„Infliacijos augimo niekaip neprognozuojame, tik infliacijos mažėjimą. Kad atskirų produktų kainos keičiasi, mano galva, tai visiškai natūralus procesas. Iniciatyvos dėl priverstinio kainų reguliavimo, mano galva, jos niekur neinančios iniciatyvos, tai tiesiog viešųjų ryšių kampanijos ir nieko daugiau“, – ketvirtadienį sakė V. Vasiliauskas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas neįžvelgė prekybininkų piktnaudžiavimo susidariusia padėtimi.

Koronavirusas neatšaukia rinkos ekonomikos, kainas lemia pirmiausia pasiūlos ir paklausos kanalai. Jei atskiros kainos atskirose pozicijose pasikeičia, tai visa eilė veiksnių nulemia, o ne tik, kaip kartais įvardijamas, piktnaudžiavimas, ypač prekybininkų. Aš asmeniškai tokio piktnaudžiavimo nematau, kaip tik, mano galva, visi išsijuosę bando prisitaikyti prie karantino sąlygų, pirmose eilėse tai daro prekybininkai, nes ekonominių procesų plotmėje jie yra būtent pirmose eilėse“, – sakė V. Vasiliauskas.

„Gal tai yra politiškai patrauklus instrumentas, bet tame nėra jokios ekonominės prasmės“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė, kad krentant gyventojų pajamoms kainų didinimas gali būti pražūtingas.

„Kainų kilimą vienareikšmiškai blogai vertinu ir tikiuosi, kad tai bus reta išimtis. Nors tokius reiškinius mes matome tiek su rankų dezinfekciniu skysčiumi, tiek kaukėmis. Vakar sakiau, kad viena visuomenės dalis mobilizuojasi, pakeičia savo gamybą ir pradeda gaminti, siūti kaukes, ieško būdų, kaip paremti medikus, kiti užsiima spekuliacijomis ir bando tą pagrįsti išaugusiomis žaliavų kainomis ar kaštais, ką sudėtinga yra patikrinti, bet, matyt, dėl to ir yra rengiamos įstatymo pataisos, kad suteikti valstybei įrankius, reaguojant į tokias situacijas, kad ji būtų suvaldoma. Turėkime galvoje, kad tokioje krizėje ir gyventojų pajamos mažėja ir šitame fone augančios kainos gali būti pražūtingos“, – teigė jis.

Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė teisei, esant būtinybei, reguliuoti būtinųjų prekių kainas.

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad teise Vyriausybei reguliuoti būtiniausių prekių ir paslaugų kainas galėtų būti pasinaudota tik pačiu blogiausiu atveju.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)