Skundėsi sąlygomis

„Dirbu įmonėje „AQ Wiring Systems“, Panevėžyje, – buvo rašoma anonimu išlikti norėjusio įmonės darbuotojo laiške. Žmogus teigė besikreipiantis, nes įmonėje yra susidariusi išskirtinė ir neeilinė situacija.

Kaip tikino darbuotojas, neseniai įmonėje paaiškėjo, kad vienas jos darbuotojų buvo užsikrėtęs koronavirusu, tačiau kompanijos valdžiai apie tai sužinojus, nebuvo imtasi jokių veiksmų.

„Niekas iki šiol nieko nedarė“, – buvo rašoma laiške bei pridurta, kad dalis kolegų šiandien jau turi ir temperatūros.

Taip pat buvo teigiama, kad darbuotojams šiandien trūksta informacijos, esą valdžia situaciją slepia.

Informaciją paneigė

Redakcija susisiekė su įmonės direktoriumi Nerijumi Olšausku. Jis patvirtino, kad praėjusią savaitę, balandžio 2 dieną įmonė sulaukė informacijos apie užsikrėtusį vieną savo darbuotojų.

„Iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio skyriaus gavome informaciją, kad vienam mūsų darbuotojų yra diagnozuotas COVID-19 virusas.

Mes iškart ėmėmės veiksmų. Buvo identifikuoti artimą kontaktą turėję asmenys ir nušalinti nuo darbo bei išsiųsti namo saviizoliacijai. Tokių buvo 8 asmenys“, – tikino vadovas.

Jis sakė, kad sužinojus apie darbuotojo užsikrėtimą virusu buvo dezinfekuotos įmonės patalpos, apie veiksmus informuotos tarnybos.

„Laikėmės visų rekomendacijų, nors kažko papildomo, ką mes jau darėme, tarnybos mums nepasiūlė. Mūsų prevenciniai ir užkardomieji veiksmai pilnai atitiko visus reikalavimus.

Be to, tas darbuotojas įmonėje ir teritorijoje pas mus nesilankė nuo kovo 23 dienos. Jis buvo biuletenyje. Kada jis susirgo, neaišku, bet jau tada buvo praėję beveik 14 dienų, kada jo įmonėje nebuvo iki kol buvo diagnozuota infekcija“, – aiškino įmonės direktorius.

Šiandien jis tikino, kad ryšys su sergančiu darbuotoju yra palaikomas, o jis jaučiasi gerai ir gydosi namuose.

„Taip pat ryšį palaikome su izoliuotais asmenimis, nė vienam nepasireiškė jokie simptomai. Dabar jau nuo paskutinio kontakto su užsikrėtusiu asmeniu yra praėję 16 dienų“, – teigė N. Olšauskas.

Įmonės vadovas pabrėžė, kad kompanijoje yra laikomasi visų rekomendacijų bei nurodymų, t.y. yra vykdomas patalpų paviršių dezinfekavimas, užtikrinamos apsauginės priemonės, dezinfekciniai skysčiai.

„Apie šį įvykį raštu informavome ir Valstybinę darbo inspekciją (VDI)“, – sakė jis.

Vadovo teigimu, kiekvienam darbuotojui prieš darbą yra matuojama ir temperatūra, o jei ji aukštesnė nei įprasta, darbuotojui liepiama grįžti namo ir kreiptis į medikus.

Paklausus, kaip apie nutikusį atvejį dėl ligos buvo informuoti ir kiti 735 įmonės darbuotojai, vadovas sakė, kad įmonėje yra veikianti darbuotojų profesinė sąjunga, taip pat darbuotojų komitetas, todėl visi buvo informuoti.

„Įmonėje yra ir darbų saugos bei sveikatos tarnyba, kuri užsiima visais informavimo kanalais bei informacijos pateikimais, tai visa eiga ir visas bendradarbiavimas vyksta“, – sakė jis.

Taip pat, kaip tikino, įmonėje veikia ir tiesioginė bei anoniminė darbuotojų pasiūlymų bei skundų pateikimo sistema.

„Jokių pranešimų apie karščiuojančius darbuotojus pateikta nebuvo nei tiesiogiai, nei anonimiškai“, – sakė jis.

Įmones tikrina nuotoliniu būdu

VDI atstovai „Delfi“ tikino apie šį atvejį žinantys.

„VDI kreipėsi į įmonę, prašydama pateikti informaciją, kaip užtikrinama darbuotojų sauga ir sveikata“, – teigė institucijos atstovai.

Pasak VDI, buvo gautas atsakymas, kad įmonė laikosi VDI parengtų rekomendacijų dėl darbuotojų saugos ir sveikatos užtikrinimo, atsiųsti dokumentai.

Kaip buvo aiškinama, karantino laikotarpiu į patikrinimus VDI darbo inspektoriai vyksta tik išskirtiniais atvejais, pavyzdžiui, sunkaus ar mirtino nelaimingo atsitikimo darbe tirti ar dėl galimo nelegalaus darbo.

„Pranešimų dėl darbo teisės bei darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimų tyrimas vykdomas, esant galimybei, neišvykstant į ūkio subjektą. Jei nepavyktų situacijos išspręsti nuotoliniu būdu, tuomet būtų vykstama į patikrinimo vietą.

VDI nuolat primena, kad darbdaviai privalo laikytis įstatymų, – administracinės atsakomybės priemonių taikymui numatytas dviejų metų senaties terminas“, – buvo rašoma atsakyme.

Taip pat VDI duomenimis 2019 m. dėl „Aq Wiring Systems“ buvo gauti du skundai, tačiau jie nepasitvirtino, o pažeidimai nustatyti nebuvo.

Apie tai, ko derėtų imtis įmonėms, jei yra diagnozuotas COVID-19, anksčiau yra pasisakęs ir premjero patarėjas Giedrius Surplys.

„Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį, kad mes sulaukėme nemažai klausimų iš gamybos įmonių, kurios šiuo metu veikia – ką daryti, jei vienas ar keli jų darbuotojai užsikrečia COVID-19 virusu.

Yra išleistos operacijų vadovo rekomendacijos. Tokiais atvejais tikrai nebūtina uždaryti visos gamyklos, visos linijos, privaloma izoliuoti sirgusįjį, privaloma izoliuoti 14 dienų tuos, kurie turėjo su juo kontaktą, bet gamyba ir toliau gali vykti dezinfekavus patalpas ir atlikus kitus būtinus veiksmus. Tas rekomendacijas verta perskaityti ir vadovautis tam, kad nebūtų sustabdyta kažkuri tai gamyba, jei iškrenta vienas ar kitas darbuotojas dėl COVID-19“, – sakė G. Surplys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)