„Nors šalyje ir paskelbtas karantinas, darbai sode tik įsibėgėja. Užmiesčiuose laiką leidžiantiems sodininkams, daržininkams bei gėlininkams dabar pats darbymetis“, – teigia Elona Uckutė, „Kesko Senukai“ atstovė.

Pasak jos, prekyba organizuojama vadovaujantis balandžio 8 d. Vyriausybės nutarimu, leidžiančiu karantino metu prekiauti augalais, skirtais sodinti, sėklomis ir trąšomis. Šių prekių klientai įsigyti galės specialiai tam skirtose lauko prekybos erdvėse, į kurias patenkama net neužėjus į patį prekybos centrą.

Kitas sodo ir daržo prekes įsigyti galima telefonu, el. paštu ir internetu. Klientams sudaryta galimybė jas atsiimti specialiuose prekių atsiėmimo punktuose. Karantino laikotarpiu įsigytos prekės gali būti pristatomos ir nurodytu adresu ar į paštomatus.

Specializuotoms lauko prekybos zonoms taikomi griežti higienos reikalavimai. Įmonė, atsižvelgdama į Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovo nustatytus reikalavimus, darbuotojus aprūpino būtinosiomis apsaugos priemonėmis: vienkartinėmis pirštinėmis, apsauginėmis kaukėmis, dezinfekciniu skysčiu.

Pranešime spaudai rašoma, kad pasirengta ir klientų srautų ribojimui, pirkėjams sudaromos galimybės išlaikyti saugų, bent vieno metro, atstumą eilėje prie kasų, o prieš apsiperkant ir apsipirkus – dezinfekuoti rankas vietoje esančiu dezinfekciniu skysčiu.

Vyriausybei trečiadienį leidus augalų, sėklų, trąšų prekybą lauke tam skirtose vietose, sėklų prekybos bendrovės „Sėkluva“ vadovas Petras Savanevičius BNS komentavo, kad dabar yra pats įkarštis šių prekių pirkimo.

„Krizė vistiek palies ir maisto kainos augs, o kas bus, jei žmogus ir pats nebepasisodins. Dabar turime iš Olandijos atsivežę bulvių, tai kurjeris vežioja po visą Lietuvą, taigi absurdas. Maistine bulve turgelyje gali prekiauti, o sėkline jau negali, tai mes tikrai sveikiname šitą sprendimą. Dabar internetinę užplūdo, mes nebuvome tam pasiruošę, o šiaip tos parduotuvės pats pikas, jei nors būtų dvi tris savaites pavėlavęs tas karantinas, tai nebebūtų tas sėklų pardavimas toks aktualus, o dabar tai yra pats įkarštis, tai mums yra skausminga“, – BNS sakė P. Savanevičius.

Vyriausybės sprendimu augalų, sėklų, trąšų prekyba lauke galės būti atnaujinta jau šią savaitę. Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad šis sprendimas yra padiktuotas sezono.

„Čia nieko neturi bendra – sodinukai, augalai ir trąšos – su švelninimu. (...) Šitas sprendimas yra susijęs su tuo, kad dabar tas metas, kada reikia sodinti, tręšti, sėti ir dėl to, tas palengvinimas įvedamas dar iki Velykų“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Iki šiol per karantiną bet kokia prekyba, išskyrus maistą, vaistus ir degalus, nebuvo leidžiama.

Vyriausybė trečiadienį dar dviem savaitėms pratęsė karantiną – šįkart iki balandžio 27 dienos imtinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)