BMA priklauso teisės transliuoti Pirmąjį Baltijos kanalą (PBK), „Ren TV“, „NTV Mir“ ir kitus populiarius Rusijos kanalus Baltijos šalyse. Būtent su šiais kanalais susiję mokėjimai gali vesti į ES sankcijų pažeidimo schemą, mat pinigai tekėjo į įmones, valdomas sankcijų sąraše esančio Rusijos oligarcho.

Estijoje ir Latvijoje BMA gresia rimti nemalonumai ir skausmingos sankcijos. Lietuvoje, neoficialiomis žiniomis, tokių pavojaus signalų šiai žiniasklaidos grupei kol kas nematyti.

Bauda Londone, kratos – Rygoje ir Taline

Nuo 2014 m., kai Rusija aneksavo Krymą ir prasidėjo karas Ukrainoje, šis žiniasklaidos holdingas pateko į ne vieną audrą. Ne kartą ir ne vienoje valstybėje pasigirdo kaltinimai Kremliaus propagandos skleidimu ir atitinkamos nuobaudos.

Vienas šviežiausių sprendimų – Jungtinėje Karalystėje paskirta 20 tūkst. svarų bauda už pažeidimus skleidžiant informaciją apie įvykius Ukrainoje. Panašios nuobaudos BMA kanalams taikytos ir Baltijos valstybėse. Tačiau didžiausios BMA bėdos, panašu, tik prasideda – vasario pradžioje Latvijos ir Estijos tarnybos atliko kratas BMA biuruose Rygoje ir Taline.

Pernai gruodį Latvijos Valstybės saugumo tarnyba pradėjo tyrimą dėl galimo ES sankcijų pažeidimo, susijusio su BMA artimais asmenimis. Vienas jų – pusę BMA akcijų valdantis verslininkas Olegas Solodovas. Kitas, kaip išaiškino Latvijos tiriamosios žurnalistikos centras „Re:Baltica“, yra Estijos verslininkas Margusas Merima, kuris su BMA ryšių turėjo praeityje. „Re:Baltica“ žiniomis, abu verslininkai įtariami šešėlinių pinigų srautų organizavimu. Abu jie atsisakė teikti komentarus.

Kremliui artimas oligarchas ir auksiniai šachmatai

Galimo sankcijų pažeidimo schemos centre – Kremliui artimas Rusijos oligarchas Jurijus Kovalčiukas, vienas „motininio“ PBK kanalo Rusijoje savininkų. Kartu su dešimtimis kitų veikėjų iš Rusijos, jis įtrauktas į sąrašą asmenų, kuriems taikomos sankcijos dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą.

Sankcijų sąraše J.Kovalčukas apibūdinamas kaip „senas prezidento Putino pažįstamas“, kuriam naudą neša „ryšiai su sprendimų priėmėjais Rusijoje“. J.Kovalčukas taip pat įvardijamas kaip banko „Rossija“ akcininkas. Šis bankas aktyviai vykdė plėtrą aneksuotame Kryme. Galiausiai, J.Kovalčiukas yra ir „National Media Group“ akcininkas. Ši žiniasklaidos grupė, anot dokumento, „aktyviai remia Rusijos valdžios politiką“ destabilizuojant Ukrainą.

Saugumo tarnybų akiratyje atsidūręs verslininkas O.Solodovas nuo praėjusio amžiaus pabaigos vertėsi Rusijos televizijos kanalų retransliavimo verslu. Didelė dalis šio verslo – su J.Kovalčiuku susijusių kanalų retransliavimas.

Panašu, jog verslo būta pelningo. Keturi skirtingi žmonės „Re:Baltica“ paliudijo, jog O.Solodovo kabinete galima pažaisti iš aukso nulietais šachmatais.

Sankcijas pažeidė pinigai už TV kanalus?

Kaip tiksliai vyko įtariamas sankcijų pažeidimas, Latvijos ir Estijos tarnybos neatskleidžia. Nurodoma tik tiek, kad tiriama galimai nusikalstama veika – sankcijų pažeidimas, o bausmė gali siekti iki aštuonerių metų nelaisvės.

Žurnalistinio tyrimo metu surinkta informacija rodo, kad O.Solodovas galimai pažeidė ES sankcijas vykdant atsiskaitymus už Rusijos TV kanalų retransliavimą. Mokėjimams panaudotos įmonės Baltijos šalyse ir Jungtinėje Karalystėje, o šių mokėjimų suma – arti 10 mln. eurų.

Estų verslininkas – tik priedanga?

Viena įmonių šiame tinkle – Jungtinėje Karalystėje registruota „BMA Ltd“. Iš pirmo žvilgsnio, su BMA šią įmonę sieja tik pavadinimas. Estijos pilietis M.Merima nurodomas kaip vienintelis akcininkas. Savo asmenybės neatskleisti prašęs asmuo, gerai susipažinęs su O.Solodovo verslo struktūra, teigė, jog M.Merima tėra priedanga ir vykdo visus O.Solodovo nurodymus.

Estijos verslininko kompetencija abejoja ir ir Latvijos elektroninės žiniasklaidos priežiūros institucijos vadovas Ivars Āboliņš. Jis su M.Merima buvo susitikęs maždaug savaitė prieš kratas BMA biuruose.

„Turėjome pagrįstų abejonių, ar šis asmuo tikrai yra faktinis šio verslo savininkas. Nesusidarė įspūdis, kad jis išmano verslą, kuriam atstovauja. Į klausimus atsakyti jis nepajėgė“, – sakė I.Āboliņš.

Įšaldytos sąskaitos ir kracho šešėlis

Netrukus po kratų BMA biuruose, Latvijos tarnybos apribojo BMA banko sąskaitas: mokėjimai gali būti priimami, tačiau atsiskaitymų vykdymas uždraustas. Taigi įmonės darbuotojams įšalo algų mokėjimas. Netrukus nuspręsta stabdyti vietinio turinio gamybą Latvijoje ir Estijoje.

Estijos įmonė pranešime pareiškė, jog tai daroma „dėl neproporcingo ekonominio spaudimo iš valstybės ir teisėsaugos institucijų BMA įmonėms“. Panašią poziciją paviešino ir BMA biuras Latvijoje.

Kovo pradžioje apribojimai nuo sąskaitų nuimti. Tačiau „Swedbank“ ir toliau stabdė mokėjimus, baiminantis galimo sankcijų pažeidimo.

Nustačius, jog BMA operacijos pažeidė ES sankcijas, grupei gali grėsti labai rimtos problemos – ir kalba eina ne tik apie laisvės atėmimo bausmes. Tarp galimų sankcijų – reikalavimas valstybei grąžinti pinigus, išmokėtus pažeidžiant sankcijas. Tokiu atveju, bauda gali siekti iki 10 mln. eurų ir privesti prie bankroto.

Latvijoje Damoklo kardas pakibo ir virš PBK. Mat kaimyninėje šalyje reikalaujama, kad mažiausiai 5 proc. retransliuojamo kanalo eterio laiko tektų Latvijoje sukurtoms vietinėms naujienoms. Šis reikalavimas sunkiai įgyvendinamas po to, kai BMA sustabdė naujienų tarnybų veiklą Latvijoje ir Estijoje. Vis dėlto BMA tvirtina, jog 5 proc. reikalavimas bus vykdomas.

Lietuvoje – kol kas tylu

BMA įmonių tinklui Lietuvoje priklauso bendrovė BMA LT. „Sieną“ konsultavęs valstybės pareigūnas, gerai susipažinęs su šios grupės veikla, patvirtino, jog valstybės institucijose yra žinoma apie J.Kovalčiukui taikomas sankcijas bei BMA verslo modelį.

Vis dėlto mūsų šalyje kol kas negirdėti apie tyrimus dėl galimo sankcijų pažeidimo. Anot pašnekovo, sprendimus dėl atitinkamų poveikio priemonių priimti gali Užsienio reikalų ministerija.

2018 metais bendrovė BMA LT gavo 2,09 mln. eurų pajamų. Šiuo metu grupės retransliuojamiems kanalams Lietuvoje apribojimai netaikomi.

Prie šios publikacijos prisidėjo Šarūnas Černiauskas (tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“).