„Tai prognozuoju ne aš, o tai prognozuoja, kaip bebūtų liūdna, visi ekspertai: tiek Lietuvos, tiek pasaulio. Nors jos ir skiriasi, bet jau palaipsniui artėja į panašius skaičius, kad maždaug vienas mėnuo karantino, uždarius visą pluoštą verslų, tai ekonomikos nuosmukis tą mėnesį gali siekti iki 2 proc. Bendrojo vidaus produkto (BVP), taip teigia Lietuvos, Vokietijos ir JAV ekspertai. Turbūt šiandien nereikėtų prognozuoti, kokia bus ta krizė. Štai Lietuvos bankas paskelbė, kad nuosmukis gali siekti ir iki 20 proc. Esminis klausimas – kuo ši krizė skiriasi nuo ankstesnių, pavyzdžiui, nuo 2008-2012 metų krizės ir kokių priemonių reiktų imtis“, – kalbėjo A.Kubilius.

Jis tikino, kad dabar žmonės patys puikiai supranta, kad reikia imtis skubių priemonių, o tarp jų ir taupymo.

„2008 metų krizė prasidėjo nuo pasaulio bankų griūties, nuo didžiulės įtampos finansų rinkose, žmonės patys tos krizės požymių nelabai matė, todėl jiems buvo sunkiau suprasti, kodėl įvairios vyriausybės ėmėsi prevencinių priemonių, taip pat ir Lietuva. Mums teko imtis labai skaudžių taupymo priemonių, o šįkart tai mato visi, visi mato ligos, pandemijos krizę, visi mato mirtis ir yra susirūpinę.

Andrius Kubilius

Visi supranta, kad dėl karantino, kuris turėtų sustabdyti viruso plitimą, prasidės ekonominis nuosmukis. Visi taip pat supranta, kad tam reikia ruoštis. Klausimas – ką ir kaip darys Vyriausybė. Bet man atrodo, kad dar nėra visai išsiaiškinta priežasčių, tai, ką aš vadinu krizės kilmės filosofija ir kaip reikėtų su tuo elgtis“, – tikino europarlamentaras.

Paklausus, kiek mėnesių gali atlaikyti Lietuvos ekonomika, politikas pasidalijo kitų valstybių įžvalgomis, jog, pavyzdžiui, du mėnesiai karantino iš tikrųjų lemtų, kad Vokietijos ekonomika kristų 7 proc.

„Aš manau, kad čia turbūt sunku prognozuoti, bet ilgas karantinas gali sukelti labai sunkių pasekmių. Galiu remtis tik ekspertų paskaičiavimais, bet vokiečių institutas skelbia, kad du mėnesiai karantino iš tikrųjų lemtų, kad Vokietijos ekonomika kristų 7 proc., o 3 mėnesiai – net 20 proc. kritimą, o tai, žinoma, būtų labai skausmingas kritimas. Tai reikš, kad nebus surenkamos pajamos į biudžetą, verslai patirs dideles problemas“, – kalbėjo A.Kubilius.

„Dabar yra svarstoma taip, ir aš galiu tik pacituoti Vakarų ekspertus, kurie sako, kad tol, kol nebus atrasta vakcina, gali tekti periodiškai kartoti – mėnuo karantino ir trys mėnesiai darbo, gali tekti ir taip, gali taip situacija susiklostyti“, – aiškino A.Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (479)