Rimtas sulėtėjimas yra „neišvengiamas“, tačiau „fiskalinės, piniginės ir finansinės“ priemonės gali sušvelninti smūgį ir užtikrinti, kad pasibaigus karantinams ekonomika galėtų atsigauti, teigė TVF.

„Tam, kad galėtume sušvelninti žmonių, bendrovių ir finansų sistemos aktyvumo nuosmukio padarinius, reikės taikyti ekonominę politiką“, kuri užkirs kelią „itin sunkiems bankrotų padariniams“, sakoma ataskaitoje.

Dauguma šalių vyriausybių jau ėmėsi išlaidavimo priemonių. Valstybių centriniai bankai, siekdami išvengti finansų sistemos žlugimo, ėmėsi jai suteikti likvidumo.

Tačiau TVF teigė, kad „tam, jog galėtume įveikti pandemijos padarinius, labai svarbus stiprus daugiašalis bendradarbiavimas“.

Sinchronizuoti veiksmai „gali padidinti jų poveikį“, tačiau gali ir užkirsti kelią praėjusio šimtmečio klaidoms, kai šalys ėmėsi „taikyti merkantilistinę politiką... kuri tik pablogino pasaulinį nuosmukį“.

Ataskaitoje raginama „sumažinti su muitais ir su jais nesusijusias kliūtis, kurios trukdo tarpvalstybinei prekybai ir pasaulinėms tiekimo grandinėms.“

2021-ųjų atsigavimas smarkiai priklauso nuo antrojoje 2020 metų pusėje numatomo pandemijos pasibaigimo, „leisiančio pamažu atsisakyti apribojimo priemonių ir atstatysiančio vartotojų ir investuotojų pasitikėjimą“.

Jei „didysis užsidarymas“ tęsis ilgiau ar kitąmet užklups antra protrūkio banga, 2021-ųjų prognozės galimai bus 8 proc. prastesnės nei dabartinės, įspėjama ataskaitoje.

Vienintelis užtikrintas judėjimo į priekį būdas – vaisto atradimas, tačiau „iki tol, kol nebus įmanoma imtis tokių medicininių veiksmų, nė viena šalis nėra apsaugota nuo pandemijos“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)