„Bendraujame su prekybos įmonėmis ir toliau bendrausime ieškodami tų sprendimų, nes puikiai suprantame, kad žmonės turės įsigyti maisto produktus ir kitas prekes. Tą būtina išlaikyti, bet taip pat norime paraginti prekybos įmones suprasti, kad nuo jų atsakingo elgesio labai priklausys, kaip žmonės elgsis pardavimo vietose, kaip pavyks apsaugoti darbuotojus ir ar dėl susirgusių darbuotojų nesutriks jūsų pačių įmonių veikla“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

A. Veryga taip pat pabrėžė, kad šeimų įpročiai apsipirkinėti kartu turės pasikeisti.

„Supraskime, koks yra tikslas. Jeigu mes norime maksimaliai išvengti kontaktų, tai toks reiškinys kaip ėjimas su visa šeima apsipirkti į prekybos centrą turėtų išnykti, nes kuo mažiau yra kontaktų, kuo mažiau yra tiesioginio bendravimo su kitais žmonėmis, tuo didesnė galimybė yra išvengti užsikrėtimo.

Jeigu kalbėti plačiau, tai kalbant apie prekybos vietas, prie įėjimo lankytojams turėtų būti sudaryta galimybė dezinfekuoti rankas, apsipirkimui naudojami vežimėliai, krepšiai turėtų būti valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno panaudojimo, nes vėlgi yra liečiami rankomis. Virusas, kaip žinoma, paviršiuje išlieka, išgyvena. Tai jeigu jau gyventojai neturi galimybės užsidėti pirštinių ir apsirūpinti tomis pirštinėmis tai bent jau patys vežimėliai ir krepšiai turi būti dezinfekuojami.

Šeimos tikrai neturėtų naudotis tuo pačiu principu, kai būdavome įpratę pasiimti vaikus nusivesti į prekybos centrą apsipirkti, geriausia jei ten pirkti nueitų vienas šeimos narys ir leistų išvengti žmonių susibūrimų, leistų minimalizuoti ligos plitimo galimybes“, – konferencijoje kalbėjo A. Veryga.

A. Verygos sprendimu nuo šio antradienio prekybininkai turės imtis griežtesnių koronaviruso infekcijos valdymo priemonių prekybos vietose.

Lankytojai turi būti skatinami už prekes atsiskaityti ne grynaisiais pinigais, o mokėjimo kortele. Nuo šiol įsigalioja draudimas prekybos vietose apsipirkinėti didesnei nei 2 asmenų grupei, šeimos nariai turi apsipirkinėti po vieną. Plačiau galite skaityti čia.

Lietuvos prekybos asociacija pirmadienį skelbė, kad pirkėjų srautai sumažėjo, todėl nėra reikalo jų reguliuoti, nes tai lemtų žmonių būriavimąsi lauke.

Asociacijos direktorė Rūta Vainienė antradienį Delfi sakė, kad jos žiniomis, prekybos tinklai jau laikosi visų naujų nurodymų, išskyrus tris. Asociacijos vadovė sakė, kad praktiškai neįgyvendinamas nurodymas krepšelių rankenas dezinfekuoti po kiekvieno jų panaudojimo. Kita R. Vainienės išskirta priemonė, tai – kad parduotuvės turi užtikrinti, jog lankytojai eilėse prie kasų būtų ne mažesnio kaip 1 metro atstumu. Dar viena problemų kelianti priemonė – kad darbas turi vykti kas antroje kasoje, jei tarp kasų neišlaikomas mažiausiai 2 metrų atstumas. Plačiau skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)