„Šiandien nerimauti dėl galimo maisto produktų tiekimo sutrikimo nėra pagrindo, dėl to panikos bangos, kurios jau buvo prekybos centruose griebiant prekes, bandant apsipirkti į priekį, jos nereikalingos, tiekimas nesutriks, rizikos tokiam scenarijui nėra“, – ketvirtadienį po susitikimo su Lietuvos prekybos įmonių asociacijos atstovais žurnalistams sakė premjeras.

S. Skvernelis teigė, kad prekybos centrai šiuo metu nemato jokios būtinybės kalbėti apie maisto produktų kainų kėlimą. Visgi, jis pažymėjo, kad jei tiekėjai nuspręs pakeisti savo politiką keliant kainas, valdžia gali pasinaudoti galimybe riboti būtiniausių maisto produktų kainas.

„Jei yra situacija su pasikeitusia tiekėjų politika, tą vertiname labai atidžiai. Manome, kad situacija nėra tinkama, bandant išspręsti kažkokius savo ekonominius klausimus arba nuoskaudas, kas susiję su bendravimu su prekybos tinklais – iš tos situacijos bandyti naštą užkrauti vartotojui.

Sutarėme, kad kiekvienu atveju, jeigu matome sisteminį tiekėjo bandymą kelti maisto produktų kainas prekybos centrams, būsime nedelsiant informuoti ir tada ieškosime, kokių sprendimų reikia priimti“, – kalbėjo premjeras.

S. Skvernelis priminė, kad teisės aktai Vyriausybei ir Seimui leidžia svarstyti dėl būtiniausių produktų maksimalių kainų apribojimo.

„Tikiuosi, kad tokio įrankio Lietuvos valstybei panaudoti nereikės“, – pridūrė premjeras.

Išplatintame pranešime spaudai ketvirtadienį buvo teigiama, kad teisingumo ministras Elvinas Jankevičius pavedė Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT) atlikti rinkos stebėseną ir prireikus imtis aktyvių veiksmų, siekiant kuo skubiau apginti vartotojų ekonominius interesus.

„Valstybė deda dideles pastangas, kad šiuo sunkiu mūsų gyvenimo laiku palengvintų verslo ir žmonių padėtį. Jeigu bus pastebėta, kad imta piktnaudžiauti susidariusia situacija – neproporcingai didinamos būtiniausių prekių kainos, imsimės priemonių, kad apgintume vartotojų interesus, – sakė jis. – Siekdami viešųjų interesų apsaugos, siūlysime svarstyti galimą būtiniausių prekių kainų reguliavimą, pavyzdžiui, nustatyti didžiausias leistinas ar konkrečias pardavimo kainas“.

VVTAT atlieka tam tikrų šiuo laiku ypač populiarių prekių kainų pokyčių stebėseną. Tarnyba taip pat stebi atitinkamų gaminių – kosmetikos prekių, kitų su gydymu ar sveikatinimu nesusijusių gaminių reklamą, kai žadama apsaugoti nuo koronaviruso infekcijos.

Dėkojo darbuotojams

S. Skvernelis ketvirtadienį dar sakė, kad dėkoja prekybos tinklų darbuotojams.

„Noriu padėkoti tiems žmonėms, kurie šiandien dirba prekybos centruose, kurie užtikrina nepertraukiamą maisto produktų prekybą. Dėkoju Jums asmeniškai ir visos Vyriausybės vardu, nes nuo Jūsų darbo labai daug šiuo metu priklauso.

Aptarėme papildomas priemones, kad tie darbuotojai jaustųsi saugiau, dirbdami, atlikdami savo pareigas“, – sakė jis.

Rūta Vainienė

Savo ruožtu Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė sakė, kad tiek pirkėjų, tiek darbuotojų saugumas yra prioritetas.

„Darome viską, dedame milžiniškas pastangas. Tai – ir dezinfekcija, ir ventiliacija, ir visos papildomos saugos priemonės, kad darbuotjai ir pirkėjai jaustųsi saugūs.

Buvo dvi pirkimų bangos, bet praėjo. Padėtis stabilizavosi, galime ramiai apsipirkti. Raginame pirkėjus per daug dažnai nesilankyti tiesiog dėl saugumo. Ne dėl to, kad bijome, jog išpirks“, – sakė ji.

S. Skvernelis dar sakė, kad darbo krūviai šiandien padidėję visuose sektoriuose, kurie sprendžia su koronavirusu susijusius klausimus.

„Mes sprendžiame problematiką valstybiniame sektoriuje. Darbuotojams mokami priedai už papildomus krūvius, už darbą sudėtingomis sąlygomis. Jei tokia galimybė yra, tą sprendžia ir privatus sektorius – kaip motyvuoti darbuotojus, atsilyginti už pasiaukotiną darbą, suvaldant koronaviruso krizę“, – sakė premjeras.

R. Vainienė pridūrė, kad dalis darbuotojų pasiėmė nedarbingumo lapelius dėl to, kad turi vaikų.

„Tai nėra labai didelės apimtys, dėl to darbuotojai dirba tame nematomame fronte. Prekybininkams darbuotojas yra prioritetas, nes jei nebus kam dirbti, tada išvis visi klausimai atkris. Jie rūpinasi, kaip juos apsaugoti, jie turi dezinfekcinius skysčius, kai kurie naudoja pirštines, pirštinės padėtos ir prie įėjimo į prekybos vietas“, – sakė ji.

Asociacijos vadovė ragino nedaryti greitų apibendrinimų.

„Prekybininkai seka Visuomenės sveikatos centro rekomendacijas, kas privalo būti darbuotojams, kokios darbo sąlygos. Pavyzdžiui, kaukės nepadės, dėl to nėra prasmės priverstinai dėti. Daug svarbiau yra atstumas, kuris išlaikomas“, – sakė R. Vainienė.

Ji dar pridūrė, kad prekybininkai su tiekėjais atsiskaito tvarkingai. „Kai kam net mokama avansu“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)