VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė laidoje Delfi diena daugiau papasakojo apie nuo rytojaus prasidedantį deklaravimą.

„Rytoj individualią veiklą vykdantys žmonės galės pradėti teikti deklaracija, kodėl išskirta ši grupė žmonių, tai šie žmonės, tikėdamiesi gauti nedarbingumo išmokas, tiesiog turi būti deklaravę pajamas už 2019 metus. Ši aplinkybė ir nulėmė, kad šių metų deklaravimą viena savaite anksčiau pradės būtent ši žmonių grupė“, – sako VMI atstovė.

Ne paslaptis, kad kiekvienais metais žmonės skundžiasi, kad pajamas deklaruoti nėra lengva. Specialistė papasakojo, kokie laukia esminiai pokyčiai šiemet.

VMI

„Šiais metais nepildysime anksčiau žmonėms žinotų ir įprastų deklaracijų, o teiksime deklaravimą atsakydami į klausimą vedlio principu. Tai yra išmanus ir modernus būdas, nenuostabu, kad jis jau sulaukė didelio žmonių dėmesio. Jau rytoj individualią veiklą deklaruojantiems, o po savaitės ir visiems kitiems bus atvertas vedlys. Tai reiškia, kad kiekvienas žmogus, prisijungęs prie elektroninio deklaravimo sistemos, eidamas žingsnis po žingsnio ras klausimus, į kuriuos jis atsakys. Kai kuri informacija bus pateikta tam, kad žmogus pamatytų, kad jau ir dabar VMI turi tam tikrus duomenis ir pateikia juos vedlyje, bus tokių pozicijų, kur bus paprašyta atsakyti, ar metų eigoje, per 2019 metus, žmogus nėra atlikęs kažkokių veiksmų, kurie galėtų turėti įtakos deklaravimo teisingumui. Pavyzdžiui, gal gavo pajamų iš užsienio, gal pirko būstą ir panašiai“, – sako pašnekovė.

Paklausus, kokią informaciją reikia pasiruošti iš anksto, specialistė tikino, kad individualią veiklą vykdantys asmenys turėtų būti susiskaičiavę pajamas ir išlaidas išmaniąja programėle.

„Reikalingi prisijungimai prie banko, susiskaičiuoti individualios veiklos uždirbtas pajamas, išlaidas ir pan.“, – sako VMI atstovė.

„Jeigu, pavyzdžiui, žmonės naudojosi išmaniąja atskaitos sistema individualią veiklą vykdantiems, tai be jokios abejonės jie turi apsiskaičiavę pajamas, žino jas, taip pat gali suskaičiuoti ne tik pajamas, bet ir išlaidas, vykdydami individualią veiklą. Tokie dalykai yra patys svarbiausi būtent individualią veiklą vykdžiusiems žmonės. O pati pradžia – svarbu sklandžiai prisijungti prie sistemos“, – priminė ji ir tikino, kad šie dalykai nesikeičia.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

VMI atstovė aiškina, kad nepaisant to, jog darbuotojai negalės tiesiogiai padėti žmonėms, tačiau dabar tai žmonės galės daryti internetu ir skambučiais. VMI puslapyje yra paskelbti telefonai, kuriais žmonės galės paskambinti ir apibūdinti savo problemą.

„Bus telefoniai skambučiai, VMI taip pat parengė vedlio filmuką, kurį bus galima peržiūrėti rytoj. VMI taip pat orgnizuoja webinarus, kur galės daugiau sužinoti, rasti svarbią informaciją. Žinoma, dalis žmonių ieško ir randa informacijos feisbuke, tačiau tikime, kad nuo rytojaus žmonės gaus visą informaciją“, – viliasi VMI atstovė.

Laidoje pabrėžta, kad VMI sistemos vedlys leis žmogui daryti pertraukas ir paskui, net ir praėjus kuriam laikui, galės grįžti į deklaravimo sistemą ir tęsti.

„Pradėjus pildyti deklaraciją, ir esant, pavyzdžiui, kokiam nors vaiko trikdžiui, ar kažkokiam kitam reikalui, arba prireikus pasiieškoti dokumentų, vedlys leidžia susistabdyti procesą, ir žmogus galės vėliau grįžti, kai sužinos reikiamą informaciją, kuri jam tuo metu bus reikalinga“, – tikino ji.

Pašnekovė taip pat sakė, kad užpildžius deklaraciją, žmogus iš karto galės pamatyti sumą, kurią jis turės sumokėti.

„Kiek reikės sumokėti arba kokia suma bus grąžinta, žmogus galės iš karto pamatyti, galės atsisiųsti deklaracijos santraupą. O šalia sumos, kurią reikės sumokėti, bus labai konkretus iš karto nukreipimas, kad žmogus galėtų iš karto prisijungti ir sumokėti“, – aiškino specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)