Austrija maždaug prieš mėnesį uždarė mokyklas, barus, teatrus, restoranus, ne būtiniausių prekių parduotuves, vyriausybė uždraudė masinius susibūrimus. Gyventojams liepta pasilikti namuose ir, jei įmanoma, dirbti nuotoliniu būdu.

Karantinas Austrijoje veikia gana neblogai. Iš viso pranešta apie 368 mirtis nuo COVID-19, mažiau nei kai kuriose kitose Europos šalyse užfiksuojama per dieną. Užsikrėtimo atvejų skaičius kasdien paauga tik nežymiai, stabilizavosi ir ligoninėse gydomų asmenų skaičius.

„Norime šią krizę įveikti kaip įmanoma greičiau, taip pat ir ekonomine prasme. Siekiame kovoti dėl kiekvienos darbo vietos Austrijoje“, – teigė kancleris Sebastianas Kurzas, vadovaujantis konservatorių ir žaliųjų koalicinei vyriausybei. Šį komentarą jis pateikė šeštadienį paskelbtame atvirame laiške piliečiams.

Praėjusią savaitę kancleris pristatė detalų planą, kuriuo numatomas dalies įmonių veiklos atnaujinimas. Antradienį duris atvers mažesnio ploto nei 400 kv. m parduotuvės, taip pat visos namų apyvokos daiktų ir sodininkystės prekių parduotuvės. Vėliau nuo gegužės 1 d. pradės veikti prekybos centrai, didesnės parduotuvės bei grožio salonai. Restoranai ir viešbučiai veiklą atnaujins po truputį nuo gegužės vidurio, sakė S. Kurzas.

Kol kas dar neaišku, ar bus ribojami pirkėjų srautai, ar jiems reikės dėvėti kaukes. Karantinas Austrijoje oficialiai galioja iki balandžio pabaigos.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį įspėjo dėl neatsargaus karantino apribojimų lengvinimo grėsmių: „Atšaukus apribojimus virusas gali atsinaujinti ir nusinešti dar daugiau gyvybių.

„Esu šimtu procentų įsitikinęs, kad nusprendėme teisingai ir imamės teisingų žingsnių“, – teigė S. Kurzas šeštadienį publikuotame interviu laikraščiui „Kurier“.