„Per daugiau kaip 140 veiklos metų sukaupta patirtis naudojama ir dabar, susidūrus su nauju sunkmečiu ekonomikai ir žmonėms. Kaip rodo mūsų partnerių užsienio šalyse pateikti duomenys, labiausiai keičiasi tokiuose sektoriuose kaip „Apgyvendinimo veikla“, „Maitinimo ir gėrimų teikimo veikla“, „Pagaminto valgio tiekimas renginiams ir kitų maitinimo paslaugų veikla“ veikiančių kompanijų kreditingumo vertinimas. Daugumos šalių kreditingumo analitikai vietinių šių sektorių įmonių reitingavimą griežtina (Vokietijos, Lietuvos, Latvijos, Kroatijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Rusijos, Austrijos), tačiau yra ir tokių šalių, kur minėtų sektorių vertinimas lieka toks pats (Šveicarija, Bulgarija, Italija) arba net sušvelnintas (Liuksemburgas, Vengrija, Turkija, Rumunija)“, – pasakoja UAB „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas

Kaip pastebi „Creditreform International“ regioniniai biurai, informacijos paslaugas teikiančių verslo atstovų kreditingumas išlieka tame pačiame lygyje, nes krizės akivaizdoje poreikis žinoti, kaip jaučiasi partneris, tampa dar aktualesnis. Dėl greitai besikeičiančios situacijos ekspertai pataria pastoviai stebėti verslo partnerių būklę. Beje, didėja ir kontaktinės informacijos poreikis, nes verslui tenka persiorientuoti, o tam dažnai prireikia naujų partnerių.

Kreditingumo ekspertų nuomonės apie mažmeninės prekybos ne parduotuvėse, kioskuose ar prekyvietėse įmones, kol kas gerokai varijuoja. Kai kuriose šalyse šių įmonių reitingai lieka stabilūs, kai kuriose prastinami (Ispanija, Rusija), o kai kuriose netgi gerinami (Rumunija, Turkija, Kroatija).

Iš viso 49 proc. „Creditreform“ biurų pasaulyje nurodė keičiantys kreditingumo reitingus, 19 proc. artimiausiu metu neplanuoja to daryti, o 32 proc. dar neapsisprendė dėl tolimesnių veiksmų, nes šiuo metu analizuoja informaciją. Labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusios Italijos kreditingumo analitikai teigia, kad šiuo metu perėjo nuo individualaus reitingavimo, t.y. vertina konkretų atvejį neišskirdami veiklos, kuria užsiima vertinamoji įmonė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)