„Turime pripažinti, kad kompensacinis paketas turizmo sektoriui nėra tinkamas. Pirmas dalykas, yra orientuota į mažiausias pajams, antras dalykas, neorientuotas į tai, kad dabar niekas turizme negauna jokių pajamų ir netgi prisidėti (prie atlyginimų mokėjimo – ELTA) yra labai sudėtinga. Apie prisidėjimą kelionių agentūra galėtų galvoti, jeigu nebūtų taikomas reikalavimas išlaikyti darbo vietą šešis mėnesius“, – Eltai sakė Ž. Gavelienė.

Pasak jos, turizmo sektorius šiuo metu jaučia nežinomybę dėl atsiskaitymo su klientais klausimo bei kuponų įtvirtinimo, kai vietoj pinigų grąžinimo už karantino metu neįvykusias keliones galėtų būti siūlomas kuponas. Jo vertė būtų tokia pati kaip neįvykusios kelionės.

„Norime išlaikyti tiek klientus, tiek kokybę, tiek darbuotojus, bet tai šioje vietoje yra labai sunku, jeigu išlieka šešių mėnesių reikalavimas, nėra sprendimo dėl kuponų ir jeigu nėra apyvartinių lėšų“, – kalbėjo Turizmo rūmų vadovė.

„Jeigu nebus priimama teisingų veiksmų dabar, turizmas neturi galimybių išsigelbėti pats. Tai nėra tik Lietuvoje, tai yra visame pasaulyje. Stebiu, kokių priemonių imasi kitos šalys – kai kurios įteisino kuponus, kai kurios paskelbė apie kompensacijas, pradėjo kurti skatinimo priemones. Pas mus šitoje vietoje dar nėra aišku“, – pridūrė ji.

Ž. Gavelienė taip pat patikino, kad visų keliautojų už organizuotas, bet neįvykusias keliones sumokėti pinigai yra saugūs.

„(...) Visus raminame, kad visų keliautojų sumokėti pinigai už organizuotas keliones yra saugūs. Vienoks ar kitoks sprendimas, kuris tikrai bus palankus vartotojui, bus surastas“, – sakė Ž. Gavelienė.

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui skirti 70 arba 90 proc. dydžio subsidijas darbdaviams nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio. Darbdaviui pasirinkus mokėti didesnę dalį darbo užmokesčio nei minimali alga, padidės ir valstybės subsidija, skelbė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Valstybės subsidija galėtų siekti 70 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 910,5 euro „ant popieriaus”. Taip pat įtvirtinama pareiga išlaikyti darbo vietą bent 6 mėnesius.

Kitu atveju subsidija siektų 90 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 607 eurus „ant popieriaus”. Darbdaviai įsipareigotų išlaikyti darbo vietą bent 3 mėnesius. Šiems siūlymams dar turės pritarti Seimas.

Vyriausybė šią savaitę taip pat svarstė siūlymą dėl kuponų įteisinimo, tačiau jis nebuvo priimtas, tad siūlymas vėl bus svarstomas kitą savaitę. Ekonomikos ir inovacijų ministerija teigia, kad, įteisinus kuponus, būtų išvengta kelionių organizatorių nemokumo ir bankroto bangos.