„Jeigu prieš savaitę tokių naujų skelbimų populiariuose skelbimų portaluose atsirasdavo po kelis šimtus per dieną, tai dabar jų jau kelintą dieną sparčiai mažėja, o kai kuriose šalies apygardose naujų bandymų realizuoti medicinines priemones jau keletas dienų visai nebefiksuojama, seni skelbimai po FNTT patikrinimų iš internetinės erdvės masiškai išimami.

Tarnyba dėkoja pilietiškiems gyventojams, kurie visą karantino laikotarpį aktyviai informuoja apie galimai neteisėtą prekybą medicininėmis priemonėmis nuo COVID-19. Šių patikrinimų sėkmę turime dalintis ir su kitomis institucijoms, su kuriomis aktyviai bendradarbiavome šiuo sudėtingu šaliai laikotarpiu: pirmiausia tai – policija, Valstybinė mokesčių inspekcija, Sveikatos apsaugos ministerija“, – sako Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktorius Antoni Mikulskis.

Pasak FNTT vadovo, pagal gyventojų pranešimus ir savarankiškai atlikti patikrinimai visoje šalyje leido vos per kelias dienas surašyti 30 administracinių nusižengimų protokolų bei išimti iš rinkos galimai nekokybiškas priemones. Tai leido pasiųsti ir aiškią žinią: prekyba ypač rinkoje paklausiomis priemonėmis išpūstomis kainoms ir be tam reikalingų sertifikatų, verslo liudijimų, individualios veiklos pažymėjimų šalyje nėra ir nebus toleruojama.

Tarnyba primena, kad asmenims, pirmą kartą nubaustiems už neteisėtą vertimąsi komercine veikla, gresia pusė minimalios baudos (195 eurai), o griežčiausia įmanoma sankcija – 1 100 eurų bauda. Tas pats nusižengimas, padarytas antrą kartą, baudžiamas iki 2 400 eurų.

Uždirbo šimtą eurų – gaus dukart didesnę baudą

Šiaulių Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai priešvelykinę savaitę nubaudė dar du priemonių nuo COVID-19 spekuliantus – po vieną Šiauliuose ir Joniškyje.

29 metų šiaulietė Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus pareigūnams siūlė įsigyti 4 apsauginius veido respiratorius už 35 eurus. Moteris patikrinimo metu paaiškino, kad kovo pradžioje turgavietėje iš nepažįstamo asmens įsigijo 20 vnt. apsauginių veido kaukių ir respiratorių, po penkis eurus už vienetą. 10 šių apsaugos priemonių ji panaudojo savo reikmėms, o likusius nutarė parduoti.

Apie parduodamas apsaugines veido kaukes ir respiratorius moteris skelbėsi internete. Per porą savaičių ji pardavė 10 apsauginių veido kaukių ir respiratorių po 10 Eur už vienetą. Gavo 100 eurų pajamų. Leidimo verstis komercine veikla moteris neturėjo ir apie tokią savo veiklą mokesčių administratoriaus neinformavo.

Šiaulietei surašytas administracinio nusižengimo protokolas dėl komercinės veiklos tvarkos pažeidimo. Jis užtraukia baudą nuo 390 iki 1 100 eurų (už pirmą pažeidimą dažniausiai skiriama pusė minimalios baudos), o pakartotinas nusižengimas – baudą iki 2 400 eurų.

Dar vienas pardavėjas už neteisėtą prekybą kaukėmis ir dezinfekciniu skysčiu nubaustas Joniškyje. Čia pirkėjais apsimetusiems pareigūnams 27 metų joniškietis siūlė pirkti tris kaukes ir du 50 ml talpos buteliukus dezinfekcinio skysčio. Asmuo per patikrinimą prisipažino, kad neturi leidimo verstis komercine veikla, apie tokią savo veiklą neinformavo mokesčių administratoriaus. Todėl jis taip pat bus nubaustas už komercinės veiklos tvarkos pažeidimą.

FNTT aiškinasi dėl visų konfiskuotų prekių kilmės, šiais klausimais bendradarbiaudama su kitomis atsakingomis institucijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)