Premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę pranešė, kad pirmasis etapas, kuomet dalis verslų galėtų pradėti dirbti bus balandžio viduryje.

„Kelios svarbios žinios. Kaip ir žadėjome, pasitarę su ekonominiais partneriais, svarstome galimybes atnaujinti kai kurių verslų veiklą. Sąlyga – laikantis griežčiausių saugumo reikalavimų. Jei tai darysime, tai etapais, atsižvelgdami į rizikos užsikrėsti koronavirusu lygį darbuotojams bei klientams. Pirmasis etapas numatomas balandžio viduryje. Tačiau tai – dar tik preliminaru“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle rašė premjeras.

Vyriausybė nepatvirtina

Penktadienį socialiniuose tinkluose tarp įvairių profesijų atstovų pradėjo plisti lentelė, kurioje sužymėti penki karantino švelninimo etapai verslui. Pagal datas nurodoma, kuomet kuris verslas galėtų atnaujinti savo veiklą.

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas Delfi komentaro nepateikė, nes tai esą yra neoficiali informacija.

„Kai Vyriausybė arba ministerijos sutars tarpusavyje ir bus priimti sprendimai, tai tada mes galėsime komentuoti, tačiau dabar neoficialios informacijos, kurios aš nežinau, komentuoti negaliu“, – sako jis.

Valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijų centro Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys patikino, kad tokios lentelės verslams neplatino.

„Kol kas nėra jokių sprendimų, todėl nėra ir jokių komentarų“, – pažymėjo jis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje teigė, kad tai yra preliminarūs siūlymai, jie nepriimti.

„Dėl to, kas dalijamasi viešojoje erdvėje, – kviesčiau nesusigundyti ta medžiaga ir neužkibti ant kabliuko, tai viso labo preliminarūs siūlymai, kaip galėtų būti, bet jie nėra priimti, dėl dalies tų siūlymų nesutinka epidemiologai, infektologai“, – apie internete plintantį scenarijų kalbėjo A. Veryga.

Jis išskyrė kirpyklų veiklą, kuri neturėtų būti pradėta iš karto po Velykų.

„Logiška, kad pirmiausia galėtų būti atlaisvintos tokios sritys, kur nesusikurtų galimybė žmonėms papildomai būriuotis, susirinkti į dideles grupes, kad nebūtų ilgo asmenų kontakto, nesant galimybės išlaikyti 2 metrų distancijos.

Puikiai suprantate, kad kirpyklos nepatenka į tokios mažos rizikos kategoriją. Kalbant apie visas kitas paslaugas, kai žmonių kontaktas trumpas, didesnių problemų neturėtų kilti. Šventės ir pramogos nėra ta būtinoji paslaugų kategorija, kurią pirmiausia ruošiamasi atlaisvinti.

O dėl eiliškumo, kas kiek laiko kas būtų daroma, tai ruošiamasi palaipsniui viską daryti. Esame parengę preliminarius reikalavimus, ką turėtų atitikti tos sritys, derinama su verslo bendruomene“, – komentavo A. Veryga.

Penki etapai – kirpyklos, lauko kavinės, o vėliausiai renginiai

Delfi pateikia internete plintantį scenarijų dėl verslų.

Balandžio 8 diena – lauko prekyba sodo ir daržo prekėmis specializuotose stacionariose prekybos vietose.

Balandžio 15 diena – ne maisto prekių parduotuvės, turinčios atskirą įėjimą iš lauko (ne prekybos ir pramogų centruose); atskirą įėjimą iš lauko turintys buitinių ir remonto paslaugų tiekėjai (raktų gamyba, galanterija, avalynės ir kt. gaminių taisymas, dviračių taisymas, skalbyklos, servisai, nuomos salonai, elektronikos įrangos taisymas, kt.); grožio paslaugos (kirpyklos, įskaitant gyvūnų, kosmetologijos kabinetai, kt.); tos paslaugos, kurių vykdymas galimas tik su pilnu asmens apsaugos priemonių naudojimu.

Balandžio 29 diena – mokymai, kurie negali vykti nuotoliniu būdu (vairavimo, aviacijos mokyklos ir kt.); specialiosios mokyklos, neįgaliųjų vaikų ir suaugusiųjų dienos centrai; viešojo maitinimo įstaigos (kavinės, restoranai) – lauke; ne pirmo būtinumo silpno kontakto sveikatos paslaugos (planinės procedūros, sveikatinimo paslaugos, kt.)

Gegužės 13 diena – prekybos centrai iki, pvz. 2000 kv. m., kuriuose veikia daug smulkiųjų verslininkų, neturinčių atskiro įėjimo; viešojo maitinimo įstaigos (kavinės, restoranai).

Birželio 3 diena – ne pirmo būtinumo sveikatos paslaugos (odontologai, tyrimai, skiepijimas); sporto ir pramogų paslaugos (sporto klubai, pramogų parkai, kt); viešojo maitinimo įstaigos (barai, kazino, naktiniai klubai); prekybos centrai (didesni nei, pvz., 2000 kv. metrų); lopšeliai, darželiai.

Neapibrėžta data, bus vertinama atskirai: masiniai renginiai (teatrai, kino teatrai, konferencijos, parodos, koncertai).

Internete plintantis scenarijus dėl verslų karantino metu

Delfi primena, kad pratęsus karantiną iki balandžio 27 dienos, lieka galioti parduotuvių, prekybos ir pramogų centrų, turgaviečių veiklos draudimas, išskyrus prekybą maistu ir kitas išimtis. Nutarimu jau buvo leista prekyba augalais, skirtais sodinti, sėklomis ir trąšomis, tačiau tik lauko sąlygomis specializuotose stacionariose prekybos vietose.

Trečiadienį premjeras S. Skvernelis pabrėžė, kad ypač svarbus bus Velykų savaitgalis, nuo jo priklausys ir tolimesni karantino sušvelninimai verslui, kurie galėtų būti jau balandžio 14-15 dienomis.

„Kalbant apie sąlygų atpalaidavimą, minėjau, kad turime 4-5 dienas, kurios bus esminės. Taip, numatyta keli sektoriai, kuriems galėtume po Velykų atpalaiduoti tam tikrą režimą, tai būtų prekybos sektorius. Nekalbant apie didžiuosius centrus, kaip pavyzdys „Akropolis“, „Panorama“ ir panašaus pobūdžio pramogų centrai, paviljonai, kurie sutraukia daugelį žmonių. Tai būtų sąlygos kitokios, apie jas dar šią savaitę paskelbsime. Tai atskiri patekimai į prekybos vietas, pirkėjų skaičiaus ribojamas, tiek pirkėjai, tiek pardavėjai dėvėtų būtinas apsaugos priemones, eliminavimas tų, kurie yra rizikos zonoje, temperatūros matavimo režimas ir panašūs dalykai. Tos sąlygos dar bus nustatytos ir paskelbtos iki Velykų.

Lygiai tas pats apie paslaugų sektorių, mes pirmiausia kalbame galbūt apie kirpyklas, smulkų verslą, raktų gamybą, valyklas. Panašios priemonės. Tiesiog neišvardinant, bet atskirus sektorius galėtume atpalaiduoti, jeigu viskas bus sėkmingai.

O apie lauko kavines tikrai niekada nekalbėjome. Kalbant apie restoranų, kavinių veiklą, deja, kol kas tokio palengvinimo mes nenumatome. Tai galėtų būti vėliau. Jei pradėsime atpalaiduoti režimą kitą savaitę, po Velykų, tada paskelbsime preliminarias datas, kaip sektoriai galėtų įsijungti į mūsų gyvenimą. Tai preliminarios datos bus, kada galėtų pradėti veikti sporto renginiai, sporto klubai, kada galėtų kultūros renginiai pradėti veikti, kada galėtų atsirasti galimybė ir mokymo įstaigoms pradėti funkcionuoti, galbūt pagal atskiras klases. Bet tai jau vėlesnis etapas“, – trečiadienį kalbėjo Saulius Skvernelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)