Trečiadienį banko ekonomistai paskelbė prognozuojantys, kad Lietuvos BVP šiemet susitrauks 5 procentais, tačiau maždaug tiek pat ekonomika paaugs kitais metais.

Tikėtina, kad pavyks išvengti didelio bankrotų skaičiaus ir nedarbo šuolio, tačiau prognozuojama, kad apie 25 tūkst. žmonių gali netekti darbo, o nedarbo lygis laikinai padidės iki 8 procentų.

Pasak N. Mačiulio, prognozuojama, kad koronaviruso sukeltas šokas tęsis iki metų vidurio.

„Tai bus trumpalaikis šokas ir tam, kad prasidėtų bankrotų banga ir nedarbo lygis didėtų labai smarkiai, tai turėtų būti ilgai besitęsianti problema, kai įmonės nebemato prošvaisčių, nebemato galimybių išbristi iš tų problemų. Tuomet, aišku, vienintelis sprendimas yra kažkaip apsikarpyti, mažinti darbuotojų skaičių arba bankrutuoti“, – trečiadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė ekonomistas.

Jo teigimu, tai yra laikotarpis, kurį daugelis mokių įmonių gali išgyventi. Pasak N. Mačiulio, Vyriausybės parengtas ekonominio skatinimo planas taip pat padės įmonėms.

„Tiesiogiai karantino paliestose įmonėse dabar lyg žadama (subsidijuoti – ELTA) iki 90 proc. atlyginimo. Tiesa, ne daugiau nei minimalus mėnesio atlyginimas. Šią kartelę reikėtų pakelti, jos atsisakyti, ji yra ribojanti ir be reikalo baudžianti tuos darbuotojus, kurie atsidūrė karantino paveiktuose sektoriuose. Bet tai reikšmingos priemonės“, – sakė N. Mačiulis.

Pasak jo, yra ir kitos priemonės, kurios įmonėms padės išgyventi trumpalaikį šoką – tai mokestiniai kreditai, leidimas kelis mėnesius nemokėti mokesčių, galimybė gyventojams ir įmonėms atidėti paskolų mokėjimą.

Ekonomisto teigimu, nemažą šoką pasaulio ekonomikai sukėlė sutrikusi tiekimo grandinė bei tai, kad daug prekių iš Kinijos vasario ir kovo mėnesiais sunkiai pasiekė ES ir kitas pasaulio šalis.

„Daugelis įmonių pergalvos, ar tikrai visus komponentus nori gaminti Kinijoje, ar tikrai nori priklausyti nuo vienos valstybės, o galbūt galėtų net ir už didesnę kainą sutrumpinti tiekimo grandinę, turėti didesnes atsargas. Čia matau galimybių Lietuvos verslui aptarnauti didesnę dalį ES įmonių ir ne tik gaminant mažesnės pridėtinės vertės, tarpinio vartojimo prekes, bet išplečiant savo galimybes”, – sakė N. Mačiulis.

Pasak jo, turizmo ir apgyvendinimo sektoriams prireiks ilgiau laiko atsigauti po patirto šoko, o gyventojai, karantinui pasibaigus, tikėtina, daugiau taupys.

„Tiems, kam nebuvo akivaizdu, kad reikia nuolat kaupti rezervą, turėti finansinę pagalvę, tai bus akivaizdžiau ir, pasibaigus krizei, karantinui, daugelis gyventojų daugiau taupys ir nebandys iš karto išleisti visų pinigų”, – sakė ekonomistas.

Siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, Lietuvoje įvestas karantinas. Šalies piliečiams draudžiama išvykti, uždarytos parduotuvės (išskyrus, maisto ir vaistines) bei kavinės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)