Vaistinės gauna po 10 buteliukų

Nuo praeito penktadienio, kai Lietuvoje pradėjo sparčiai didėti susirgusiųjų skaičius, Kauno vaistininkės jau net nebeatsakinėja į klientų klausimus ir rodo į pačių pasidarytus užrašus. „Dezinfekcinio skysčio šiuo metu neturime. Laukiame papildymo“, – rašoma juose. Pasak kalbintų kelių tinklų vaistininkių, tik gavus kažkokį kiekį, jis iškart išperkamas, nes kol kas paklausa ženkliai viršija pasiūlą.

Kaip sekmadienį sakė vienos iš Kaune veikiančių vaistinių tinklo vaistininkė, jų vaistinė prieš savaitgalį gavo vos 10 buteliukų skysčio, kuris buvo išpirktas momentaliai, o vaistinėje netilo norinčių įsigyti dezinfekcinio skysčio žmonių skambučiai.

Kad įsigyti dezinfekcinio skysčio Kaune – misija sudėtinga, patvirtino ne vienas internautas, klausinėjantis, kur, už kiek ir kokį skystį pirkti. Bet ne mažiau populiarus klausimas, kam jį naudoti?

Kam reikalingas dezinfekcinis skystis

Primename, kad portale „Kas vyksta Kaune“ jau esame skelbę, kad geriausiai COVID-19 viruso sukėlėjus HCoV-229E naikina 70 proc. koncentracijos etanolis (paprastai tariant, skystis, pagamintas spirito pagrindu), kuriuo rekomenduojama buityje valyti ir purkšti paviršius, kurie galėtų būti užteršti nepageidaujamais viruso sukėlėjais – durų rankenas, liftų ir durų jungtukus, durų kodų pultelius ir kt. Taip pat tokiu skysčiu rekomenduojama po apsilankymo lauke, valyti asmeninius daiktus, kuriuos galėjote leisti nešvariomis rankomis, t.y. mobilusis telefonas, ausinės, piniginė ir kt.

Dar kartą primename, kad tyrimais įrodyta, kad efektyviausias būdas dezinfekuoti rankas – jų plovimas su muilu po vėsiu vandeniui ne trumpiau 30 sekundžių. O rankų dezinfektantus rekomenduojama naudoti tik tais atvejais, kai galimybių nusiplauti rankas – nėra. Ir labai svarbu naudoti tinkamus – pagamintus etanolio pagrindu, ne silpnesnius, nei 60 laipsnių!

Kas tas natrio hipochlorito tirpalas?

Taip pat portale paskelbtose SAM rekomendacijose buvo rašoma, kad itin veiksmingai šį sukėlėją naikina 0,1 proc. natrio hipochlorito tirpalas (paprastai tariant, atitinkamos koncentracijos chlorkalkių giminaitis). Buvo teigiama, kad 70 proc. koncentracijos etanoliu reiktų valyti tik paviršius, kuriuos natrio hipochloritas gali sugadinti. Primename, kad šių rekomendacijų iš SAM prašėme aiškiai nurodę, kad jos skirtos gyventojams naudoti dezinfekcinius skysčius buityje.

Jei dėl 70 proc. koncentracijos etanolio niekam nekilo papildomų klausimų, išskyrus vieną – kur jo nusipirkti. Ir nusivylimo, kad „ne – degtinė nepadės“. Tai su natrio hipochlorito tirpalu viskas pasirodė kur kas sudėtingiau.

Atsargiai – tai gali būti labai pavojinga!

Antradienio rytą portalą „Kas vyksta Kaune“ pasiekė Kaune įsikūrusios AB „HIGĖJA“ Gamybos vadovės Ramutės Kalasauskienės atsakymai į mūsų klausimą, ar galima jų firminėje parduotuvėje įsigyti minėtos koncentracijos skysčio ir, kaip jį reiktų tinkamai vartoti buityje.

„Natrio hipochloritas yra labai efektyvus naikinant šį baisų virusą, tačiau naudojant šį produktą buityje, gali iškilti tam tikros problemos. Tai yra stipriai šarminis produktas. Šie produktai yra ėsdinantys, stipriai pažeidžia akis, odą. Jie yra skylantys. Todėl prieš naudojant reiktų turėti produkto Saugos duomenų lapą, kuriame nurodomos apsaugos priemonės“, – rašė mums R. Kalasauskienė.

AB „HIGĖJA“ Gamybos vadovei iškilo pagrįsta abejonė, ar eilinis vartotojas turės ir skaitys tokį dokumentą. „Pasak jos, darant darbinius tirpalus, reikia naudoti pirštines, akinius. Be to, šie produktai skyla ir reikia gerai vėdinti patalpas. Produktai gali gadinti paviršius. Manau, buityje nereiktų eksperimentuoti su šiuo produktu“, – įsitikinusi R. Kalasauskienė.

Klausimas, tai ką mums rekomenduoja SAM ir, ar gali vartotojai pasitikėti oficialia informacija, kuri šiuo atveju gali ne padėti, o labiau pakenkti? Juk akivaizdu, jei tokiais eksperimentais, negavęs skysčio spirito pagrindu, užsiims specialiai neapmokytas žmogus, viskas gali baigtis mažiausiai odos apdegimu ir šiuo metu visiškai nepageidaujamu apsilankymu pas medikus.

Tad mūsų patarimas – niekada nenaudokite natrio hipochlorito tirpalo, kaip mums oficialiuose atsakymuose patarė SAM. Ir ieškokite skysčio spirito pagrindu, kad ir kaip tai nepatiktų kova prieš alkoholį pagarsėjusiam SAM ministrui, kuris šiuo metu vadovauja ir Valstybės ekstremaliųjų situacijų centrui.

Vienintelis veiksmingas – spirito pagrindu

Bandant gauti šio skysčio, portalo „Kas vyksta Kaune“ akys pirmiausia krypsta į vieną iš seniausių Kaune veikiančių degtindarių – bendrovę „Stumbras“. Dar praeitą savaitę išsiunčiame klausimus, ar ketina pradėti gamybą – pirmadienį atskrieja į el. paštą lakoniška žinutė, pasirašyta AB „MV GROUP Production“ biuro-personalo vadybininkės Irenos Čikotienės: „Laba diena, dezinfekcinio skysčio negaminame“.

Šios bendrovės pavadinimo nėra ir oficialiai skelbiamų 11 -kos įmonių sąraše, kurioms išduotas leidimas gaminti šį rinkai būtiną produktą. Internetas „ūžia“, kaip bičių spiečius. Skaitytojai dalinasi informacija, kad girdėjo, kad „Stumbras“ gamins, bet, pasirodo, spirito patys jau seniai patys nebegamina. Vežasi iš kitų rinkų, nes ekonomiškai taip naudingiau. „Tik tada iš kur tas reklamuojamos „Lietuviškos degtinės“ lietuviškumas, jei pagaminta ji iš įvežtinio, dažniausiai – lenkiško spirito?“, – klausia vienas iš komentatorių. Kitas šaltinis teigia, kad didžioji dauguma „Stumbro“ pagamintos produkcijos – iš spirito gaminto Slovakijoje. Bet tai šalutinė tema – ne šio straipsnio.

„Stumbre“ sovietmečiu dirbę senieji darbuotojai portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakoja, kad anksčiau čia gaminamos degtinės pagrindinė žaliava – spiritas – būdavo gaminami net trijose „Stumbrui“ pavaldžiose varyklose – Balbieriškyje, Šilutėje ir Antanavoje. „Jei trūkdavo – ir iš Obelių atsiveždavome“, – sako „Stumbro“ veteranas, tuo metu gamykloje užėmęs aukštas pareigas. Į klausimą, ar kuri bus dar nesugriuvusi ir gal gali būti skubiai atidaryta tenkinti visuomenės poreikius – kategoriškai paneigia. „Kai pardavė „Stumbrą“ viską uždarė, įrenginius pridavė į metalo laužą. Pirktis kitur yra pigiau, nei pačiam gaminti“, – sako pašnekovas.

Atsijungiame nuo visažinio interneto, oficialiai patvirtinta informacija – Kauno degtinės gamykla „Stumbras“ dezinfekcinio skysčio negamina. Domimės, kokios galimybės įsigyti skysčio Vilniuje, kurį su trenksmu prieš porą savaičių pradėjo gaminti „Vilniaus degtinės“ gamykla.

Susiduria su žaliavų trūkumų

Pakeliui atkeliauja ir kitos Kaune įsikūrusios gamintojos UAB „Valentis Pharma“ atsakymai.

„Mūsų turimais duomenimis, daugelyje Lietuvos vaistinių dezinfekcinio rankų skysčio „Etancare“ šiandien galima įsigyti“, – kovo 18 d. redakcijai atsiųstame laiške rašo bendrovės administratorė Ingrida Gražienė.

Pasak jos, poreikis šiam produktui labai stipriai išaugęs, kasdien į vaistinių tinklus išvežama tūkstančiai naujai pagamintų „Etancare“ buteliukų, o gamyba vyksta be pertrūkio. „Gamybos pajėgumai yra pakankami, kad pilnai patenkintumėme visų Lietuvos vaistinių poreikį, tačiau šiuo metu didžiausią grėsmę matome dėl pagrindinių žaliavų trūkumo. Stipriai išaugus žaliavų paklausai, ne tik kasdien didėja jų kaina, bet ir darosi sudėtinga jų apskritai įsigyti“, – teigia I. Gražienė.

Kad rinkoje trūktų pagrindinės šio skysčio sudėtinės dalies – spirito, šiek tiek kyla abejonių. Jau anksčiau „Vilniaus degtinė“ yra pareiškusi, jog yra pilnai pasirengusi savo spirito varykloje Obeliuose pagaminti tokį kiekį, kokio reikės. Ant minėto skysčio buteliuko skelbiama, kad be etanolio jo sudėtyje dar yra glicerolio ir vandenilio peroksido, o pagamintas skystis pagal PSO rekomendacijas.

Pakalbintos vaistinės darbuotojos, sako, kad girdėjo informaciją, jog „Valentis Pharma“ susiduria su taros trūkumu ir spėlioja, gal darys, kaip Vilniaus degtinė – pilstys į litrinius butelius.

Nuo pirmadienio parduotuvė – uždaryta

Domimės, kas vyksta su „Vilniaus degtinės“ gaminamu dezinfekciniu skysčiu. Praeitą savaitę jo dar buvo galima įsigyti firminėje „Vilniaus degtinės“ parduotuvėje Vilniuje, tiesa – vienam asmeniui buvo ribojamas kiekis – ne daugiau 12-kos litrų. Parduodamos talpos – po 1 L arba 4 L.

Prie parduotuvės visą savaitę driekėsi gana ilgos eilės, kurios penktadienį kiek sumažėjo, nes pradėjo veikti dar dvi papildomos kasos. Tiesa, laimė truko neilgai. Nuo pirmadienio ši parduotuvė laikinai uždaryta dėl karantino. Mūsų šaltinis teigė, jog susisiekus dėl pardavimo didesniu kiekiu, atsakyta, kad susidariusi eilė 2-3 savaičių poreikiui. Ir pirkti reikia iškart paletę – sumoje 147 vnt. po 4 L. Net ir visai vienos šeimos visai giminei, sutikite, kiek didokas kiekis.

Galimybė įsigyti internetu

Interneto platformoje pigu.lt dar penktadienį pavyksta užsakyti gamintojo „Lesta“ gaminamą 5 L Universalų valiklį denatūruoto alkoholio pagrindu 80 proc. Kaina nesikandžioja – kiek daugiau, nei 25 Eur. Pirmadienio popietę skambina pigu.lt vadybininkas ir teiraujasi, ar atvyksiu atsiimti, nes nuo antradienio jie uždaro atsiėmimo skyrių Partizanų gatvėje. Dar ir pasisiūlo, kad kolega užveš, nes mato nurodytą adresą, kad bus pakeliui.

Paklaustas, ar skystis tikrai patikimas, jis maloniai perskaito nurodytą sudėtį, patikina, kad gamintojas patikimas ir sako, kad jau labai daug pardavė šitų talpų. „Išpirko viską labai greitai. Jūsų paskutinis bakelis liko, saugojau iki paskutinės minutės, po valandos mes užsidarome“, – maloniai bendrauja pigu.lt atstovas.

Vienintelis trūkumas – nėra galimybės atsiimant prekę atsiskaityti kortele, bet galima mokėti pavedimu, jei būtų tam laiko. Rizikuoju – atsiskaitau grynais, gaunu pinigų priėmimo čekį. „Viskas tvarkoje, būkite sveika“, – palinki prekę pristatęs pigu.lt darbuotojas.

Galima įsigyti PC „Maxima“

Kreipiamės į PC „Maxima“ atstovus, nes mūsų žiniomis dar praeitą savaitę keletas minėjo, kad pirko „Vilniaus degtinės“ gaminamą dezinfekcinį skystį šio tinklo parduotuvėse.

Sveikatos apsaugos ministerija davė Lietuvos gamintojams leidimus gaminti dezinfekcinį skystį pagal formulę, kurią nurodo Pasaulio sveikatos organizacija. Lietuvos gamintojai šį skystį jau kelias savaites tiekia į mūsų parduotuves, pirmieji tai pradėjo daryti „Vilniaus degtinė“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Paklausta, kaip greitai skystį išperka pirkėjai, atsakymus atsiuntusi atstovė ryšiams su visuomene Rima Aukštuolytė sako, kad situacija visose parduotuvėse yra skirtinga. „Mums atvežus, gali išpirkti per valandą, nes perka ne po vieną vienetą, o dešimtimis“, – komentuoja R. Aukštuolytė.

Pasak jos, šiuo metu tinkle daugiausiai parduodami „Vilniaus degtinės“ ir „Cosmoway“ gamintojų dezinfekciniai skysčiai. 400 ml „Cosmoway“ buteliuko kaina – 4,79 Eur, 150 ml – 3,29 Eur. „Vilniaus degtinės“ 1 litro talpos butelio kaina – 4, 99 Eur.

Kad pirkėjams nereiktų blaškytis po parduotuvę ieškant paklausos prekės, pasak R. Aukštuolytės, „skystis būna išstatomas prie kasų“.

E. Dapkienė sako, kad, pavyzdžiui, ant „Cosmoway“ tiekiamo rankų dezinfekcinio skysčio pakuotės nurodyta, kad jis pagamintas pagal Pasaulio sveikatos organizacijos formulę Nr. 1 ir, „jei naudojamas tiksliai pagal instrukciją, yra efektyvus prieš apvalkalinių virusų grupę, kuriai priklauso ir SARS-CoV-2 (2019-nCoV) virusas.“ Panašios formuluotės nurodytos ir ant „Vilniaus degtinės“ gaminamo skysčio etiketės.

Patvirtino – ne mažiau kaip 60 proc.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė portalui „Kas vyksta Kaune“ dar kartą patvirtina, kad „šiuo metu rekomenduojama naudoti dezinfekantus, kurių alkoholio koncentracija yra ne mažesnė, kaip 60 proc.

„Tačiau efektyvi prevencijos priemonė yra ir rankų plovimas muilu“, – primena ji.

Ji nei paneigia, nei patvirtina apie ne vienoje vaistinėje parduodamo Salicilo spirito (1 arba 2 proc.) veiksmingumą, nors vaistininkės šią priemonę užtikrintai rekomenduoja žmonėms.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ rekomendacija, prieš perkant bet kurį dezinfekcijai skirtą produktą visgi patiems įsitikinti, kad yra etiketėje nurodyta informacija apie priemonės veiksmingumą prieš COVID-19 sukėlėją – HCoV-229E. Tokios formuluotės ant Salicilo spirito etikečių nerasite, nurodyta, kad tai kosmetinė priemonė.

Pirmiausia gamino valstybei

Praeitą ketvirtadienį LR Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė, kad į šalies vaistines bei kitas prekybos vietas iškeliavo 225 tonos dezinfekcinio skysčio, kuris bus skirtas Lietuvos visuomenės poreikiams. Esą, tiek jo buvo pagaminta kovo 14-17 dienomis, o tokius duomenis apie rinkai patiektą produkciją Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pateikė dezinfekcinio skysčio gamintojai.

Šį trečiadienį SAM išplatina, kad prekybos vietas jau pasiekė ar artimiausiu metu pasieks dar beveik 300 tūkst. litrų dezinfekcinio skysčio. Tikėkimės, kad skelbiama informacija teisinga ir jau netrukus dezinfekcinio skysčio poreikis bus patenkintas kiekvienuose namuose, tad galima bus pereiti prie antrojo žingsnio – aiškesnių instrukcijų, ką su juo veikti.

Kaip teigiama SAM pranešime, su gamintojais buvo sutarta, kad pirmiausia jie tenkins valstybės poreikį ir pranešama, kad valstybė jau įsigijo 100 tonų dezinfekcinio skysčio, kurio dalis praeitą savaitę jau turėjo pasiekti SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centrą, o šią atkeliauti į visas Lietuvos savivaldybes.

Teigiama, kad dezinfekcinį skystį savivaldybių atstovai padalins savivaldybės teritorijoje veikiančioms valstybės ir savivaldybių institucijoms, įstaigoms ir organizacijoms. Tai turėtų būti padaryta per šią savaitę.

Pasak SAM, dezinfekcinį skystį rinkai praeitą savaitę gamino ir duomenis apie jo kiekius pateikė 11 šalies gamintojų – UAB „Valentis“, UAB „Ruvera“, UAB „Retrorega“, UAB „Lesta“, UAB „Danushis Chemicals“, UAB inovacinė firma „MKDS“, AB „Vilniaus degtinė“, UAB „Koslita“, UAB „Aconitum“, UAB ,,Ukmergės vaistinė“ ir UAB ,,Bio Circle Balticum“.