Kaip BNS pranešė tarnybos Darbo teisės skyriaus vedėjas Šarūnas Orlavičius, kasdien sulaukiama daugiau negu 1,5 tūkst. skambučių bei apie 100 žinučių. Pasak jo, tai maždaug trečdaliu daugiau nei įprastai iki karantino.

VDI atstovo teigimu, žmonės dažniausiai domisi, kaip įforminti prastovas ir kaip už jas mokama, kaip suteikiamos mokamos ar nemokamos atostogos bei kaip užtikrinti saugias sveikatai darbo sąlygas.

Pasak Š. Orlavičiaus, iš kai kurių pokalbių su darbuotojais aiškėja, kad darbdaviai piktnaudžiauja ir naudojasi susiklosčiusia situacija.

„Verčia darbuotojus eiti nemokamų atostogų, net iš karto duoda paruoštą prašymą pasirašyti, atšaukia iš kasmetinių atostogų ir nori suteikti nemokamas. Pasitaiko atleidimų. Viena stambi įmonių grupė pradėjo atleidinėti darbuotojus akcentuojant, kas tai ne dėl susidariusios situacijos“, – BNS teigė VDI atstovas.

Š. Orlavičiaus teigimu, daugiau pranešimų apie netinkamą darbdavių elgesį gauta pirmąją karantino savaitę. Anot jo, darbdaviai, besinaudojantys karantinu ir bandantys pažeidinėti teisės aktus, bus griežtai baudžiami.

„Dabar gal ir nesame nusiteikę rašyti protokolus ir baudas skirti. Surašyti turime dvejus metus laiko“, – sakė Š. Orlavičius.

Jis pripažįsta, kad priimdami sprendimus ir patys darbdaviai ne visada turi pakankamai informacijos, nes situacija ir valdžios sprendimai greitai keičiasi.

Karantino metu VDI laikinai yra sustabdžiusi įmonių patikrinimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)