JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kainos šoktelėjo 7,3 proc. iki 21,5 dolerio už barelį, o „Brent“ rūšies naftos barelio kaina augo 3,3 proc. iki 23,5 dolerio už barelį.

Pirmadienio vakarinėje prekyboje Niujorko biržoje naftos kainos smuko iki žemiausio lygio nuo 2002-ųjų, o WTI kaina trumpam pramušė 20 dolerių už barelį ribą.

Naftos kainos krito valstybėms visame pasaulyje įvedant griežtas karantino priemones, taip siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, dėl kurių smarkiai sumažėjo naftos paklausa.

Krizę dar labiau pablogino prasidėjęs Saudo Arabijos ir Rusijos naftos kainų karas, kai šios dvi didžiosios naftos gavėjos nesutarė dėl gavybos sumažinimo.

Pirmadienį Rijadas paskelbė, kad bandys išstumti Rusiją iš rinkos dar labiau didindamas naftos eksportą. Gegužę Saudo Arabija ketina padidinti naftos eksportą 600 tūkst. barelių per dieną iki rekordinio 10,6 mln. barelių per dieną lygmens.

Antradienį naftos rinkos atsigavo, nes investuotojai pradėjo supirkinėti pigią naftą, taip pat dėl visame pasaulyje priimamų ekonomikos gelbėjimo priemonių.

Rinkas taip pat nudžiugino pirmadienį įvykęs JAV ir Rusijos prezidentų Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino pokalbis telefonu, kuriame jie aptarė kovą su koronavirusu ir naftos kainas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)