Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė tikino, jog daugelis Europos šalių jau taiko tokią praktiką.

„Šis sprendimas yra pagrįstas ir kitų Europos Sąjungos šalių patirtimi. Kad kritiniu atveju, kai valstybėje yra nustatyta ekstremali situacija, reguliuotų būtiniausių priemonių kainas, tiesiog nustatant maksimalias tos priemonės ar paslaugos kainas. Turime daug pavyzdžių kitose šalyse – Čekijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje. Pavyzdžiui, kai kur ribojamos dezinfekantų kainos, nes buvo pastebėta, kad jų kainos rinkoje darosi neadekvačios. Šiuo atveju turime tokį teisinį reguliavimą, kuris nelabai skiriasi nuo kitų Europos valstybių“, – laidoje sako A. Širinskienė.

„Tiesiog reikia apsaugoti vartotojus nuo labai grobuoniško verslo elgesio“, – pridūrė ji.

Pašnekovė taip pat atsakė į prezidento pastebėjimus ir kritiką.

Agnė Širinskienė

„Aš manau, kad nuogąstavimai tikrai nėra pagrįsti. Jeigu mes žiūrėtume į Prancūzijos pavyzdį, tai kainų reguliavimą Prancūzijos vyriausybė priėmė tada, kai į juos kreipėsi verslas, o kreipėsi farmacijos asociacijos, sakydamos, kad rinkoje dezinfekantų kainos nėra adekvačios ir reikia imtis priemonių visuomenės sveikatai užtikrinti. Manau, turime tiesiog skirtingus pavyzdžius, kai vieni socialiai atsakingi verslai tiesiog reikalauja tai padaryti, kiti bando daryti įtaką prezidentūrai vetuoti įstatymą“, – sako Seimo narė.

Papasakojo apie grėsmes

Ekonomistė, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė daugiau papasakojo apie galimas tokio kainų reguliavimo grėsmes.

„Mes argumentais pasidalijome ne tik su prezidentūra, bet ir su Seimo nariais, su Vyriausybe. Tiesiog išdėstėme argumentus, kokių grėsmių atsiras, jeigu įsigalios toks teisinis reguliavimas. Suprantame politikų siekius, kad tos kainos nebūtų didelės, tačiau, kai rinkoje yra nustatoma mažesnė negu rinkos kaina, atsiranda tos prekės deficitas oficialioje prekyboje. Aišku, tos prekės visiškai iš prekybos neišnyksta, jos cirkuliuoja šešėlinėje ekonomikoje, kuri tikrai yra nelegali veikla, ir nieko socialiai teisingo nėra. Jau dabar Vartotojų teisių apsaugos tarnyba vargsta su tomis internete atsirandančiomis paskyromis, kur siūlomos tos nelegaliai parduodamos prekės. Sureguliuoti šešėlinės ekonomikos su tokiu reguliavimu tikrai nepavyks.

Rūta Vainienė

Aišku, kad jis būtų skirtas socialiai atsakingam verslui, kuris šios situacijos akivaizdoje deklaravo, jog nesiekė pasipelnyti, priešingai – išėjo į viešumą su vienokia ar kitokia savo pozicija dėl kainų, pranešė apie darbuotojų algų didinimą, užsiima milžiniška apsauga parduotuvėse. Tai rodo, kad elgiamasi labai socialiai atsakingai. O kainų reguliavimas nėra taikomas vien tik karantino sąlygomis. Jis gali būti taikomas paskelbus bet kokią ekstremalią situaciją, kaip matome, Lietuvoje kas antri metai būna paskelbiama. Pavyzdžiui, ekstremali situacija dėl sausros“, – sako R. Vainienė.

Kam bus reguliuojamos kainos

Paklausus, kam toks reguliavimas būtų taikomas, politikė pirmiausia įvardijo medicinos prekes.

„Turint omeny Europos praktiką, galima pasakyti, kad kalbama apie medicinos paskirties produktus ir prekes: dezinfekantai, galbūt nereceptiniai vaistai, kaukės. Nenorėčiau sutikti su ponia Vainiene, kad Lietuvoje ekstremalios situacijos vyksta kas dvejus metus, kad kiekviena Vyriausybė neva gali tuo naudotis. Jeigu pažiūrėtume į kai kurių prekių kainą, į tų, kurios gyvybiškai svarbios, pavyzdžiui, kiek kainavo dezinfekantai prieš koronaviruso atsiradimą ir kiek kainuoja dabar, arba kaukės, tai jokios sausros atveju maisto produktų kainų dydis neaugo taip dramatiškai“, – sako politikė.

„Tikrai nekalbama apie tas prekes, kurių kainos yra adekvačios. Nemanau, kad šiuo metu Lietuvoje maisto produktų kainos būtų išaugusios 10, 20 ar 30 kartų, kaip, pavyzdžiui, išaugo dezinfekantų kainos“, – pridūrė A. Širinskienė.

Primename, kad kainų reguliavimo iniciatyvą taip pat kritikavo Lietuvos banko ir Konkurencijos tarybos atstovai.

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad kainų reguliavimas yra kraštutinis įrankis prieš spekuliacines kainas, pirmiausia nukreiptas į karantino metu būtinas asmens apsaugos priemones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)