„Per bumą, kuris prasidėjo kovo 16 dieną ir daliai darbuotojų reikėjo persiorientuoti bei dirbti nuotoliniu būdu, IT įmones, kurios aptarnauja tų bendrovių tinklus, buvo užplūdę užsakymai. (…) Tiek su programinės įrangos sutvarkymu ir paruošimu darbui iš namų, tiek pardavimais visos įrangos: kompiuterių, ausinių. (...) Tai čia buvo didžiulė banga. (…) Tam tikrų įrenginių buvo susiformavęs ir deficitas, kuris iki šiol yra. (...) Tokio piko dabar nebėra – kas gali dirbti nuotoliniu būdu, tie ir dirba“, – Eltai sakė M. Ubartas.

Kita vertus, anot jo, jau dabar „užšaldoma“ dalis ilgalaikių investicinių projektų.

„Kai 30 proc. ekonomikos yra sustabdyta, atėjo kita banga – daug ilgalaikių investicinių projektų yra „užšaldyti“. (...) Jau pradeda įmonės žiūrėti ir skaičiuoti atidėtus projektus, užsakymus. Joms reikia galvoti, kiek karantinas tęsis, kaip toliau reikės gyventi ir gauti apyvartinių lėšų“, – sakė jis.

M. Ubartas įvertino Vyriausybės ir Seimo patvirtintą ekonomikos gelbėjimo planą. Jo teigimu, IT įmonės, kurios savo darbuotojams moka didesnius nei vidutinius atlyginimus, šiuo ekonomikai sudėtingu laikotarpiu yra paliktos vienos.

„Nėra jokio ekonomikos gelbėjimo plano. Yra tiesiog imitavimas (...) Tokioms įmonėms kaip IT, kurios moka didesnius nei vidutinius atlyginimus, nėra sprendimų. (...) Jei įmonė turi 80 programuotojų, kurie uždirba 2 tūkst. eurų „į rankas“, (...) joms vien atlyginimams reikia mėnesiui apie 250 tūkst. eurų. Šitoje vietoje ekonomikos gelbėjimo planas yra nukreiptas į neproduktyvių darbo vietų gelbėjimą, o produktyvios darbo vietos kaip išgyvens, taip“, – Eltai sakė „Infobalt“ vadovas.

Pasak jo, po Velykų įmonėms kils problemų dėl vėluojančių mokėjimų.

„Kol kas vėluojančių mokėjimų nėra, (...) jis prasidės po Velykų. Tada tą klausimą reikės spręsti, bet kol kas neturime jokių priemonių tam“, – sakė M. Ubartas.

Karantinas Lietuvoje įvestas kovo 16 dieną. Vyriausybė nutarė, jog jis pratęsiamas iki balandžio 27 dienos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)