Ypač jaučiama konservuotų daržovių sriubų paklausa
„Rivonos“ konservų cechas Alytuje gamina apie 90 rūšių gaminių – marinuotas daržoves, vaisius, pievagrybius, uogienes, džemus, padažus, daržovių sriubas stikliniuose induose nuo 160 gramų iki 3 litrų talpos.
Pernai ceche pagaminta 3,5 tūkst. tonų produkcijos, apyvarta siekė 3,8 mln. eurų be PVM.
Tai vienintelis vaisių ir daržovių konservų cechas Pietų Lietuvoje.
Kaip sakė šio cecho vadovas Aurimas Gargasas, pagrindiniai įmonei reikalingos žaliavos tiekėjai yra Lietuvos ūkininkai, tačiau šiems nepateikus būtino kiekio vaisių ir daržovių, ypač dėl praėjusią vasarą susiklosčiusių nepalankių gamtos sąlygų, jas teko pirkti iš Lenkijos, Vokietijos, Olandijos ir kitų šalių.
Pagrindiniai „Rivonos“ konservuotos produkcijos užsakovai – taip pat iš Lietuvos. O likusi dalis daugiausia eksportuojama į Rusiją, Vokietiją ir Angliją.
Cecho vadovo pasiteiravus, kokios produkcijos kiekvienais metais nuperkama daugiausia, A.Gargasas atsakė: „Vienareikšmiai – konservuotų marinuotų burokėlių. Jų daug perka ne tik lietuviai, bet ir visų Baltijos šalių, kurioms tiekiame produkciją, gyventojai. Šios mūsų produkcijos paklausa ypač padidėja šiltuoju metų laikotarpiu, kai pradedami gaminti šaltibarščiai.“
Pastaruoju metu, pradėjus plisti koronavirusui, „Rivonos“ Alytaus konservų cecho darbuotojai pastebėjo išaugusią jų produkcijos paklausą, ėmė sparčiai tuštėti cecho sandėliai.
„Ypač jaučiama konservuotų daržovių sriubų, konservuotų pupelių padaže, taip pat konservuotų marinuotų burokėlių paklausa. Manau, kad tai tikrai susiję su gyventojų maisto atsargų kaupimu dabartiniu Lietuvai sudėtingu laikotarpiu. Mūsų gaminamos konservuotos daržovių sriubos ilgesniam laikymui tikrai tinkamos, nes jų galiojimo terminas yra dveji metai. O šiuo metu padidėjusią konservuotų marinuotų burokėlių paklausą siečiau su anksti atšilusiais orais, matyt, gyventojai jau pradėjo gamintis šaltibarščius“, – pasakojo A.Gargasas.
Į darbą papildomai priimti darbuotojai
Cechas, dirbdamas įprastine tvarka, paprastai turi apie 40 darbuotojų, kurie dirba dviem pamainomis.
Padidėjus kai kurių produktų paklausai ir daliai nuolatinių darbuotojų susirgus įprastinėmis ligomis, dviem prisitaikius saviizoliaciją po grįžimo iš užsienio valstybių, cechas šią savaitę į darbą priėmė papildomų darbuotojų.
Papildomai įdarbinti kol kas šeši žmonės. Cecho vadovo tvirtinimu,ketinama priimti ir daugiau, bet kiek konkrečiai, kol kas negalintis pasakyti. Tai priklausys nuo gamybos apimčių ir nuolatinių darbuotojų sveikatos būklės.
Tačiau A.Gargasas teigė, kad, paskelbus naujų darbuotojų paiešką, jų rasti nebuvo paprasta: „Žmonės, kaip pastebime, į darbus nesipuola.“
„Norfos“ įmonių tinklo, su kuriuo „Rivona“ yra susijusi, atstovo spaudai Dariaus Ryliškio teigimu, paskelbus karantiną, padidėjo ilgo galiojimo, taip pat kai kurių kitų prekių apyvarta. Išaugo druskos, cukraus, aliejaus, mėsos ir žuvies konservų, šviežios mėsos, dezinfekcinių skysčių, kitų švaros ir higienos priemonių pardavimas.
Tačiau D.Ryliškis patikino, kad prekių „Norfos“ parduotuvėse, kurių Lietuvoje yra 143, tikrai nepristigs: „Mes turime savo pieno, mėsos perdirbimo, vaisių ir daržovių konservų gamybos, kulinarijos gaminių padalinius, taip pat didelį kitų produkcijos tiekėjų tinklą.
Sandėliuose esame sukaupę daug ilgo galiojimo prekių atsargų. Didesnių produktų tiekimo į parduotuves problemų nėra ir, tikimės, kad nebus. Padidėjus kai kurių mūsų gamybos produktų paklausai, kas pastebėta Alytaus konservų ceche, skubiai organizuojamas papildomas reikiamų darbuotojų priėmimas, kad nenukentėtų pirkėjai – mūsų produkcijos vartotojai.“