Išankstiniais duomenimis, kovo mėnesį 19 narių valiutos bloke sumažėjo aktyvumas, „mastu pralenkdamas pasaulio finansų krizės piko metu matytus rodmenis“. Verslo pasitikėjimo rodiklio PMI duomenys smuko iki 31,4 punkto.

Rodiklio reikšmė, esanti žemiau 50 punktų, rodo susitraukimą. Vasarį šis rodiklis siekė 51,6 punkto. Naujausias kovo mėnesio rodiklis yra žemiausias, užfiksuotas nuo 1998-ųjų, kai „IHS Markit“ ėmė fiksuoti PMI rodmenis.

COVID-19 virusui siautėjant Europoje, rodiklis parodė, kad euro zonos ekonomikos yra beveik užsidariusios.

Didelės Italijos, Prancūzijos ir Ispanijos ekonomikos yra itin smarkiai paveiktos viruso. Jose įdiegti griežti socialiniai ir verslo apribojimai, siekiant sulėtinti viruso plitimą, neleidžiant potencialiems viruso nešiotojams palikti šalies.

Euro zonos ekonomikų nuožmią kovą apsunkino kelių ES šalių narių sprendimai uždaryti savo sienas kaimynėms, apribojant prekių ir žmonių srautus laisvojoje rinkoje.

Metų trukmės pesimizmas

ES šalys imasi didinti išlaidas ir suteikti paskolų garantijas, siekiant paskatinti verslą ir užimtumą. ES sušvelnino griežtas biudžeto deficitų taisykles.

„IHS Markit“ apklausa parodė, kad paslaugų sektorius buvo paveiktas smarkiausiai – dabartiniai jo duomenys yra žymiai prastesni nei 2009 metų finansų krizės metu.

Taip pat buvo paveiktas gamybos sektorius, atsirado trukdžių tiekimo grandinėse, užfiksuotas ir „rekordinis eksporto verslo susitraukimas, sumažėjus tarpvalstybiniams prekybos srautams“.

Darbuotojai yra atleidžiami sparčiausiu tempu nuo 2009-ųjų birželio.

„Ateities gamybos apimčių prognozės taip pat žymiai susitraukė ir pasiekė visų laikų žemumas, kadangi likusiais metais fiksuojami rekordiniai pesimizmo lygiai tiek gamybos, tiek paslaugų sektoriuje“, – teigė „IHS Markit“.

„Akivaizdu, kad nuosmukis dar gali paaštrėti, kadangi ateinančiais mėnesiais galimai bus įvesta dar griežtesnių kovos su virusu priemonių“, – sakė „IHS Markit“ vyriausiasis ekonomistas Chrisas Williamsonas.

Bendrovė „Capital Economics“ teigė, kad PMI smukimas buvo „toks stiprus, kad bet kokiu kitu laikotarpiu jis galėtų atrodyti kaip skaičiuoklės klaida“.

Bendrovė sutiko, kad „balandžio rodmenys galimai bus prastesni“ ir nurodė, kad euro zonos 2020-ųjų pirmojo ketvirčio BVP smuko 3 proc., lyginant su trimis paskutiniais 2019-ųjų mėnesiais.
„Tai yra panašu į smarkiausią ketvirčio BVP susitraukimą pasaulio finansų krizės metu“, – teigė įmonė.

Itin prastas PMI rodiklis sukėlė spaudimo euro zonos finansų ministrams, kurie vėliau antradienį dalyvaus vaizdo konferencijoje, kurioje bus aptariami koordinuoti būdai suvaldyti pandemijos sukeltus ekonominius padarinius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)