Iš Kupiškio rajono į Ritos tėviškę Dzūkijoje grįžusi Plaščinskų šeima 2018 m. plyname lauke pastatė šiltnamius ir pradėjo auginti gėles. Kasmet, artėjant Motinos dienai, prasideda pavasarinių gėlių prekybos sezonas, bet šiemet netikėtai užklupęs koronavirusas ir dėl jo paskelbtas karantinas gėlininkus gali visai sužlugdyti. Šiltnamiuose pasodinti broliukai jau pradeda skleisti žiedus, o pardavinėti Druskininkų ir Veisiejų turgavietėse leidžiama tik maisto produktus.

„Ruošėmės šiam sezonui kaip kasmet – niekas nesitikėjo, kad taip nutiks. Sezonas prasideda maždaug nuo balandžio 10-osios, kai žydi broliukai. Dabar nežinom, ką toliau daryti, lauksim, kiek pratęs karantiną – iki balandžio vidurio ar net gegužės. Iki Motinos dienos – pirmojo gegužės savaitgalio – broliukai jau būdavo išparduoti. Neaišku, kaip čia šiais metais bus, ką padarysi“, – atsiduso A. Plaščinskas.

Paklaustas, ar dar tikisi parduoti tiek savo užaugintų gėlių, kiek planavo, ūkio šeimininkas sakė: „Tai jau tikriausiai ne“.

Labiausiai jam nerimą kelia žiniasklaidos pranešimai apie neparduotas gėles naikinančius Olandijos ūkius. Savo rankomis tai daryti, kai tiek darbo įdėta auginant, būtų išties skaudu.

Didžiąją dalį savo užaugintų gėlių Plaščinskai parduodavo Druskininkų ir Veisiejų turguose, bet pernai vis daugiau pirkėjų atvažiuodavo pas juos į Veršius. Šiemet, pasak Aurimo, nebuvo nė vieno.

Negana to, po besniegės žiemos baigia išdžiūti kūdra, iškasta specialiai, kad ūkis nepristigtų vandens 7 arų ploto šiltnamiuose auginamų gėlių laistymui.

Nuo 2020 m. kovo 16 d. paskelbus Lietuvoje karantiną, turgavietėse leidžiama prekiauti tik maisto produktais, o gėlių parduotuvės, paviljonai ir kioskai privalėjo užsidaryti. Pirmąją karantino dieną viena Druskininkų gėlių parduotuvė bandė tęsti veiklą, bet atvykę policijos pareigūnai privertė užsidaryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)