„Matome didelį pagausėjimą paraiškų pagal įvairias kitas priemones, kuriomis disponuoja „Invega“, pavyzdžiui „Avietės“ paskolos, kurios nukreiptos į smulkų ir vidutinį verslą, šiandien per savaitę išduodama dvigubai daugiau negu per visą vasario mėnesį – apie 250 tūkst. eurų jau antrą savaitę iš eilės“, – spaudos konferencijoje sakė J. Rojaka.

„Individualios garantijos taip pat labai smarkiai auga, išduotų garantijų auga beveik keturis kartus ir praeitą savaitę prilygo vasario mėnesio lygiui – daugiau nei 1,5 mln. eurų“, – pridūrė ji.

J. Rojakos teigimu, pirmą savaitę gauta 113 paraiškų kompensuoti paskolų palūkanas, praėjusią savaitę – jau 226 paraiškos, o jų bendra suma viršytų 3 mln. eurų.

Praėjusią savaitę Europos Komisija pritarė trims paramos verslui schemoms – pasak J. Rojakos, viena priemonė jau pradėjo veikti šeštadienį, kitos dvi – portfelinės garantijos ir lengvatinės paskolos ypač pažeistiems sektoriams – prasidės balandžio 16 dieną.

„Kalbant apie pinigus verslui, tikėtina, kad labiausiai smulkus ir vidutinis verslas laukia lengvatinių paskolų ir jeigu (balandžio – BNS) 16 dieną leidžiant kvietimą finansų tarpininkams dalyvauti šioje programoje, tikėtina, kad finansų tarpininkams tai pareikalautų dar pora dienų technologiškai pasiruošti ir pinigai turėtų pasiekti verslą jau nuo kitos savaitės pradžios“, – sakė viceministrė.

„Invegos“ vadovas Kęstutis Motiejūnas pabrėžė, kad lengvatinių paskolų palūkanos bus iki 0,2 proc.

„Tikrai sąlygos yra lengvatinės, palūkanos bus iki 0,2 proc., jokių užstatų. Sąlygų nėra daug, jos iš esmės yra dvi – įmonė turi būti stipriai nukentėjusi nuo Covid-19 situacijos, jos veikla arba sustabdyta, arba apyvarta yra nukritusi daugiau kaip 60 proc.“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė K. Motiejūnas.

„Dar yra socialinės atsakomybės sąlyga – įmonė turi būti išlaikiusi ne mažiau kaip 50 proc. darbuotojų, palyginti su kovo 1 diena“, – pridūrė jis.

Jis nurodė, kad maksimali paskolos suma gali būti 100 tūkst. eurų, pradėti grąžinti ją reikės po 6 mėnesių, o visas grąžinimo laikas bus 24 arba 36 mėnesiai.

„Šią savaitę jau kviečiame institucijas į „Invegą“ pasirašinėti sutartis dėl šios paskolos ir tikimės, kad labai greitai pinigai pasieks verslą“, – sakė K. Motiejūnas.

Pasak jo, nuo ketvirtadienio taip pat turėtų pradėti veikti kita „Invegos“ priemonė – portfelinės garantijos už verslo paskolas ir lizingo sandorius. Šiai priemonei numatyta 425 mln. eurų.

Tuo metu J. Rojaka pabrėžė, jog ekonominių veiklų didesnį atvėrimą lems tai, ar po Velykų neatsiras viruso protrūkio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)