Kauno oro uoste jau penkis kartus leidosi lėktuvai su Lietuvos ambasados Kinijoje nupirktomis apsaugos priemonėmis. Iš viso užsakyta 1,8 mln. FFP2 respiratorių, 5,7 mln. vienkartinių veido kaukių, 810 tūkst. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, 1,05 mln. vienkartinių kombinezonų, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. vienkartinių antbačių.

Atskirai 1 mln. apsauginių kaukių-filtrų numatoma įsigyti iš Lietuvoje veikiančios įmonės „Intersurgical“.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nuo balandžio 1 dienos viešai skelbia duomenis apie šių maždaug 24 mln. eurų vertės priemonių paskirstymą medikams.

„Delfi“ skaičiavimu, iki pirmadienio „Lietuvos paštas“ jiems buvo pristatęs 37,69 proc. iš Kinijos užsakytų priemonių vienetų. Tačiau kai kurių priemonių paskirstyta kur kas daugiau nei kitų. Pavyzdžiui, ligoninėms, greitosios pagalbos stotims ir savivaldybėms jau išdalinta beveik 72 proc. užsakytų pirštinių, tačiau tik 0,79 proc. kombinezonų.

Kai kuriose ligoninėse ypač reikšmingą priemonių dalį sudaro privačių iniciatyvų suteikta parama. Pavyzdžiui, Vilniaus Santaros klinikose, Klaipėdos universitetinėje, Panevėžio ir Šiaulių ligoninėse daugiau nei 50 proc. FFP2 respiratorių suteikė iniciatyva „Laikykitės, medikai!“.

SAM informacijos apie verslo atstovų suteiktą paramą nekaupia.

Padėtis Santaros klinikose

SAM duomenimis, Santaros klinikos iki pirmadienio buvo gavusios 36 tūkst. FFP2 respiratorių, 60 tūkst. kaukių, 9 tūkst. apsauginių akinių, 50 tūkst. kepuraičių, 3 tūkst. chalatų, 1,7 tūkst. kombinezonų, 640 tūkst. pirštinių, 12 tūkst. antbačių ir 5 tūkst. „Intersurgical“ kaukių-filtrų.

„Laikykitės, medikai!“ tinklapyje nurodoma, kad Santaros klinikoms buvo pristatyta 36,7 tūkst. FFP2 respiratorių, 540 tūkst. pirštinių, 11,5 tūkst. veido skydų ir 18 tūkst. antbačių.

Santaros klinikų vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė „Delfi“ sakė, kad tikslių skaičių apie iš verslo atstovų ir kitų organizacijų gautą parama pateikti negali.

„Parama gaunama ir paskirstoma kiekvieną dieną, skaičiai nuolat kinta“, – sakė ji.

G. Letukienė dar pridūrė, kad vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu, Santaros klinikoms pavesta koordinuoti Vilniaus regiono asmens sveikatos priežiūros įstaigas teikiant paslaugas dėl COVID-19 infekcijos suvaldymo. „T. y. pavesta aprūpinti (paskirstyti) asmens apsaugos priemones, gautas iš Valstybės rezervo ir teikti metodinę pagalbą“, – paaiškino ji.

Santaros klinikos priemonėmis kovai su COVID-19 rūpinosi ir pačios. Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) duomenimis, gydymo įstaiga nuo sausio iki kovo sudarė sutarčių dėl medicininės įrangos už 489 tūkst. eurų, dezinfekcijos priemonių (316 tūkst. eurų), medicinos reikmenų (179 tūkst. eurų), apsaugos priemonių (179 tūkst. eurų), necheminių ir hematologinių medžiagų (8 tūkst. eurų).

Padėtis Kaune

SAM duomenimis, Kauno klinikinei ligoninei iki balandžio 6 dienos buvo pristatyta 36 tūkst. FFP2 respiratorių, 60 tūkst. kaukių, 9 tūkst. apsauginių akinių, 50 tūkst. kepuraičių, 3 tūkst. chalatų, 1,7 tūkst. kombinezonų, 640 tūkst. pirštinių, 15 tūkst. antbačių ir 5 tūkst. „Intersurgical“ kaukių-filtrų.

Tuo metu iš „Laikykitės, medikai!“ gauta 3 tūkst. veido skydų ir 10,4 tūkst. antbačių.

Ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas sakė, kad iš įvairių įmonių, pavienių geradarių, visuomeninių organizacijų gaunama pačios įvairiausios paramos.

„Vienos perveda pinigus pirkti priemones, kitos jas atveža. Visa parama registruojama teisės aktais nustatyta tvarka specialiai tam sudarytoje Kauno klinikinės ligoninės Paramos komisijoje ir priimama su priėmimo-perdavimo aktais“, – patikino jis.

Anksčiau skelbta, kad Kauno klinikinei ligoninei paramos dezinfekciniu skysčiu ir vienkartinėmis kaukėmis skyrė Kauno krašto „Rotary“ klubas, tačiau konkretūs kiekiai nenurodyti. Savo ruožtu įmonė „Baltic RED“ skyrė 150 ozono generatorių, kurie dezinfekuoja patalpų orą.

S. Tvirbutas dar pridūrė, kad Kauno klinikinė ligoninė nėra koordinuojanti kovos su pandemija įstaiga, todėl paramos neperskirsto.

VPT duomenimis, ši gydymo įstaiga vasarį ir kovą pirko apsaugos priemonių už 38 tūkst. eurų ir medicinos įrangos už 550 eurų.

Padėtis Klaipėdoje

Klaipėdos universitetinėje ligoninei iki pirmadienio buvo pristatyta 16 tūkst. FFP2 respiratorių, 300 tūkst. kaukių, 5 tūkst. apsauginių akinių, 15 tūkst. kepuraičių, 1,5 tūkst. chalatų, 850 kombinezonų, 280 tūkst. pirštinių, 6 tūkst. antbačių ir 5 tūkst. „Intersurgical“ kaukių-filtrų.

Iš iniciatyvos „Laikykitės, medikai!“ klaipėdiečiai buvo gavę 16880 FFP2 respiratorių, 250 FFP3 respiratorių, 189 tūkst. pirštinių, 5,5 tūkst. veido skydų, 11 tūkst. antbačių ir 200 priemonių rankų dezinfekcijai.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas prof. Vinsas Janušonis „Delfi“ sakė, kad gaunama paramos iš įvairių organizacijų ir fizinių asmenų, tačiau dalis jos netrukus sunaudojama.

Be jau minėtų priemonių, V. Janušonio duomenimis, ligoninė yra gavusi 2878 chalatus, 589 kombinezonus, 83 akinius, 9422 kaukes, 14,5 tūkst. kepurių ir 83 antrankovius.

„Klaipėdos universitetinė ligoninė asmens apsaugos priemones naudoja pati bei paskirsto Klaipėdos ir Tauragės apskričių sveikatos priežiūros įstaigoms“, – pridūrė jis.

VPT duomenimis, gydymo įstaiga per vasarį ir kovą sudarė sutarčių saugos įrenginiams už 169 tūkst. eurų ir dezinfekcijos priemonėms už 155 tūkst. eurų.

Padėtis Šiauliuose

Šiaulių ligoninė iki pirmadienio buvo gavusi 18 tūkst. FFP2 respiratorių, 30 tūkst. kaukių, 6 tūkst. apsauginių akinių, 20 tūkst. kepuraičių, 1,5 tūkst. chalatų, 850 kombinezonų, 370 tūkst. pirštinių, 6 tūkst. antbačių ir 5 tūkst. „Intersurgical“ kaukių-filtrų.

Iš „Laikykitės, medikai!“ gauta 18,2 tūkst. FFP2 respiratorių, 5 tūkst. pirštinių, 3 tūkst. veido skydų, 6 tūkst. antbačių, 200 priemonių rankų dezinfekcijai ir 500 chalatų.

Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė Zita Katkienė sakė, kad šios priemonės buvo paskirstytos ir Šiaulių bei Telšių apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigoms.

„Dalis asmeninių apsaugos priemonių buvo paskirstytos Šiaulių apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigoms – Kelmės, Radviliškio, Joniškio, Pakruojo, Naujosios Akmenės, Kuršėnų ligoninėms, Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centrui, Tytuvėnų ir Baisogalos pirminės sveikatos priežiūros centrams bei Telšių apskrities Mažeikių ligoninei, regioninei Telšių ligoninei, Plungės rajono savivaldybės ligoninei, Varnių, Sedos bei Rietavo pirminės sveikatos priežiūros centrams. Kita dalis asmeninių apsaugos priemonių asmens sveikatos įstaigas pasieks vėliau“, – sakė ji.

Z. Katkienė dar sakė, kad iš įvairių įmonių taip pat yra gauta kaukių, respiratorių, pirštinių ir pan., tačiau konkrečių kiekių neįvardijo.

„Finansų ministerijos paramos fondas kovai su koronavirusu ligoninei padovanojo dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatą“, – pridūrė ji.

Dar du dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus ligoninė įsigijo pati, rodo VPT duomenys. Kovą ir balandį dar pirkta medicinos įrangos už 1 mln. eurų, medicinos reikmenų už 956 tūkst. eurų, saugos įrenginių už 31 tūkst. eurų, rankų priežiūros gaminių už 30 tūkst. eurų ir virtuvės baldų už 6 tūkst. eurų.

Padėtis Panevėžyje

SAM duomenimis, Panevėžio ligoninei iki balandžio 6 dienos buvo pristatyta 23 tūkst. FFP2 respiratorių, 30 tūkst. kaukių, 6050 apsauginių akinių, 20 tūkst. kepuraičių, 1,5 tūkst. chalatų, 850 kombinezonų, 370 tūkst. pirštinių, 6 tūkst. antbačių ir 5 tūkst. „Intersurgical“ kaukių-filtrų.

„Laikykitės, medikai!“ tinklapyje pirmadienį buvo nurodoma, kad Panevėžio medikams buvo pristatyta 28 tūkst. FFP2 respiratorių, 280 tūkst. pirštinių, 6,5 tūkst. veido skydų 10 tūkst. antbačių ir 200 priemonių rankų dezinfekcijai.

Komunikacijos specialistas Vytautas Riaubiškis „Delfi“ sakė, kad ligoninė yra gavusi ir nuolat gauna įvairią paramą iš verslo atstovų ir kitų organizacijų. „Ji yra ženkli“, – pridūrė jis, tačiau konkrečių kiekių nenurodė.

V. Riaubiškis dar sakė, kad dėl COVID-19 yra sudarytas klasteris, kuris vienija Utenos ir Panevėžio apskrityse esančias gydymo įstaigas.

„Šiam klasteriui vadovauja, gydymo įstaigoms teikia metodinę pagalbą, konsultuoja ir skirsto asmens apsaugos priemones Respublikinė Panevėžio ligoninė“, – sakė jis.

Panevėžio ligoninė

VPT duomenimis, Panevėžio ligoninė sausį–kovą už 479 tūkst. eurų įsigijo specialių darbo drabužių, už 43,6 tūkst. eurų – įvairių medicinos prietaisų ir produktų, už 14 tūkst. eurų – medicinos reikmenų.

Stotys, savivaldybės ir rezervas

SAM taip pat pateikia duomenų apie tai, kiek priemonių yra pristatyta greitosios pagalbos stotims, savivaldybėms ir atidėta rezervui.

Nurodoma, kad iki pirmadienio visoms stotims kartu sudėjus buvo perduota 62390 FFP2 respiratorių, 110 tūkst. kaukių, 16,4 tūkst. apsauginių akinių, 25 tūkst. kepuraičių, 8,4 tūkst. chalatų, 510 kombinezonų, 1,195 mln. pirštinių, 18 tūkst. antbačių ir 7,5 tūkst. „Intersurgical“ kaukių-filtrų.

Tuo metu savivaldybėms paskirta 25 tūkst. FFP2 respiratorių, 244 tūkst. kaukių, 25,5 tūkst. apsauginių akinių, 130 tūkst. kepuraičių, 20,5 tūkst. chalatų, 1802 kombinezonai, 1,125 mln. pirštinių, 39 tūkst. antbačių.

Į SAM rezervą atidėta 46 tūkst. kaukių, 17610 tūkst. apsauginių akinių, 70 tūkst. kepuraičių, 4350 chalatų, 6,153 mln. pirštinių ir 12 tūkst. antbačių.

Privačios iniciatyvos

Kaip nurodoma „Laikykitės, medikai!“ tinklapyje, pirmadienį iniciatyva buvo surinkusi 1,785 mln. eurų, o paramą suteikusi 157 gydymo įstaigoms. Skelbiama, kad ligoninėms labiausiai trūksta trisluoksnių kaukių, FFP3 respiratorių, kombinezonų, chalatų, vienkartinių kepurių, chirurginių pirštinių, chloro tablečių, plaučių ventiliavimo įrangos.

„Delfi“ turimais duomenimis, daugiausia dėmesio įrangai skiria „Gydymo įstaigų paramos fondas“, pirmadienį surinkęs 542 tūkst. eurų lėšų. Nurodoma, kad jau perkami drėkintuvai, paciento monitoriai, siurbliai, švirkštinės ir infuzinės pompos.

Skelbta, kad 6 tūkst. „Intersurgical“ respiratorių ligoninėms ketina perduoti Finansų ministerijos COVID-19 fondas.

Taip pat skelbta, kad 10 tūkst. respiratorių aukoja TV3, 20 tūkst. kaukių ir 120 tūkst. pirštinių – Kinijos prekybos rūmai, 400 kaukių – „Ozas“, 15 tūkst. daugkartinių kaukių – SBA.

SAM atstovai dar papasakojo, kad ministerijoje veikia speciali darbo grupė, kuri koordinuoja asmens sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimą medicinos įranga ir medicinos priemonėmis.

„Ji sudaryta iš ministerijos ir Ekstremalių sveikatai situacijų centro specialistų, kurie turi ministro įsakymu suformuotas užduotis ir jas vykdydami gali bei pasitelkia kitus ekspertus ir specialistus“, – nurodoma jų atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (560)