„Pasaulinė prekyba 2020 m. smuks nuo 13 iki 32 proc., nes COVID-19 pandemija sutrikdė ekonominį aktyvumą ir normalų gyvenimą visame pasaulyje“, – pranešime teigė PPO.

Pasak organizacijos, yra įvairių prognozių, kaip prekybą paveiks ši precedento neturinti sveikatos krizė. Vis dėlto, PPO vadovas Roberto Azevedo perspėjo, kad šis nuosmukis „gali būti giliausia ekonominė recesija mūsų gyvenime“.

Kasmetinėje ataskaitoje PPO pabrėžė, kad prekybos apimtys mažėjo jau 2019 m., dar prieš prasidedant koronaviruso protrūkiui.

Koronavirusas jau nusinešė daugiau nei 80 tūkst. žmonių gyvybes, juo užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 1,4 mln., o daugelis pasaulio šalių ėmėsi griežtų karantino priemonių.

Daugiau nei pusė pasaulio gyventojų šiuo metu gyvena karantino sąlygomis, o ekonominis aktyvumas visiškai sustingo.

Prekybos apimtys, kurios jau anksčiau mažėjo dėl prekybos įtampų, „Brexito“ neapibrėžtumo ir kitų priežasčių, šiemet turėtų smukti „dviženkliu procentų skaičiumi“, tikino PPO.

„Neišvengiamas prekybos ir gamybos mažėjimas turės skausmingų padarinių gyventojams ir verslui, šalia žmonių kančios, kurią sukelia pati liga“, – sakoma PPO pranešime.

PPO teigimu, nors daugelis žmonių lygina dabartinę ekonomikos krizę su 2008 m. pasauline finansų krize, padėtis šiuo metu yra kur kas blogesnė.

„Judėjimo apribojimai ir kitos karantino priemonės, skirtos mažinti koronaviruso plitimą, reiškia, kad darbo rinka, transportas ir kelionės šiandien yra paveiktos taip, kaip nebuvo paveiktos finansų krizės metais. Ištisi ekonomikos sektoriai visiškai užsidarė: viešbučiai, restoranai, didelė dalis mažmeninės prekybos, turizmas, reikšminga dalis gamybos“, – teigiama PPO ataskaitoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)