Pirmas atvejis nustatytas prieš savaitę – praėjusį antradienį, tačiau, kaip pažymi siuvimo įmonės vadovas Rolandas Jackevičius, nebuvo gauta jokių nurodymų stabdyti įmonės veiklą. To esą ėmėsi pati vadovybė.

Kaip BNS sekmadienį teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, užsikrėtusiųjų Nemenčinės įmonėje skaičius labai augantis, nes koronaviruso nepavyko lokalizuoti pirmomis dienomis: arba žmonės vaikščiojo į darbą sirgdami, arba nejausdami simptomų, arba įmonėje nebuvo laikomasi tam tikrų saugos reikalavimų.

Prieš pirmą atvejį darbuotojai ėmė nedarbingumą, tačiau nesityrė

„Delfi“ šaltinis, kuris nepanoro atskleisti savo tapatybės dėl savo ir artimųjų saugumo, sako, kad pirmas patvirtintas atvejis įmonėje – tai asmuo, kuris buvo ištirtas pirmas, tačiau užsikrėtęs nuo kito darbuotojo, mat tyrimai jam buvo atlikti anksčiau nei kitiems darbuotojams.

„Įmonėje užsikrėtusiųjų jau nemažai. Dar prieš pirmąjį atvejį asmenys ėmė nedarbingumo pažymėjimus, bet tyrimų neatliko. Nežinau, ar nesutiko, ar atsisakė, nes tokia galimybė yra. Taigi pasireiškus pirmam patvirtintam atvejui, kiti asmenys su nedarbingumais buvo išsiųsti daryti tyrimų, ir dalis jų pasitvirtino kaip teigiama korona“, – pasakoja „Delfi“ šaltinis.

„Mano nuomone, blogiausia yra tai, jog anksčiau susirgę asmenys, gavę paprastus nedarbingumus ir neatlikę (galbūt atsisakę) tyrimų dėl koronaviruso, buvo traktuojami kaip paprasti sergantieji, ir tokiems asmenims saviizoliacija nebuvo privaloma. Galimai tokie asmenys laisvai judėjo po miestelį, platindami virusą“, – priduria jis.

Šaltinis patvirtino, kad darbuotojas, kuriam pirmam buvo patvirtintas teigiamas koronaviruso testas įmonėje, po savaitės jaučiasi geriau ir toliau yra saviizoliacijoje savo namuose.

Darbuotojai nesilaiko saviizoliacijos

R. Lingienė sekmadienį taip pat minėjo, kad nerimą kelia tai, kad yra pranešimų apie saviizoliacijos pažeidimus, o kai kurie darbuotojai esą kviečiami po Velykų atlikti tam tikrus darbus įmonėje.

„Turi būti apie 100 žmonių izoliuotų ir jau gavom pranešimus iš Nemenčinės gyventojų apie izoliavimosi pažeidimus, informuota policija“, – pažymėjo R. Lingienė.

Kaip Delfi informavo Vilniaus rajono savivaldybės administracija, pirmadienį savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus bei policijos pareigūnų atliktų patikrinimų metu buvo nustatyti du UAB „Vilnikos“ darbuotojų saviizoliacijos pažeidimai.

„Žinau, jog po diagnozės buvo skambinama asmeniui tą pačią dieną ir aiškinamasi dėl galimų kontaktų – kontaktiniai asmenys buvo išsiųsti izoliuotis namo. Tačiau, ar visi darbuotojai laikėsi izoliacijos, pasakyti negaliu“, – „Delfi“ komentavo šaltinis.

Apie atvejus Nemenčinėje feisbuko grupėje aktyviai diskutavo ir miestelio gyventojai.

Situacija tikrai labai rimta, todėl elgtis reikia atsakingai. Kai UAB „Vilnika“ buvo nustatytas pirmas koronaviruso atvejis, o įmonė veiklą tęsė iki kol gavo atsakingų institucijų nurodymą ją nutraukti, galima buvo nuspėti, kad susirgimų bus žymiai daugiau. Tačiau blogiausia tai, kad juos nustačius, ne visi infekuotieji ir artimą kontaktą su jais turėję asmenys laikosi privalomos izoliacijos. Tai sukelia didelę riziką užsikrėsti kitiems“, – rašo gyventoja.

Kita įmonės darbuotoja feisbuke rašė, kad įmonės darbuotojai iki penktadienio žinojo tik apie vieną atvejį ir dėl to esą itin pikta.

Įmonė laikėsi visų reikalavimų, tačiau tai viruso nesustabdė

„Žinau tik tiek, jog įmonė stengėsi laikytis nurodytų reikalavimų, darbuotojai dirbo tam tikrais atstumais atitraukti, darbuotojai buvo padalinti pamainomis, kad vienu metu įmonėje jų būtų kuo mažiau. Pietavo prie vieno stalo ribotas darbuotojų skaičius, naudojosi veido kaukėmis, judėdami darbovietės teritorijoje, bei dezinfekciniu skysčiu, kuris buvo sukabintas kiekvienoje patalpoje bei nuolat pildomas. Matyt, tokioje didelėje tarptautinėje įmonėje to nepakako“, – pažymi „Delfi“ šaltinis.

„Delfi“ susisiekė ir su įmonės „Vilnika“ vadovu Rolandu Jackevičiumi, kuris tikino, jog šiuo metu įmonėje yra 16 patvirtintų viruso atvejų. Anot jo, įmonė nuo pat pradžių ėmėsi tiek darbuotojų asmeninių, tiek organizacinių apsaugos priemonių.

„Visi darbuotojai turėjo kaukes, kurias privalėjo nešioti. Kiti dalykai – organizaciniai: buvo sumažintas kiek įmanoma darbuotojų tankumas, jie išskaidyti į dvi pamainas, kad tarp jų būtų 45 min. tarpas. Keičiantis pamainoms, buvo dezinfekuojamas patalpų paviršius.

Asociatyvi nuotr.

Per pietų pertraukas nurodyta, kad prie stalo būtų ne daugiau kaip vienas žmogus, buvo išskaidyta darbuotojų grupės po 15 žmonių, kada jie gali eiti į pertraukėles. Tada atskirti žmonių judėjimo srautai, atsisakyta visų išorinių kontaktų, susirinkimų skaičių minimalizavome. Taip pat temperatūrą darbuotojų kasdien tikrinome“, – visas priemones vardijo įmonės vadovas.

„Vilnika“ vadovas stebisi, kad įmonė buvo nustatyta tiek daug susirgimo atvejų. Anot jo, prie paplitimo galėjo prisidėti ir tai, jog karščiuojantys darbuotojai neatitiko koronaviruso simptomų ir dėl to esą negalėjo išsitirti.

„Dabar mes klausinėjame darbuotojų, bandome aiškintis paplitimo mastą. Testus žmonės darosi, tai situacija dar gali keistis. Mums patiems šokas dėl tokio masto, nes visų reikalavimų, pakankamai griežtų, laikomės. Griežtesnių nei kitose įmonėse, pagal išleistas oficialias rekomendacijas.

Ką dabar matome, kas galėjo prie to prisidėti, – žmonės karščiavo, bet neatitiko tipinių viruso simptomų ir net negalėjo išsitirti, nes tyrimui neregistruodavo. Kai dabar pirmas atvejis buvo patvirtintas, tada visus karščiuojančius prašėme eiti registruotis ir tirtis, tada pamatėme, kad tas tikras vaizdelis skleidžiasi“, – „Delfi“ pasakojo jis.

Pirmą atvejį nustatė antradienį, bet veiklos nestabdė

R. Jackevičius pažymi, kad pirmas atvejis įmonėje buvo nustatytas dar praėjusį antradienį, tačiau institucijų nurodymų uždaryti įmonėje negavo.

„Mes bendradarbiaujame su Nacionaliniu sveikatos centru. Kai buvo pirmas atvejis, mes jų klausėme, ar reikia uždaryti bent tą cechą, patalpą, kurioje buvo identifikuotas atvejis. Jie pagal visas išleistas rekomendacijas sakė, kad turi būti izoliacijai išsiųsti žmonės, kurie galimai turėjo kontaktą daugiau nei 15 minučių be apsaugos priemonių. Visos įmonės niekas nerekomendavo uždaryti.

Net ir penktadienį niekas nerekomendavo, nes kai mes patys gavome tuos keturis teigiamus atvejus, mes patys įmonę pradėjome uždarinėti. Visas uždarymas (nurodymai – aut. past.) atėjo vėliau iš paskos, mes visus sprendimus buvome priėmę ir patys užsidarę. (...) Mes patys suinteresuoti saugoti žmonių sveikatą. Suprantam, kad jei jau yra toks mastelis, situacija – nebevaldoma“, – sako siuvimo įmonės vadovas.

Vis dėlto, pasak Vilniaus rajono savivaldybės administracijos, siuvimo įmonei dar penktadienį buvo nurodyta nedelsiant nutraukti veiklą.

NVSC nurodymu, UAB „Vilnika“ veikla privalo būti sustabdyta 14 dienų nuo paskutiniojo registruoto COVID-19 atvejo, t. y. iki 2020 m. balandžio 27 d. ar kito termino, atsižvelgiant į NVSC nurodymą, kuris bus motyvuotas pagal epidemiologinę situaciją.

Įmonė

Kaip užsikrėtė pirmas įmonės darbuotojas, kol kas niekas pasakyti negali.

„Tyrimas dabar vyksta, sunku pasakyti, nuo ko ir kaip užsikrėtė. Tas pirmas atvejis nieko mums nesako, nes darbuotoja niekur nebuvo išvažiavusi, išorinių kontaktų su sergančiais neturėjo. Dar akivaizdžios priežasties mes neužčiuopėme“, – tikina R. Jackevičius.

Nemenčinės feisbuko gyventojų grupėje dėl užsikrėtusių įmonės darbuotojų sklinda įvairiausių gandų. Po vienu įrašu gyventojai ginčijasi ir bando atsekti, kas nuo ko užsikrėtė. Pavyzdžiui, viena moteris rašo, kad vieną darbuotoją užkrėtė kažkuri iš dukrų arba žentas iš užsienio.

„To pasakyti nieks negali. Spėlioti neapsimoka, o gandų pilna“, – sako Delfi šaltinis.

Jis priduria, kad uždraudus įmonės veiklą, įmonės vadovai, tiems darbuotojams, kurie neturi nedarbingumo pažymėjimų bei neprivalo laikytis saviizoliacijos, liepė pasiimti apmokamų kasmetinių atostogų. Tai patvirtino ir pats įmonės vadovas.

Darbuotojams nurodoma imti apmokamas atostogas

„Darbuotojai yra siunčiami atostogų. O tie, kurie neturi atostogų, tada eis į prastovas. Bet dėl to žmogus labiau finansiškai nukenčia. Darbo vis tiek nėra“, – pažymis R. Jackevičius.

Anot jo, su kiekvienu teigiamu atveju, saviizoliacijoje esančių darbuotojų skaičius didėja. Šiuo metu – daugiau nei šimtas žmonių izoliuojasi.

Rekvizitai.lt duomenimis, įmonėje dirba 314 darbuotojų.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad situacija Nemenčinės mieste esančioje siuvykloje kelia didelį nerimą, nes COVID-19 infekcija užsikrėtę įstaigos darbuotojai galėjo turėti nemažai kontaktų su aplinkiniais, rašo ELTA.

„Iš tų duomenų, kuriuos aš gavau, (...) tai situacija yra kelianti nerimą, nes panašu, kad tie užsikrėtę asmenys galėjo turėti daug kontaktų. Panašu, kad nemažai žmonių gali tekti izoliuotis ir pati situacija gali ten ryškėti į blogąją pusę“, – antradienį Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Asociatyvi nuotr.

Nustatyti keli pažeidimai

Paaiškėjus, kad Nemenčinėje atsirado COVID-19 ligos židinys, Vilniaus rajono savivaldybės administracija ėmėsi visų būtinų priemonių virusui stabdyti. Nuo penktadienio dezinfekuojamos Nemenčinės m. bei apylinkių viešosios erdvės: gatvės, šaligatviai, stotelės, aikštės ir kt., visų daugiabučių gyvenamųjų namų laiptinės.

Be to, kaip Delfi informavo Vilniaus rajono savivaldybės administracija, pirmadienį Nemenčinėje ir apylinkėse vyko sustiprinta kontrolė – patruliavo policijos ir savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnai. Buvo tikrinama, kaip laikomasi karantino režimo reikalavimų. Taip pat buvo tikrinami saviizoliacijoje esantys asmenys.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus bei policijos pareigūnų atliktų patikrinimų metu buvo nustatyti du UAB „Vilnikos“ darbuotojų saviizoliacijos pažeidimai.

Anot Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Liucinos Kotlovskajos, tikėtina, kad susirgimų daugės, tačiau tikina, kad savivaldybė maksimaliai stengiasi suvaldyti situaciją Nemenčinėje.

Antradienio vakaro NVSC duomenimis, Vilniaus rajone yra patvirtinti 32 užsikrėtimo atvejai, saviizoliacijoje yra 517 asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)