Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė laidoje „Delfi 11“ pasakojo, kad žmonės jaučiasi nesaugūs ir panikuoja, todėl vienas po kito kreipiasi į Užimtumo tarnybą. Šio proceso, pasak jos, suvaldyti viešbučiai nėra pajėgūs.

Ji taip pat pridėjo, kad nors ir restoranai gali teikti maistą išsinešimui, tai jų neišgelbės.

„Restoranai daug kas užsidaro, nes nors leista persiorientuoti ir vežioti maistą į namus, tai gali nedaugelis, nes turi būti suderinta visa logistika. Labai nedaug kas persiorientuos, nes neįmanoma taip greitai sutvarkyti ir vežiojimą, ir maisto pakavimą“, – kalbėjo E. Šiškauskienė.

„Kai kur deramės su savivaldybėmis, kad ekonominės klasės viešbučiai taptų karantino įstaigomis į Lietuvą iš užsienio grįžtantiems žmonėms. Viešbučiai tą noriai daro, nes savivaldybės perka paslaugas, kad ir už minimalius įkainius“, – akcentavo pašnekovė.

Nepaisant to, tikino E. Šiškauskienė, asociacija nori pokalbio ir susitarimo su Vyriausybe, paaiškinimo, kaip sustyguoti veiklą, mat kol kas teikiama pagalba žmonėms, tačiau ne verslui.

Pasak jos, žmonės nesijaučia saugūs, panikuoja, o verslas supranta, kad jei neišlaikys darbuotojo ir išleis neapmokamų atostogų, tada negaus ir mokesčių atidėjimo.

„Darbuotojai dabar visi visiškoje nežinioje, nes mes iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vis dar negauname tikslių instrukcijų, kaip forminti pravaikštas, kaip darbuotojus išlaikyti, kaip apiforminti, kam siųsti. Įmonė užsidaro: restoranai, viešbučiai užsidaro, vadovai nežinioje, ką turi daryti.

Jeigu dar prekybininkai ir statybininkai dirba, ai mūsų sektorius jau yra sustoję ir visos diskusijos Trišalėje atrodo juokingos, nes sprendimai turi būti šiandien. Mūsų sektoriuje 65 tūkst. darbuotojų ir mes negirdime aiškių atsakymų“, – minėjo ji.

E. Šiškauskienė akcentavo, kad sprendimų jos atstovaujamam sektoriui reikėjo dar vakar, mat sektorius ne šiaip lėtina apsukas, o stoja, ir viena po kitos užsidaro pačios įvairiausios įstaigos.

Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė optimistinio scenarijaus nežadėjo – daugelis viešbučių ir restoranų šio periodo neišgyvens.

„Manau, kad labai didelė dalis neišgyvens, nes nežinome kiek tas užsitęs. Viešbučiai tas verslas kuris neatsigaus tą pačią minutę pasibaigus šitam periodui, kadangi turi skrydžiai būti atstatyti, judėjimas įvairiu transportu, tarptautiniai ryšiai. Nežinau, kiek laiko užtruks, ar pusę metų, ar dar daugiau, manau, daug įmonių bankrutuos“, – teigė ji.

Ji pabrėžė, kad užsidaręs verslas neturi nei kaip pasiimti paskolų, nei gauti lėšų, kad galėtų kompensuoti 40 proc. (vėliau priimtas sprendimas, kad verslui reikės prisidėti 10 proc. - Delfi) atlyginimo tuo atveju, jei skelbiama paskola. Tad, pasakojo E. Šiškauskienė, esamą situaciją asociacija pasiūlė prilyginti vaiko priežiūros nedarbingumui. Tokiu atveju darbuotojas gautų išmoką iš „Sodros“ ir tai būtų pagalba ne tik žmogui, bet ir verslui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)