Parlamento teisininkė Jadvyga Andriuškevičiūtė sako, kad tokios abejonės jai kilo įsigilinus į Pensijų kaupimo įstatymo pataisas dėl antrojoje pakopoje sukauptų pensijų išmokėjimo tvarkos, numatančios tokio komiteto steigimą.

Pasak jos, didžiausią įtarimą kelia komiteto nariams ketinamas mokėti 1241 eurų sieksiantis atlyginimas.

„Mano žiniomis, tai mažiau nei Seimo nario padėjėjui. Apie kokią kompetenciją kalbama už tokį atlyginimą?“ – trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete, svarsčiusio pensijų anuitetų mokėjimą, pareiškė teisininkė.

Pasak jos, netinkamos ir per švelnios sankcijos, kurios būtų taikomos šio komiteto nariams: „Sankcijų komitetui už netinkamą veiklą skirtumai esminiai lyginant su gyvybės draudimo bendrovėmis“.

Be to, teisininkei neaiškus ir komiteto narių „santykis su „Sodra“ ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“.

„Juos skirs ministras, o veiks taip, kad jų nurodymus vykdys „Sodra“. Atsakomybė išplauta jų bus, o sankcijų jiems nebus galima pritaikyti jokių. Mes stovime prie plytų krūvos, bet mums sako, kad tai namas“, – kalbėjo ji.

J. Andriuškevičiūtė be kita ko pabrėžė, kad niekur pasaulyje tokio anuitetų mokėjimo modelio, kuris bus taikomas Lietuvoje, nėra.

Nuo šių metų liepos mėnesio pensijų anuitetų mokėjimas pavedamas „Sodrai“.

Į pensiją ateityje išeisiantys gyventojai, kurie per gyvenimą bus kaupę privačiuose antrosios pakopos pensijų fonduose, gaus dvi pensijas: vieną valstybės, kitą – privačią ir abi pensijas mokės „Sodra“, tačiau privačiai kauptas lėšas atskirai valdys ir investuos nepriklausomas penkių narių komitetas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)