„Pirmiausia mums reikia sutrumpinti laikotarpį, per kurį mes galime suvaldyti viruso plėtrą ir kovą su juo. Kuo trumpesnis šis laikas bus, tuo mažesnis bus smūgis ekonomikai. Todėl ir karantinas griežtas, jo laikymasis, testavimai yra nukreipta būtent į to laiko sutrumpinimą – kad tai būtų trys, keturi mėnesiai, o ne pusė metų.

O vėliau jau atstatinėsime ir tą žalą, kuri yra padaryta ekonomikai. Paraleliai reikia būtinai investuoti į žmones, kurie praranda darbo vietas, tai daro visi. Bet pirmoji užduotis yra žmonių gyvybės ir kova su virusu. O jau visa kita, kai žmonės bus sveiki ir gyvi, tikrai susitvarkysime“, – sakė ji.

Ji teigė, kad ekonomikos gelbėjimo planas tėra tik pirmas žingsnelis.

„O dabar apie paketą – tai yra pirmas mažas žingsnelis, ekonomikai tai kainuos daugiau. Valstybė turbūt išeis iš šios situacijos ženkliai padidinusi savo skolą, kurią turėsime priimti visi ant savo pečių. Ir čia iliuzijų turbūt turėti nereikia“, – situaciją vertino D. Grybauskaitė.

„Reikia žinoti, kad mes tik įeiname į tą sunkmečio laikotarpį. Kaip greitai jis pasibaigs, priklausys nuo viruso plėtros visame pasaulyje, nuo globalaus visų valstybių atsako į šią pandemiją. Ir tik vėliau jau ekonomikos atstatymo klausimai. Todėl labai svarbu ir verslui tai girdėti. Tikrai bus ne tik dvi savaitės karantino, bus ir keli mėnesiai, reikia šiai ilgai apgulčiai pasiruošti moraliai, fiziškai ir psichologiškai. Tam pasiruošti turi tiek valdžia, tiek mūsų žmonės.

Nes tokio išbandymo, kurį dabar pradeda patirti pasaulis, tikrai nėra buvę. Gąsdintis nereikia, ne tiek esame iškentėję, nugalėję. Mūsų, lietuvių, taip neprimuši, bet jei vienas kitam jie nepadės, o trukdys, tai jau tada ir mušti nereikės“, – LRT radijui sakė D. Grybauskaitė.

Kadenciją baigusi šalies vadovė D. Grybauskaitė sakė, kad pasaulis jau yra globalios ekonominės krizės sūkuryje.

„Niekas negalėjo numatyti, tikrai negalėjau net įsivaizduoti, kad pandemija paklupdys globalią ekonomiką ant kelių. Todėl ši krizė yra visai kitokia, nei ta, kuri buvo prieš 10 metų“, – tikino ji.

Delfi primena, kad Lietuvoje nuo kovo 16 dienos įvestas karantinas. Iki kovo 31 dienos į šalį draudžiama atvykti daugeliui užsieniečių, uždarytos dauguma parduotuvių, kavinių. Tačiau draudimai neapima prekių judėjimo.

Vyriausybės 2,5 mlrd. eurų plane numatoma užtikrinti reikiamus išteklius efektyviai sveikatos ir visuomenės apsaugos sistemų veiklai, padėti išsaugoti darbo vietas ir pajamas, padėti verslui išsaugoti likvidumą ir skatinti ekonomiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)