Pratęsus karantiną iki balandžio 27 dienos, lieka galioti parduotuvių, prekybos ir pramogų centrų, turgaviečių veiklos draudimas, išskyrus prekybą maistu ir kitas išimtis. Nutarimu jau leista prekyba augalais, skirtais sodinti, sėklomis ir trąšomis, tačiau tik lauko sąlygomis specializuotose stacionariose prekybos vietose.

Taip pat leidžiama teikti elektroninio parašo išdavimo paslaugas, kai jos teikiamos maisto prekių parduotuvėse, prekybos ir (arba) pramogų centruose.

Premjeras S. Skvernelis pabrėžė, kad sąlygos kaip pradėti dirbti pavienėms parduotuvėms turėtų būti paskelbtos iki Velykų.

Tai būtų sąlygos kitokios, apie jas dar šią savaitę paskelbsime. Tai atskiri patekimai į prekybos vietas, pirkėjų skaičiaus ribojamas, tiek pirkėjai, tiek pardavėjai dėvėtų būtinas apsaugos priemones, eliminavimas tų, kurie yra rizikos zonoje, temperatūros matavimo režimas ir panašūs dalykai.
Saulius Skvernelis

„Šiandien kalbame apie sąlygų pakeitimą. Kalbant apie sąlygų atpalaidavimą, minėjau, kad turime 4-5 dienas, kurios bus esminės. Taip, numatyta keli sektoriai, kuriems galėtume po Velykų atpalaiduoti tam tikrą režimą, tai būtų prekybos sektorius. Nekalbant apie didžiuosius centrus, kaip pavyzdys „Akropolis“, „Panorama“ ir panašaus pobūdžio pramogų centrai, paviljonai, kurie sutraukia daugelį žmonių. Tai būtų sąlygos kitokios, apie jas dar šią savaitę paskelbsime. Tai atskiri patekimai į prekybos vietas, pirkėjų skaičiaus ribojamas, tiek pirkėjai, tiek pardavėjai dėvėtų būtinas apsaugos priemones, eliminavimas tų, kurie yra rizikos zonoje, temperatūros matavimo režimas ir panašūs dalykai. Tos sąlygos dar bus nustatytos ir paskelbtos iki Velykų.

Lygiai tas pats apie paslaugų sektorių, mes pirmiausia kalbame galbūt apie kirpyklas, smulkų verslą, raktų gamybą, valyklas. Panašios priemonės. Tiesiog neišvardinant, bet atskirus sektorius galėtume atpalaiduoti, jeigu viskas bus sėkmingai. O apie lauko kavines tikrai niekada nekalbėjome. Kalbant apie restoranų, kavinių veiklą, deja, kol kas tokio palengvinimo mes nenumatome. Tai galėtų būti vėliau. Jei pradėsime atpalaiduoti režimą kitą savaitę, po Velykų, tada paskelbsime preliminarias datas, kaip sektoriai galėtų įsijungti į mūsų gyvenimą.

Tai preliminarios datos bus, kada galėtų pradėti veikti sporto renginiai, sporto klubai, kada galėtų kultūros renginiai pradėti veikti, kada galėtų atsirasti galimybė ir mokymo įstaigoms pradėti funkcionuoti, galbūt pagal atskiras klases. Bet tai jau vėlesnis etapas“, - kalbėjo Saulius Skvernelis.

Jis patikslino, jei bus sėkmingas Velykų savaitgalis, tuomet iš karto pirmomis dienomis bus skelbiami tolimesni karantino sušvelninimai.

Perklausus, kada tos preliminarios datos, kuomet „varžtai“ verslui galėtų būti atleisti, premjeras atsakė: „Mes kalbėtume apie balandžio 14-15 dieną“.

Kiek anksčiau trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje kalbėjo, kad bet koks karantino palengvinimas neturėtų sukurti sąlygų, leidžiančių susirinkti didesnei žmonių miniai.

Aurelijus Veryga, Saulius Skvernelis

„Kad ir koks bus lengvinimas, jis neturėtų pažeisti tam tikrų pamatinių karantino principų, nesukurti sąlygų, kad žmonės vėl kažkur buriuotųsi ir susirinktų didesnė masė žmonių, kur užkratas galėtų plisti nuo asmens asmeniui. Tai visos vietos, kurios yra susijusios su tam tikromis paslaugomis, pasilinksminimu, labai dideli prekybos centrai, kur individuali parduotuvė gal ir gali užtikrinti reikiamas sąlygas, bet kadangi jų ten labai daug, tai žmonių susibūrimas būtų neišvengiamas. Tai ten galimybės labai greitai lengvinti sąlygas, matyt, nebūtų.

Kalbėtume apie kažkokias atskiro įėjimo galimybes turinčias parduotuves, kad ir kuo jos prekiauja, nes maisto prekybos parduotuvės tai yra tos, kurių asortimento pagrindinę dalį sudaro maisto produktai, ir šiandien įsidiegia tam tikras priemones, kurios puikiausiai pasiteisino“, – teigė jis.

A. Veryga išskyrė ir odontologijos įmones bei sporto klubus. Anot jo, šių veiklų atnaujinti karantino metu nelabai įmanoma.

„Kalbant apie odontologiją arba sporto klubus, norėčiau, kad suprastumėte, logiką ir riziką – turbūt daugeliui teko, jei ne visiems, lankytis pas odontologą. Puikiai suprantate, kaip ta paslauga teikiama. Tam specialistui tenka būti labai arti paciento burnos, kur yra ir labai didelė tikimybė aerozolių plitimo. Galų gale yra ir taškomas vanduo, kuris purškiamas į paciento burną, tai specialistams reikėtų labai aukšto apsaugos lygmens, reikėtų naudoti daug apsaugos priemonių. Dabar tam tikra būtinoji pagalba yra teikiama, bet specialistai naudoja tikrai aukšto lygio apsaugos priemones. Odontologija planinė, matyt, jei ir būtų atnaujinta tik tokiu atveju, jei specialistai galėtų užsitikrinti ypatingai aukštą apsaugos lygmenį.

Kalbant apie sporto klubus, tikrai supraskime, kad kalbame apie bendrus dušus, žmones, kurie prakaituoja, kurie patiria didelį fizinį krūvį ir kur ta aerozolinio plitimo galimybė yra labai aukšta. Matyt, ne pirmo būtinumo reikalas ir žmonės gali išeiti kažkur pavieniui į parką pasivaikščioti, bet tikrai ne į sporto klubą, kur būdami arti vienas kito, o ir ne arti vienas kito tikrai galėtų lengvai platinti užkratą.

Kiekvienas sektorius bus peržiūrimas atskirai, sudėliotas planas nuo ko pradėti ir pritaikius tam tikrus atlaisvinimus bus tikrai labai atidžiai stebima ar nesikeičia ligos plitimo statistika“, – komentavo sveikatos apsaugos ministras.

Jo taip pat teirautasi dėl planuojamų festivalių vasaros laikotarpiu: ar šiuos renginius jau dabar reikėtų atšaukti.

„Sudėtinga į tą klausimą atsakyti, ruoštis tiems dalykams galima, tikrai nereikia atsisakyti liepos ar rugpjūčio mėnesio planų, kažkokių renginių, Kaip bus, parodys gyvenimas ir tikrai nereikia galvoti, kad mes visam laikui užsidarėme ir visą laiką truks karantinas. Ruoštis galima, o kaip bus, parodys gyvenimas“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)