„Mes nuo balandžio 19 d. pamažu gaivinsime ekonomiką. Tai gera naujiena“, – sakė jis, pažymėdamas, kad izoliacijos režimas brangiai atsiėjo ekonomikai, bet buvo efektyvus ir padėjo išvengti masinio užsikrėtimų skaičiaus didėjimo.

„Jeigu ne izoliacija, susirgusiųjų būtų buvę ne keli tūkstančiai, o kelios dešimtys tūkstančių“, – pabrėžė ministras.

Pasak Lenkijos vyriausybės atstovo spaudai Piotro Józefo Müllerio, artimiausiu metu režimas gali būti sušvelnintas ir gyventojams. Ministrų kabinetas pirmiausia svarsto galimybę atidaryti pasivaikščiojimams miškus ir parkus. Manoma, kad trečiadienį arba ketvirtadienį bus priimti sprendimai dėl būsimų veiksmų.

Lenkijoje iki šiol nustatyti 6 934 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 245 infekuotieji mirė, 487 pasveiko. Šiuo metu šalies ligoninėse yra daugiau kaip 2 500 pacientų. Apie 150 tūkstančių lenkų laikosi namų karantino reikalavimų. Pastarosiomis savaitėmis buvo atlikta daugiau kaip 140 tūkstančių testų dėl koronaviruso.

Ketvirtadienį Lenkijos vyriausybė pranešė, kad visi apribojimai, įvesti prekybos tinklams, kino teatrams, teatrams ir paslaugų sferai, pratęsiami iki balandžio 19 d., mokyklos dar bus uždarytos iki balandžio 26 d., o šalies sienos – iki gegužės 3 d.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugumą pasaulio šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija. Naujausiais duomenimis, pasaulyje koronavirusu užsikrėtė beveik 2 milijonai žmonių, apie 120 tūkstančių infekuotųjų mirė.

Austrijoje veiklą atnaujina tūkstančiai parduotuvių

Antradienį Austrijoje atidaroma tūkstančiai parduotuvių. Ši šalis tapo viena pirmųjų karantino apribojimus lengvinančių valstybių Europoje, tačiau vyriausybė ragina tautą „dar nepaleisti vadžių“, praneša „Reuters“.

Austrija maždaug prieš mėnesį uždarė mokyklas, barus, teatrus, restoranus, ne būtiniausių prekių parduotuves, vyriausybė uždraudė masinius susibūrimus. Gyventojams liepta pasilikti namuose ir, jei įmanoma, dirbti nuotoliniu būdu.

Karantinas Austrijoje veikia gana neblogai. Iš viso pranešta apie 368 mirtis nuo COVID-19, mažiau nei kai kuriose kitose Europos šalyse užfiksuojama per dieną. Užsikrėtimo atvejų skaičius kasdien paauga tik nežymiai, stabilizavosi ir ligoninėse gydomų asmenų skaičius.

„Norime šią krizę įveikti kaip įmanoma greičiau, taip pat ir ekonomine prasme. Siekiame kovoti dėl kiekvienos darbo vietos Austrijoje“, – teigė kancleris Sebastianas Kurzas, vadovaujantis konservatorių ir žaliųjų koalicinei vyriausybei. Šį komentarą jis pateikė šeštadienį paskelbtame atvirame laiške piliečiams.

Praėjusią savaitę kancleris pristatė detalų planą, kuriuo numatomas dalies įmonių veiklos atnaujinimas. Antradienį duris atvers mažesnio ploto nei 400 kv. m parduotuvės, taip pat visos namų apyvokos daiktų ir sodininkystės prekių parduotuvės. Vėliau nuo gegužės 1 d. pradės veikti prekybos centrai, didesnės parduotuvės bei grožio salonai. Restoranai ir viešbučiai veiklą atnaujins po truputį nuo gegužės vidurio, sakė S. Kurzas.

Kol kas dar neaišku, ar bus ribojami pirkėjų srautai, ar jiems reikės dėvėti kaukes. Karantinas Austrijoje oficialiai galioja iki balandžio pabaigos.