Už tokias Lietuvos banko įstatymo pataisas antradienį balsavo 97 Seimo nariai.

Socialdarbiečio Andriaus Palionio inicijuotos pataisos numato, kad iškilus likvidumo problemų paskolas LB galės teikti mokėjimo, elektroninių pinigų, vertybinių popierių, draudimo, lizingo ir kitas finansines paslaugas teikiančioms įmonėms.

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas BNS nurodė, kad pataisos leis į LB dėl likvidumo paskolų kreiptis mokios, bet laikinų likvidumo problemų turinčios finansų įstaigos.

„LB likvidumo paskolas teiktų toms įstaigoms, kurių veikla yra reikšminga tvariam šalies finansų sistemos veikimui, kurios turi LB tinkamo užstato ir kurios išnaudojo visas kitas galimybes pasiskolinti likvidumui, pavyzdžiui, banko ar kito asmens paskolas, akcininkų įnašus“, – BNS teigė M. Jurgilas.

Ar finansų įstaiga yra reikšminga finansų sistemai bei ar ji atitinka kitas sąlygas paskolai gauti, M. Jurgilo teigimu, spręstų LB likvidumo paskolų komitetas. Tokių paskolų teikimo tvarką LB planuoja parengti dar šią savaitę.

Pasak jo, tokios paskolos būtų teikiamos už Europos Centrinio Banko ribinio skolinimosi galimybės palūkanų normą, padidintą vienu procentiniu punktu – šiuo metu jos būtų 1,25 proc.

Paskolos būtų teikiamos už įkeistą turtą: skolos vertybinius popierius, kredito reikalavimus, kitas finansinės priemones ar kitą turtą.