Su „Delfi“ susisiekė populiaraus Vilniaus Islandijos gatvėje įsikūrusio baro „Uncle Sam's American Pub“ darbuotojas Joelis (pavardė redakcijai žinoma). Vyras papasakojo, kad antradienį iš savo darbdavio sulaukė nurodymo darbo sutartį nutraukti savo noru.

„Arba parašai, arba pinigų negauni – toks variantas buvo“, – pasakojo jis.

„Sodros“ duomenimis, barą valdančios įmonės „Dėdė Semas“ darbuotojų skaičius nuo kovo 17-os iki kovo 19 dienos sumažėjo perpus, iki 10.

Išgirdęs „Delfi“ žurnalisto klausimą apie darbuotojų atleidimus, įmonės vadovas Edvinas Juškauskas numetė ragelį.

„Atostogauju su šeima, karantinuojamės. Parašykite, kai turėsiu laiko, atrašysiu. Dabar tokia situacija, nenoriu komentuoti“, – prieš tai pasakė jis.

Savo ruožtu Joelis pasidalino antradienį su E. Juškausku vykusio pokalbio įrašu.

Maždaug 7 min. trukusio dialogo metu darbuotojas aiškino, kad jam priklauso net tik atlyginimas už praėjusį mėnesį, bet ir dar dviejų mėnesių išeitinė kompensacija. Tačiau darbdavys jį nutraukė ir klausė, ar jis išvis nori pinigų.

Dirbo ilgiau nei 3 metus

Joelis pasakojo, kad „Uncle Sam's American Pub“ dirba nuo 2016 metų lapkričio 11 dienos, t. y. daugiau nei 3 metus.

Pagal Darbo kodeksą, darbdavys Joelį turėtų įspėti prieš vieną mėnesį iki darbo sutarties nutraukimo. Taip pat jam turėtų būti išmokėta dviejų jo vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinė išmoka.

Tačiau Joelis sulaukė kitokio pasiūlymo.

„Buvo susirinkimas, pasikvietė visus, kas ten dirbame. Iš pradžių papasakojo situaciją, kad virusas, kad Vyriausybė dengia kažkiek procentų, o tada asmeniškai su kiekvienu kalbėjo.

Aš buvau pirmas, duoda lapą, išlaidų orderį, bet aš prašiau, kad atleistų. Sakė, kad jei noriu darbą išvis turėti, pasirašyk. Jei ne, tada kalbėsim.

Sakiau, kad atleistų, kaip priklauso, kad oficialiai padarytų. Tada siūlė per teismus pinigų išsireikalauti. Sakė, kad jam nėra skirtumo, kad jis turi daug įmonių, jei reikės „išsikeps“ kitą.

Sakė, kad jeigu įmonė bankrutuoja, tada nėra ir pinigų – laisvas. Nei atostoginių, nei algos, nieko. Kiti negali atsisakyti. Gauna mažiau, bet gauna dabar, šią sekundę“, – pasakojo pašnekovas.

Joelis sakė, kad iki šiol nėra pasirašęs jokių atleidimo dokumentų ir vis dar turėtų būti įdarbintas įmonėje.

Pašnekovas dar nurodė, kad dėl susiklosčiusios situacijos jau kreipėsi į darbo ginčų komisiją.

Valdo daugiau barų

„Uncle Sam's American Pub“ – tik vienas iš E. Juškausko valdomų barų. Jam dar priklauso įmonė „Pub projektai“, valdanti du „Republic“ barus Kaune ir vieną „Republic“ barą Vilniuje.

„Sodros“ duomenimis, kovo 17 dieną įmonė „Dėdė Semas“ turėjo 20 darbuotojų, kuriems sausį mokėjo 713,30 euro popieriuje (apie 498 eurus į rankas). Kovo 19 dieną buvo likę 10 darbuotojų.

Tuo metu įmonė „Pub projektai“ kovo 17 dieną turėjo 27 darbuotojus, kuriems sausį mokėjo 612,08 euro popieriuje (apie 440 eurų į rankas). Kovo 19 dieną įmonėje buvo likęs 21 darbuotojas.

Juridinių asmenų registre esančių finansinių ataskaitų duomenimis, „Dėdė Semas“ 2018 metais iš viso turėjo 329 942 eurus turto. Per metus įmonė gavo 1 116 105 eurus pardavimo pajamų, o grynasis pelnas buvo 158 542 eurai.

Tuo metu „Pub projektai“ 2018 metais iš viso turėjo 272 714 eurų turto. Per metus gavo 931 712 eurų pardavimo pajamų, o grynasis pelnas buvo 9 089 eurai.

Kaip žinia, Lietuvoje nuo pirmadienio įvestas karantinas. Iki kovo 31 dienos į šalį draudžiama atvykti daugeliui užsieniečių, uždarytos dauguma parduotuvių, kavinių. Tačiau draudimai neapima prekių judėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (526)