„Vandentvarkos įmonės deda maksimalias pastangas užtikrinti visuomenės aprūpinimą gyvybiškai svarbiomis geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugomis. Jau dabar aiškėja, kad be valstybės pagalbos tai padaryti bus sunku, o kai kurioms įmonėms net neįmanoma. Didžiausias iššūkis, kylantis vandentvarkos įmonėms – apyvartinių lėšų stygius vartotojams neatsiskaitant už suteiktas paslaugas“, – tikina LVTA prezidentas Bronius Miežutavičius.

Įvertinus COVID-19 pandemijos neigiamus padarinius ekonominei situacijai, Vyriausybė kovo viduryje patvirtino ekonomikos skatinimo priemonių planą, kurio vienas tikslų – padėti išsaugoti darbo vietas ir gyventojų pajamas.

Vyriausybė rekomendavo savivaldybėms sudaryti galimybę atidėti arba išdėstyti komunalines įmokas ir įmokas tik už šilumos energiją. Savivaldybėms pavaldžios vandentvarkos įmonės atidėti mokėjimus gali tik gyventojams, patyrusiems finansinių sunkumų dėl karantino, pavyzdžiui žmonėms, kurie dėl karantino įvedimo neteko darbo ar gerokai sumažėjo pajamos dėl priverstinių nemokamų atostogų, prastovų, bei tiems, kurie negali užsiimti individualia veikla ir dėl to negaus pajamų.

Kiekvienas atvejis būtų vertinamas individualiai, tačiau B. Miežutavičius pažymi, kad jau po pirmųjų dviejų karantino savaičių nemažai vartotojų, net nesikreipdami dėl skolų atidėjimo, tiesiog ėmė nemokėti už paslaugas. „Žmonės nesumoka ir už laikotarpį iki karantino“, – teigia asociacijos vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad pradedamos negauti antstolių išieškotos lėšos. Viešiesiems geriamojo vandens tiekėjams ir nuotekų tvarkytojams negaunant apmokėjimo už paslaugas stringa atsiskaitymai darbo užmokesčiui, elektrai, cheminėms priemonėms vandeniui valyti ar nuotekoms tvarkyti.

LVTA vykdomosios valdžios atstovų prašo viešiesiems geriamojo vandens tiekėjams ir nuotekų tvarkytojams atidėti pelno mokesčio, mokesčių už valstybinius gamtos išteklius, taršos mokesčių ir valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėjimo terminus dviem mėnesiams po karantino pabaigos.

„Vandentvarkos įmonių veikla yra tiesiogiai susijusi su visuomenei gyvybiškai svarbių geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų nepertraukiamu teikimu“, – sako B. Miežutavičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)