Milijonai amerikiečių jau prarado darbą dėl koronaviruso krizės. Remiantis Federalinio rezervų banko vertinimu, blogiausia dar prieš akis.

Remdamiesi naujausia analize, Federalinio rezervų banko Sent Luiso padalinio ekonomistai prognozuoja 47 mln. atleidimų iš darbo, o tai reikštų 32,1 proc. nedarbo lygį. Prognozės dar niūresnės nei Sent Luiso padalinio prezidento Jameso Bullardo plačiai cituojama 30 proc. prognozė. Tai reiškia, kad daugybė darbo vietų galiausiai gali būti prarastos dėl ekonomikos sąstingio, kuriuo siekiama sustabdyti koronaviruso plitimą.

„Pagal istorinius standartus tai labai dideli skaičiai, tačiau ir šokas unikalus, nepanašus į jokią kitą JAV ekonomikos patirtį per pastaruosius 100 metų“, – praėjusią savaitę paskelbtame tyrime rašė Sent Luiso padalinio ekonomistas Miguelis Faria-e-Castro.

Yra pora svarbių sąlygų, kurias M. Faria-e-Castro vadina „paskaičiavimais ant kitos voko pusės“: šie skaičiai neapima darbuotojų, kurie gali iškristi iš darbo rinkos, šitaip sumažindami bendrą nedarbo lygį, ir neįvertina neseniai priimto vyriausybės stimulo, kuris padidins bedarbio pašalpas ir subsidijuos kompanijas už darbuotojų išlaikymą, poveikio.

Vis dėlto kol kas perspektyva džiaugsmo nekelia.

Dėl koronaviruso pandemijos praėjusią savaitę 6,6 mln. JAV gyventojų neteko darbo ir kreipėsi dėl bedarbių išmokos, praneša JAV Darbo departamentas. Per tris savaites nuo kovo vidurio JAV darbo neteko jau beveik 17 mln. gyventojų.

Tikimasi, kad penktadienį algalapių už kovo mėnesį skaičius sumažės vos 56 000, bet tai daugiausia dėl statistinio iškraipymo, nes imtis buvo skaičiuojama dar prieš vyriausybei įgyvendinant socialinio atsiribojimo praktiką.

Pagrindinė M. Faria-e-Castro kompiliacijos dalis paimta iš ankstesnių Federalinio rezervų banko tyrimų, pagal kuriuos 66,8 mln. žmonių dirba „darbus, esančius didelės atleidimo rizikos zonoje“. Tai yra pardavimai, gamyba, maisto ruošimas ir aptarnavimas. Kiti tyrimai taip pat nustatė, kad darbo gali netekti 27,3 mln. žmonių, dirbančių „artimo kontakto reikalaujančiose“ pozicijose, pvz., kirpėjai ir stilistai, skrydžių palydovai, maisto ir gėrimų tiekėjai.

Tyrimo autoriai tuomet paėmė tų darbuotojų vidurkį ir apskaičiavo šiek tiek daugiau nei 47 mln. darbo vietų praradimą. Tai padidintų JAV nedarbo rodiklius iki 52,8 mln., arba triskart blogesnio lygio nei per Didžiąją recesiją. 30 proc. nedarbo lygis viršytų Didžiosios depresijos piką (24,9 proc.).

Šviesioji pusė – tikimybė, kad nuosmukis bus palyginti trumpas.

Praėjusią savaitę vykusiame CNBC interviu J. Bullardas teigė, kad bedarbių skaičius „bus su niekuo nepalyginamas, bet nereikia prarasti vilties. Šis ketvirtis bus ypatingas. Kai tik virusas pasitrauks, jei teisingai sulošime kortomis ir nieko nesugadinsime, visi vėl sugrįš į darbus ir viskas bus gerai.“

TVF vadovė Georgieva: pasaulis susiduria su didžiausia ekonomine krize nuo Didžiosios depresijos

Koronaviruso pandemija sukėlė vieną didžiausių pastarojo šimtmečio ekonominių krizių, pasauliui atsigauti prireiks didžiulių priemonių, pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva.

Ji perspėjo, kad „pasaulio ekonomikos augimas 2020 m. bus smarkiai neigiamas“, o 170 iš 180 TVF valstybių narių gyventojų pajamos sumažės.

„Tiesą sakant, prognozuojame didžiausią ekonomikos nuosmukį nuo Didžiosios depresijos“, – sakė K. Georgieva, pristatydama kitą savaitę vyksiančias TVF ir Pasaulio banko pavasario konferencijas, šiemet dėl koronaviruso pandemijos vyksiančias internete.

Net ir optimistiškiausiu scenarijumi, TVF kitąmet prognozuoja tik dalinį atsigavimą, jei koronaviruso protrūkis bus suvaldytas šiemet.

Tačiau situacija „gali pablogėti“, nes šiuo metu tvyro visiška nežinomybė dėl tolesnės pandemijos eigos ir jos trukmės.

Pasaulio valstybių priimti ekonomikos gelbėjimo paketai jau siekia 8 trln. dolerių, tačiau K. Georgieva paragino imtis dar daugiau veiksmų, kurie padėtų gyventojams ir verslui ištverti krizę ir „išvengti ekonominių randų, apsunkinančių atsigavimą“.

Kitą antradienį TVF paskelbs Pasaulio ekonomikos apžvalgą, kurioje pateikiamos šių ir kitų metų prognozės nebus džiuginančios. Sausį, iki prasidedant koronaviruso pandemijai, TVF prognozavo, kad šiemet pasaulio ekonomika augs 3,3 proc., o kitąmet – 3,4 proc.

„Niūrios prognozės taikytinos tiek pažangioms, tiek ir besivystančioms ekonomikoms. Ši krizė neturi sienų. Kenčia visi“, – sakė K. Georgieva.

Ji pabrėžė, kad iš besivystančių rinkų jau pasitraukė 100 mlrd. dolerių kapitalo. Tai yra triskart daugiau nei 2008 m. pasaulinės finansų krizės metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)