SAM siekdama riboti COVID-19 ligos (koronaviruso ligos) plitimą, žmonėms, kurie dėl to, jog yra grįžę iš užsienio ar turėję kontaktą su patvirtintu ar tikėtinu ligos atveju ir privalo izoliuotis, rekomenduoja, kaip elgtis su šiukšlėmis.

Pranešime nurodoma, kad jas rekomenduojama tvarkyti taip:

  • Izoliuotas žmogus, kuriam izoliavimas privalomas, buitines atliekas jų susidarymo vietoje, taip pat ir naudotas asmens apsaugos priemones (jei tokias naudojo), panaudotas vienkartines servetėles surenka į atliekoms skirtą konteinerį, į kurį įdėtas skysčiams nepralaidus maišas.
  • Kai buitinių atliekų konteineris pripildomas, izoliuotas žmogus užrištą maišą su atliekomis palieka už durų neišeidamas iš izoliavimo patalpos.
  • Savivaldybės paskirtas žmogus, kuriam pavestas maisto ir kitų būtinųjų priemonių pristatymas izoliuotam asmeniui, išneša maišą su atliekomis į bendrą buitinių atliekų konteinerį. Savivaldybės paskirtas žmogus buitines atliekas išneša mūvėdamas vienkartines pirštines, o išmetęs atliekas pirštines nusiima, išmeta į konteinerį ir dezinfekuoja rankas alkoholine rankų dezinfekavimo priemone.
  • Komunalines atliekas surenkančių įmonių darbuotojai, tvarkydami bendras buitines atliekas (surinkimas, išvežimas ir t.t.), dėvi įprastas asmenines apsaugos priemones (darbo drabužius, pirštines, kitas priemones, atsižvelgiant į buitinių atliekų tvarkymą reglamentuojančius teisės aktus).
  • Komunalines atliekas surenkančioms įmonėms užtikrina tinkamą darbuotojų, tvarkančių atliekas, rankų higieną pasirūpindamos higienos priemonėmis. Kiekvienoje transporto priemonėje turi būti rankoms skirtas dezinfekcinis tirpalas bei informacija apie tinkamą jo naudojimą.
  • Komunalines atliekas tvarkantys darbuotojai turi kuo dažniau plauti rankas su muilu, jei tokios galimybės nėra, dezinfekuoti rankas joms skirta dezinfekcine priemone, vengti socialinio kontakto su kosinčiais, čiaudinčiais asmenimis, laikytis saugaus atstumo (ne mažiau nei 2 metrai).
  • Komunalines atliekas surenkančioms įmonėms kiekvieną transporto priemonę aprūpina valymui ir dezinfekcijai skirtomis priemonėmis (šluostės, dezinfekcinis skystis, skirtas dažnai liečiamų paviršių valymui).
  • Jei atliekas tvarkiusiam asmeniui pasireiškia COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) būdingi simptomai (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas), būtina skambinti į Koronos karštąją liniją telefono numeriu 1808.
  • Komunalinių paslaugų įmonės darbuotojui, turinčiam ūmios kvėpavimo takų infekcijos požymius, dirbti griežtai negalima.


Atliekų tvarkymo darbymetis: karantino metu „Ekonovus“ keičia vežimo grafikus

Kaip sako „Ekonovus“ vadovas Romas Draskinis, dėl paskelbto karantino, kai dauguma gyventojų didžiąją laiko dalį praleidžia namuose, „Ekonovus“ reaguoja į susidariusią padėtį ir atitinkamai koreguoja atliekų vežimo tvarkaraščius.

„Suprasdami neeilinės situacijos galimas pasekmes, kuomet susidaro didesni atliekų kiekiai, gyvenamosiose teritorijose dažniname aptarnavimo grafikus. Tvarkaraščius koreguojame atsižvelgdami į atliekų konteinerių persipildymus, kad šie būtų išvežami laiku. Siekiame, kad karantino laikotarpiu šalies gyventojai nepatirtų jokių nepatogumų, o miestas būtų švaresnis“, – pasakoja R. Draskinis.

Anot įmonės vadovo, šiukšliavežės nevažiuoja į tuos objektus, kurie laikinai sustabdė savo funkcijas: mokyklas, darželius ir kt. Tokiu būdu taupomi resursai paskirstomi į gyvenamuosius mikrorajonus, kuriuose atliekų susidarymo mastai ženkliai išaugę.

Kalbėdamas apie karantino laikotarpį R. Draskinis gyventojus ragina nepamiršti rūšiavimo svarbos. Išaugus atliekų kiekiui būtina tinkamai išrūšiuoti atliekas. Tada jos gali būti lengvai perdirbamos į antriniam panaudojimui tinkamas žaliavas.

„Blogiausia, ką gyventojai gali padaryti su savo atliekomis, tai sumesti jas į mišrių atliekų konteinerius. Nors ir jų turinys keliauja į mechaninio bendro apdorojimo įrenginius, bet dalis atliekų būna užterštos taip, kad nebetinka perdirbimui“, – teigia R. Draskinis.

Taip pat svarbu ruošiamas rūšiuoti pakuotes išplauti arba pašalinti maisto likučius. Taip bus užtikrinama, kad likęs antrinių atliekų konteinerio turinys nebus išteptas ir bus tinkamas perdirbimui.

„Savo padaliniuose neturime galimybės perplauti pakuočių su maisto likučiais, todėl dažnai tokios atliekos keliauja deginimui. Žinoma, stengiamės kiek galima daugiau žaliavos „išgelbėti“, bet nešvarios pakuotės užteršia ir kitas, tinkamai išrūšiuotas atliekas“, – pastebi R. Draskinis.

Kad darbas vyktų greičiau, gyventojai turėtų ir atsakingai mesti, vengti stambiagabaričių atliekų, kurioms prie buitinių atliekų konteinerių ne vieta.

Įmonė šiuo laikotarpiu teigia susidurianti ir su kliūtimis, kurios ne visada leidžia pilnai atlikti savo funkcijas. Sprendžiant jas neretai prireikia policijos pagalbos, nors situaciją galėtų pataisyti didesnis gyventojų sąmoningumas.

Anot bendrovės vadovo, kadangi didžioji dalis gyventojų dabar būna apsistoję namuose, tai ir automobilių mastai kiemuose yra ženkliai išaugę. Dėl to pasiekti atliekų konteinerius sunkiasvorei „Ekonovus“ technikai kartais tampa dar sudėtingiau.

„Užstatyti atliekų konteineriai – labai rimta problema. Deja, daliai gyventojų trūksta sąmoningumo ir šie palieka savo transporto priemones taip, kad atliekų vežėjams saugiai ištuštinti konteinerius nėra galimybės. Dėl šios priežasties prie konteinerinių aikštelių statomi automobilių stovėjimą draudžiantys kelio ženklai, tačiau pastebime, kad tai ne visuomet padeda“, – pasakoja R. Draskinis.

Anot jo, darbuotojams bandant išmanevruoti tarp automobilių neretai įvyksta ir nelaimingų nutikimų, o vėliau dėl apgadinto turto ir gyventojai lieka nepatenkinti, ir konteineriai lieka neištuštinti. Pasak bendrovės vadovo, neretai tokiose situacijose, kai gyventojai užblokuoja privažiavimus prie konteinerių, tenka į pagalbą kviesti ir policijos pareigūnus.

„Puikiai suprantame, kad vien tik baudomis norimo rezultato nepasieksime. Todėl geriausia išeitis šiuo atveju – gyventojų sąmoningumas nestatant savo transporto priemonių prie konteinerių ir paliekant pakankamai vietos kiemuose atliekų tvarkymo mašinoms pravažiuoti“, – dėsto R. Draskinis.

„Ecoservice“ dirba pagal numatytus grafikus

Bendrovės „Ecoservice“ generalinis direktorius Saulius Budrevičius, kad siekiant maksimaliai užtikrinti kiekvieno darbuotojo saugumą imtasi kelių priemonių. Viena iš jų – tai dezinfekcinis skystis, kuriuo aprūpintas kiekvienas ekipažas šalyje, taip pat – ir visi darbuotojai, turintys tiesioginį kontaktą su ekipažų komanda. Šiuo metu bendrovė įsigijusi 200 litrų dezinfekcinio skysčio, o artimiausiomis dienomis jo atsargos bus papildytos dar 1000 litrų.

Antra, visi šiukšliavežių ekipažai yra aprūpinami vienkartinėmis pirštinėmis ir veido kaukėmis. Darbuotojai, dirbantys padidintos rizikos darbą, pavyzdžiui, aptarnaujantys biotualetus, papildomai aprūpinami respiratoriais. Juos turi ir šiukšliavežių ekipažus į reisą išleidžiantys darbuotojai.

Trečia, darbas organizuojamas taip, kad ekipažų darbuotojai nesikeistų tarpusavyje, o skirtingi ekipažai nesusitiktų privalomos rytinės patikros metu. Stengiamasi maksimaliai sumažinti kontaktų kiekį tiek išorėje, tiek įmonės viduje. Administracijos darbuotojai dirba nuotoliniu būdu.

Galiausiai, bendrovė įsigijo 100 vienkartinių kostiumų atliekų išvežimui iš ligoninių ar kitų padidintos rizikos izoliuotų teritorijų.

Taip pat informuojama, kad nors dažniausiai bendro naudojimo konteinerių plovimas ir dezinfekavimas vykdomas šiltuoju sezonu, dėl susidariusios padėties daugelyje miestų jis pradėtas jau dabar. Konteineriai jau dezinfekuoti Mažeikiuose, Šiauliuose, Radviliškyje. Vilniuje ir Marijampolės apskrityje darbų pradžia numatyta balandžio pradžioje. Klaipėdos regionas taip pat intensyviai ruošiasi šiam procesui.

Mišrių komunalinių atliekų konteinerių plovimas ir dezinfekavimas vykdomas naudojant specialius automobilius, kurių viduje ir vyksta plovimo procesas, naudojant specialias dezinfekavimo priemones. Vienu tokiu automobiliu per dieną galima nuplauti apie 100 konteinerių. Tiesa, šį sezoną bus išbandytas ir naujasis aukšto spaudimo įrenginys, kuris konteinerius plauna 150 laipsnių Celsijaus vandeniu. Ekspertų teigimu, šiuo sudėtingu laikotarpiu tokia technologija pasitarnaus tiek konteinerių plovimo, tiek dezinfekcijos aukštoje temperatūroje darbų atlikimui.

S. Budrevičiaus teigimu, aptarnaujamų savivaldybių teritorijose bendrovės darbuotojai per dieną aptarnauja daugiau nei 15 tūkst. konteinerių, tai daro 120 šiukšliavežių ekipažų. Įskaitant kitas kompanijos teikiamas paslaugas – statybinių, didžiųjų, gamybinių atliekų surinkimą, teritorijų priežiūrą bei biotualetų nuomą, bendrą automobilių parką sudaro daugiau kaip 300 automobilių, o „Ecoservice“ grupėje dirba daugiau nei 900 darbuotojų.

Tikinama, kad komanda stebi situaciją, o esant poreikiui yra pasirengusi lanksčiai priimti sprendimus, susijusius su kintančiais atliekų kiekiais tam tikrose teritorijose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)