„Kauno LEZ valdymo bendrovės vardu, su dideliu liūdesiu norime pranešti, kad kovo 21 d. mirė vienas pagrindinių įmonės akcininkų – p. W. G. Sternas. Ponas Sternas iki paskutinių dienų buvo aktyvus ir įsitraukęs verslo dalyvis. Nors jo mirtis yra labai netikėta, Kauno LEZ komanda veiklą tęs įprastu ritmu“, – Delfi informavo Kauno LEZ.

Patikslinta, kad 84 metų W. G. Sternas mirė Londone.

Delfi taip pat teiravosi, ar mirtis siejama su pasaulyje plintančiu koronavirusu, tačiau atsakymo Kauno LEZ atstovai pateikti negalėjo.

Williamas George'as Sternas gimė Budapešte 1935 metais. Nacių okupacijos Vengrijoje 1944 m. kovo mėnesį jis ir jo šeima buvo nuvežtas į Bergenas-Belsen koncentracijos stovyklą.

Jie išgyveno karą ir emigravo į Niujorką 1952 metais, kur J. Sternas tęsė studijas iš pradžių Yeshiva universitete ir vėliau Harvardo teisės mokykloje.

Baigęs studijas jis 1960 metais persikėlė į Londoną, kur ėmėsi verslo. Velionis išgarsėjo įsteigdamas „Stern Group“, kuri 1973 metais patyrė bankrotą, palikdama 118 milijonų svarų sterlingų skolų.

W. G. Sternui pavyko atkurti savo verslo imperiją, tačiau ji žlugo 1990 metais, palikdama 11 mln. svarų sterlingų skolų.

Lietuvoje W. G. Sternas buvo žinomas dėl savo verslo projekto – Kauno LEZ, kurį kontroliavo su pernai mirusiu Belgijos verslininku Fredžiu Opsomeriu.

Kauno LEZ valdymo bendrovės atstovai portalui Delfi pabrėžė, jog veiklos tęstinumas tikrai bus užtikrinamas.

Žydų tautybės W. G. Sternas Kaune užsiėmė ir labdaringa veikla. Jis įkūrė bei finansavo tradicinių žydų patiekalų restoraną į Kauną studijuoti atvykusiems studentams iš Izraelio. Jo iniciatyva iš Londono į Kauną buvo pradėtas gabenti košerinis maistas.

Šios savo veiklos verslininkas nereklamavo, teigė norintis padėti svetimoje šalyje atsidūrusiems izraelitams nenutolti nuo savo tradicijų. 2010 metais jo įkurtas žydų klubas augo ir išsivystė į Žydų centrą Kaune. Jo tikslas yra suteikti žydų studentams Kaune namus toli nuo jų namų ir užkirsti kelią žydų identiteto išnykimui.

W. G. Sternas taip pat prisidėjo prie Kaune, Radvilėnų plente esančių Senųjų žydų kapinių sutvarkymo. Ilgus metus vandalų niokotose kapinėse buvo iškirsti žėlę krūmai, įrengtos vaizdo stebėjimo kameros bei apšvietimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)