Naujoji programėlė leis vartotojams automatiškai susijungti su kitų netoliese esančių asmenų telefonais. Dėl „Bluetooth“ ryšio įrenginiai galės nustatyti atstumą tarp vartotojų. Programėlei fiksuojant žmonių, su kuriais vartotojas turėjo artimą ryšį, kontaktus, galimai užsikrėtę asmenys apie grėsmę bus perspėjami laiku.

„Privatumas, skaidrumas ir (vartotojų) sutikimas yra svarbiausi faktoriai vykdant šią užduotį“, – „Google“ tinklaraštyje paviešintame įraše teigė abiejų įmonių atstovai.

Pirmiausia gegužę bus išleista programų sąsaja (API), kuri leis sveikatos apsaugos pareigūnų rekomenduojamų programėlių vartotojų įrenginiams, kuriuose įdiegta „Android“ arba iOS operacinė sistema, jungtis tarpusavyje. Oficialias programėles vartotojai galės parsisiųsti iš jų įrenginio operacinę sistemą atitinkančios programėlių parduotuvės.

Atstovų teigimu, artimiausiais mėnesiais bus vykdomas antrasis etapas, kurio metu įmonės kurs sudėtingesnę „Bluetooth“ ryšiu paremtą kontaktų sekimo programą. Projekte numatyta, kad išmanieji telefonai, nepriklausomai nuo operacinės sistemos, nuolat keisis laikinaisiais identifikaciniais numeriais. Tokiu būdu bus išsaugotas vartotojų privatumas. „Apple“ ir „Google“ siūloma sistema laikinuosius vartotojų identifikacinius ir kontaktinius duomenis išsaugotų tik pačiuose išmaniuosiuose telefonuose, o ne centriniame serveryje. Informacija į centrinį serverį būtų siunčiama tik tada, kai asmeniui nustatomas koronavirusas ir diagnozuotasis oficialiai sutinka su informacijos pateikimu.

Pacientui sutikus, kituose išmaniuosiuose telefonuose sugeneruojamas anonimiškai pateiktų laikinųjų identifikacinių numerių sąrašas, kurį peržvelgę vartotojai gali pasitikrinti, ar su naujai užsikrėtusiu žmogumi neturėjo artimo kontakto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)