„Delfi 11“ laidoje VDI Darbo skyriaus vedėjas Šarūnas Orlavičius teigė, kad pirmadienį VDI gavo beveik 1,5 tūkst. gyventojų skambučių, o šiuo laikotarpiu vidutiniškai jų yra apie 1 tūkst.

„Taip pat gauname paklausimus į „Facbeook“, jų, apie 100 per dieną, dar 100 žmonių per dieną kreipiasi elektroniniu paštu.

Praėjusią savaitę buvo daugybė klausimų-skundų dėl atostogų skaičiavimo, nes buvo tokių atvejų, kada darbdaviai primygtinai žmones varė neapmokamų atostogų, tačiau noriu informuoti visus, kad tai yra neteisėta ir darbuotojas neprivalo eiti nemokamų atostogų, o darbdavys negali taikyti jokios prievartos. Taip pat klausiama dėl prastovų įforminimo, kur ir kaip jas įforminti, dėl kasmetinių atostogų suteikimo, dėl darbo sutarčių nutraukimo“, – laidoje sakė Š. Orlavičius.

Paklaustas, kiek skundų dėl darbdavių elgesio šiandien sulaukia VDI, specialistas tikino, kad būtų galima kalbėti apie 15 skundų, kurie tiesiogiai susiję su koronaviruso situacija šalyje.

„Jie– dėl varymo į neapmokamas atostogas. Taip pat daug pranešimų buvo, kad įmonės karantino laikotarpiu vykdo savo veiklą, kuri yra draudžiama, tai mes informaciją perduodavome ir perduosime policijai ir sveikatos centrui, nes jie tai kontroliuoja.

Tai yra tas skundų skaičius, kurį gauname tiesiogiai esantys Vilniuje, o žmonės kreipiasi ir į teritorinius skyrius kituose miestuose. Visos informacijos šiandien dar nespėjome surinkti, nes maksimalius resursus dėjome žmonių konsultavimui“, – tikino jis.

Š. Orlavičius sakė, kad VDI darbuotojai skambina darbdaviui, aiškinasi situaciją, o ir darbuotojų skundai pasitvirtina ne visada.

„Kartais darbuotojai skundžiasi, bet jie nežino teisinio reglamentavimo, bet būna ir tokių atvejų, kai sakome įmonėms: „Susitvarkykite čia ir dabar, nes čia nėra ko laukti“.

Tie darbdaviai, kurie naudosis šia situacija, piktnaudžiaus savo teise, jie tikrai sulauks VDI dėmesio ir baudų. Jų dalinti neskubame, bet turime senaties terminą 2 metus ir galime bet kada jas skirti. Mūsų tikslas nėra baudų davimas, tikslas – situacijos suvaldymas“, – piktnaudžiaujančius situacija darbdavius įspėjo specialistas.

Pasak jo, įmonei pažeidus darbo teisės nuostatas, baudos skiriamos priklausomai nuo pažeidimo tipo.

„Štai kalbant apie nelegalų darbą bauda gali siekti ir kelis tūkstančius, o jei kalbama apie darbo įstatymų pažeidimus, ji gali siekti 900 Eur“, – laidoje teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)