Paklausa išaugo 230 proc.

Vienos didžiausių darbuotojų nuomos arba kitaip, laikinojo įdarbinimo įmonės UAB „Biuro“ direktorius Jurgis Kovas „Delfi“ pasakojo, kad šiandien įmonė yra susidūrusi tiek su didesne laikino įdarbinimo paklausa, tiek su pasiūla.

„Mūsų klientai (tam tikros įmonės-red.), kurie užsiėmė viešuoju maitinimu ar viešbučių verslu, arba dalis gamyklų, kurios turėjo pristabdyti veiklą, jiems darbuotojų poreikis sumažėjo, bet yra įmonių, kurios dabar auga, tai kurjeriai, maisto prekės, jiems reikia daugiau darbuotojų“, – teigė jis.

Pasak vadovo, numeris vienas šiandien, kalbant apie paklausiausius nuomai darbuotojus, yra prekių surinkėjai, mažmeninės prekybos kasininkai, salės darbuotojai, gamybos darbininkai. Taip pat augo ir dezinfekuotojų paklausa.

„Kad bendra paklausa išaugo, taip nėra, tačiau paklausa anksčiau išvardintiems sektoriams pas mus įmonėje augo apie 230 proc.“, – teigė jis.

Kuriam laikui šiandien laikinai yra įdarbinami arba, kitaip tariant, išnuomojami darbuotojai, J. Kovas pasakyti negalėjo, tačiau teigė, kad vienos įmonės darbuotojus planuoja įdarbinti du mėnesius, kitos– dvi savaites su galimybe pratęsti.

Bendrai direktorius tikino, kad šiandien matyti, jog sustojus ne maisto produktų prekybai, prekyba po truputį persikėlė į internetą, tad tokios įmonės, kurios vykdė ir prekybą internetu, ir parduotuvėse, joms naujų darbuotojų šiandien nereikia, nes dalį žmonių iš parduotuvių jie perkėlė aptarnauti į prekybą internetu.

„O tie, kurie prekiavo tik internetu, jie patiria didelį augimą ir jiems reikia papildomų žmonių“, – komentavo jis.

Nuomoja ir nuomojasi

Mažmenine internetine prekyba užsiimančios UAB „Varlė“, dar geriau žinomos kaip „Varlė.lt“, komunikacijos projektų vadovė Alina Kazakevič tikino, kad šiuo metu yra stebima iki 2,5 karto išaugusi klientų paklausa, tad darbuotojai sukasi kaip išgalėdami.

„Kadangi uždarėme fizinę parduotuvę, mūsų parduotuvės darbuotojai padeda sandėliui, taip pat ir kiti darbuotojai, kuriems sumažėjo darbo, šiuo metu dirba sandėlyje, kur jo daug.

Panašius iššūkius, kai biuro darbuotojai dirba sandėlyje, turime per kiekvienas Kalėdas, todėl mūsų darbuotojai žino procesus ir gali tikrai efektyviai padėti ten, kur yra didžiausias darbų srautas, tai sandėliuose, skambučių centre dirbant su klientų aptarnavimu“, – sakė ji.

Paklausus, ar įmonė šiandien nesvarsto apie galimybę išsinuomoti ir laikinai įdarbinti naujų darbuotojų, ji teigė, kad penktadienį rytą kaip tik buvo priimtas sprendimas tokia galimybe pasinaudoti.

„Kaip tik šiandien mūsų vadovai priėmė sprendimą išsinuomuoti 2 darbuotojus į sandėlį. Jei tokia praktika pasiteisintų, ja naudosimės stipriau“, – teigė ji.

Maxima“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė taip pat pasakojo, kad šiomis dienomis prekybos tinklo darbuotojai talkina internetinei parduotuvei „Barbora“, kuri taip pat priklauso „Maxima LT“.

„Barbora“

„Siekdami paspartinti apsipirkimo procesą, iš savo pusės nukreipėme didesnes pajėgas į „Barboros“ prekių surinkimo taškus.

Organizuojame naktines pamainas tuose taškuose, iš kurių „Barboros“ kurjeriai išveža prekes, kad mūsų klientai kuo greičiau gautų savo užsakymus“, – komentavo E. Dapkienė

Pati „Barbora“ aiškino, kad šiandien įmonės užsakymų srautas yra išaugęs dešimtį kartų, tad per dvi savaites darbuotojų, renkančių klientų užsakymus, skaičius augo triskart.

„Pastiprinant komandą, pasinaudojome ir paslaugomis įmonės, teikiančios darbuotojų nuomos paslaugas.

Dalis priimtų žmonių atėję iš įmonių, kurios šiuo sudėtingu metu susiduria su sunkumais ir buvo priverstos dalies darbuotojų atsisakyti. Situacija darbo rinkoje sudėtinga, todėl džiaugiamės galėdami bent daliai žmonių šiuo metu užtikrinti galimybę užsidirbti.

O noro augti toliau turime, tačiau kol kas negalime pasakyti, kiek galėtume augti. Stebime situaciją ir vertiname įvairias galimybes“, – teigė „Barbora“ rinkodaros projektų vadovė Paulė Meidutė.

Su didesniais nei įprastai srautais tikino susidurianti ir kurjerių bendrovė „DPD Lietuva“, kurios atstovas Tomas Vaišvila tikino, kad šiandien įmonei labiausiai trūksta kurjerių, o ji dėl darbuotojų nuomos taip pat bendradarbiaujanti su laikino įdarbinimo agentūromis.

„Siuntų rūšiavimo terminaluose kol kas šiuos klausimus sprendžiame laikino įdarbinimo agentūrų dėka.

Jei karantinas užsitęstų, o siuntų kiekiai toliau didėtų, neatmetame ir kitų variantų: pavyzdžiui samdyti žmones pagal terminuotas darbo sutartis ar išsinuomoti darbuotojų iš kitų įmonių.

Jau ir iki šiol siuntų rūšiavimo terminaluose dirbo laikini darbuotojai, tačiau šiuo metų jų dirba daugiau nei įprastomis sąlygomis. Tuo tarpu terminuotos darbo sutartys šiuo metu yra tikrai priimtinos ir aktualios daugeliui žmonių, kurie neteko darbo“, – kalbėjo jis.

Taip pat T. Vaišvila tikino, kad bendrovė neatmeta galimybės ieškoti ir laikinų vežėjų įmonių – subkontraktorių, kurie galėtų vežti siuntas.

Bandė išnuomoti, tačiau nepavyko

Darbuotojų nuoma, kaip anksčiau rašė VZ.lt, bandė užsiimti ir picerijų „Charlie Pizza“ bei „Katpėdėlių“ valdytoja „Amber Food“.

Tada įmonės direktorius Gediminas Balnis portalui sakė, kad kai kurios kompanijos teigė norinčios, kad darbuotojai tose įmonėse ir darbintųsi, tačiau „Delfi“ susisiekus penktadienį priešpiet vadovas paaiškino, kad eksperimentas neišdegė.

„Mums nepavyko nieko susitarti, dėl to, kad yra darbo grafikai, dėl to, kas atsakingi ir panašiai. Tuo kažkas turėjo užsiimti valstybiniu lygmeniu, tačiau to padaryta nebuvo.

Mes labai norėjome išnuomoti darbuotojus, bet nesusitarėme. Tarkime, išnuomoju darbuotoją, jis neateina į darbą, o dar yra ir Darbo inspekcija... na, mums nepavyko“, – apgailestavo G. Balnis ir prasitarė, kad tartis buvo mėginta su „Barbora“, tačiau dar kartą pabrėžė, kad trūko valdžios įsikišimo.

Gediminas Balnis

„Traukinys praktiškai jau nuvažiavo. Aišku, gal dar ir galima kažką greitai keisti, bet tai padaryti reikėjo jau seniai.

Mūsų logika buvo tai padaryti, kad darbuotojai iš mūsų neišeitų, tačiau tuo metu galėtų dirbti kitur, o kai viskas baigsis – grįžtų pas mus. Idėja buvo graži, bet neįgyvendinta“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)