Leidimą gavo per porą dienų

Kaip „Delfi“ komentavo „Kuranos“ generalinis direktorius Jurgis Polujanskas, įmonei reikėjo išspręsti kelis svarbiausius klausimus. Pirmiausia – gauti dezinfekcinio skysčio gamybos licenciją, dėl kurios reikėjo bendradarbiauti su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) bei Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru. Anot jo, šių institucijų dėka leidimas buvo gautas per porą dienų.

Kitas svarbus klausimas – etanolio kiekio atlaisvinimas dezinfektantų gamybai. Kaip pažymi J. Polujanskas, be Energetikos ministerijos ir „Orlen Lietuva“ šis projektas nebūtų pavykę.

„Įmonė savo produkciją yra pardavusi metams į priekį. Produkcija keliauja į degalų gamybą kaip biodegalai ir degalinių tinklus. Buvo reikalinga atlaisvinti tą etanolio kiekį iš degalų į dezinfektantų gamybą. Energetikos ministerija priėmė nutarimą, kad degaluose gali būti mažiau biodegalų. „Orlen“ technologiškai prisitaikė ir sutiko su tokiu sprendimu. Taip pas mus po truputį laisvėja tie kiekiai nuo etanolio“, – sako „Kurana“ vadovas.

„Delfi“ primena, kad trečiadienį Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos siūlymui nustatyti, jog degalinėse laikinai gali būti prekiaujama benzinu, kuriame yra mažiau nei 10 proc. biodegalų, kartu užtikrinant reikiamus kokybės standartus. Taip biodegalų gamintojai nepanaudotą etanolį esą skirs dezinfekcinio skysčio gamybai.

„Šiandien dezinfekcinio skysčio galime pagaminti 100 tūkst. litrų per dieną. Tai apie 20 proc. etanolio atsilaisvino dezinfektanto gamybai. Kitą mėnesį planuojame gal 30 proc. atlaisvinti. Tikimės, kad užpildysime tą rinką“, – tikina J. Polujanskas.

Ligoninėms tiekia neatlygintinai

Pasvalio bendrovė dezinfekcinio skysčio gamybą pradėjo jau praeitą savaitę, o ketvirtadienį „Kurana“ dezinfekcinio skysčio neatlygintinai suteikė pirmoms ligoninėms – Pakruojo ir Pasvalio savivaldybei. Dar jo laukia apie 19 gydymo įstaigų.

„Šios pagalbos rinkos vertė – apie 120 tūkst. eurų. Ilgu laikotarpiu toks sprendimas apsimokės, trumpu – ne. Tačiau žmonės įvertins socialinę atsakomybę. Tikimės iš dezinfektantų kažkiek užsidirbti. Ką uždirbsim, dalimi mes pasidalinsim. Dabar tokie laikai, kad skausmu reikia dalintis“, – viliasi „Kurana“ vadovas.

J. Polujanskas sako, kad dezinfekcinis skystis bus parduodamas degalinėse, tokiose kaip „Viada LT“, prekybos tinkle „Aibė“ ir daugelyje kitų vietų, nes „Kurana“ užsiima didmenine prekyba.

„Į mažmeną tiesiogiai neiname, kiekį parduodame didmenoje, o tada yra įvairių rinkos žaidėjų, kurie persipakuoja, savo etiketes užsideda ir skleidžia į rinką“, – aiškina pašnekovas.

Juokiasi iš dezinfekcinio skysčio kainų

„Delfi“ neseniai rašė, kad prekybos tinkle „Aibė“ skaitytojai užfiksavo įspūdingą dezinfekcinio rankų skysčio kaina. 4 litrai šio skysčio parduotuvėje kainavo 50,35 Eur.

Kaip „Delfi“ komentavo šioje parduotuvėje skystį tiekusios bendrovės „Sangaida“ atstovė, šiandien dezinfekcinio skysčio trūkumas – didžiulis, tad ir kainos – itin nestabilios. „Mes esame distribucinė kompanija ir prekiaujame dezinfekciniu skysčiu. Mes jį perkame šiai dienai iš Lietuvos gamintojų. Šiandien šio produkto trūkumas yra didžiulis ir kainos yra labai nestabilios. Kaip mums aiškino gamintojai – viskas dėl pagrindinių žaliavų trūkumo“, – sakė įmonės direktorė.

Dezinfekcinio skysčio kaina vienoje parduotuvių

„Kurana“ vadovas J. Polujanskas, vertindamas šias kainas juokėsi: „Čia kaina pagal kiekvieno verslininko moralę – kuo kaina aukštesnė, tuo moralė žemesnė.“

Jis pridūrė, kad panašių pavienių atvejų dar pasitaikys, tačiau patikino, kad „Kuranos“ gaminamą skystį pardavėjai parduos perpus pigiau.

„Įsivaizduoju, kad „Viadoje“ kaina bus 6 eurai už litrą, taigi 4 litrai dezinfekcinio skysčio kainuos apie 20 eurų. Taigi kaina – daugiau nei dvigubai mažesnė. Mes tikimės, kad kainodara „Viadoje“ ir mūsų paleistas 30 proc. pigesnis spiritas į didmeną sutvarkys konkurenciją ir sutvarkys tokius atvejus, kur kainos siekia 50 eurų“, – viliasi pašnekovas.

„Kurana“ direktorius tikino, kad žaliavų dezinfekcinio skysčio gamybai šiuo metu netrūksta.
„Pagrindinės veikliosios medžiagos – etanolio – turime pusę metų į priekį. Kitas klausimas – denatūrantas, kurio reikia pridėti į sudėtį. Kol kas jo turime porai savaičių į priekį ir užsakinėjame naujų. Tikimės, kad tiekimas nesustos ir žmonės galės apsirūpinti“, – pažymi J. Polujanskas.

Darbuotojai dirba savaitgaliais, bet papildomai nesamdys

Anot „Kurana“ vadovo, nors šiuo metu darbuotojai dirba ir savaitgaliais, įmonė papildomai samdyti darbuotojų neplanuoja, mat stoja kitos produkcijos gamyba.

„Kai ateina krizė, visi nori labai dirbti. Kol kas samdyti papildomai darbuotojų neplanuojame, nes kitos produkcijos gamyba po truputį stoja. Dabar žmonės dirba savaitgaliais – mes viso šio reikalo esame priekinėse linijose. Žmonės skambina, verkia, maldauja, prašo, rėkia. Kol kas situacija įtempta, bet įmonės kultūra pas mus tokia, kad orientuojamės į rezultatus, komandą, todėl visi dirba“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Pasvalio įmonėje dirba apie 100 žmonių. Kaip pažymi vadovas, jų saugumas užtikrinamas kompleksinėmis priemonėmis. Pavyzdžiui, izoliuoti keli pagrindiniai vadovai gamybą valdo nuotoliniu būdu.

„Turime gamybos direktorių, kuris atsakingas už visų procedūrų priežiūrą: į gamyklos teritoriją be kaukės negalima patekti, matuojama darbuotojų temperatūra, paskirtas vienas įėjimas ir vienas išėjimas, visur išdėliota dezinfekcinio skysčio. Apsaugos priemonės – paskirstytos, procedūros – surašytos, ką daryti prevencijos ar susirgimo atveju.

Įrengtas ekstremalių situacijų kambarys, kuriame izoliuoti keturi pagrindiniai vadovai. Jie gali nuotoliniu būdu valdyti gamyklą, kad gamyba nesustotų. Tai reiškia, šie žmonės neturės visiškai jokio kontakto, praktiškai gyvens gamykloje.

Vadovaujamės pasaulinėmis praktikomis, nes turime kolegų užsienio šalyse, žymiai didesnėse energetikos įmonėse, iš kurių galima tas praktikas pasiskolinti“, – saugumo priemones vardija J. Polujanskas.

Tikisi greitai gauti dar vieną leidimą

„Kurana“ vadovas pasakoja, kad leidimą rankų dezinfekcinio skysčio gamybai gavo itin greitai – per porą dienų. Įprastai tokį leidimą gauti užtruktų nuo 2 iki 3 mėnesių. Tačiau kitokia situacija dėl leidimo paviršių dezinfekcinio skysčio gamybai.

„Rankų dezinfekcinio skysčio gamybai leidimą gauti užtruktų 2-3 mėn, o užtruko dvi dienas. Paviršių dezinfekcinio skysčio gamybai – atskira procedūra, reikia per Europą registruotis. Be to, šiek tiek skiriasi cheminės medžiagos. Todėl įprastai tai gali užtrukti iki pusės metų.

Visgi mes manome, kad ir čia bus pagreitinta gavimo procedūra. Padavėme prašymus, tikimės, kad bus pagreitinta tiek europiniu, tiek Lietuvos lygiu. Gal tokioje ekstremalioje situacijoje, leidimą pavyks gauti per savaitę“, – svarsto jis.

Šiuo metu šalies ligoninėse, valstybės įstaigose, privačiose įmonėse ypač didelis paviršių dezinfekcijai skirtų priemonių poreikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (424)