Siūloma įpareigoti nekilnojamojo turto kredito ir vartojimo kredito davėjus kredito gavėjo prašymu atidėti kredito įmokų mokėjimą, kai kredito gavėjo finansinė situacija pablogėja dėl nuo jo nepriklausančių aplinkybių.

Už tai numatančias Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymo ir Vartojimo kredito įstatymo pataisas, kurias antradienį pateikė parlamentui Seimo narys, žemės ūkio ministras Andrius Palionis, vienbalsiai balsavo 89 Seimo nariai.

Pasak A. Palionio, įstatymą planuojama papildyti atvejais, kada kredito gavėjui gali būti suteikiamos „kredito atostogos“.
„Vartotojas gali susidurti su finansiniais sunkumais laiku mokėti kredito įmokas ne tik netekus darbo, tačiau ir kitomis nuo jo nepriklausančiomis aplinkybėmis, pavyzdžiui, sumažėjus jo pajamoms dėl prastovos, nepriklausančios nuo darbuotojo, nemokamų atostogų atveju ir pan“, – sako A. Palionis.

Pagal šiuo metu galiojančias Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymo nuostatas, NT kredito davėjas privalo kredito gavėjo prašymu atidėti kredito įmokų (išskyrus palūkanas) mokėjimą, susidarius bet kurioms iš šių aplinkybių: nutrūksta kredito gavėjo santuoka; miršta kredito gavėjo sutuoktinis; kredito gavėjas ar jo sutuoktinis tampa bedarbiu; kredito gavėjas pripažįstamas nedarbingu arba iš dalies darbingu Lietuvos Respublikos neįgaliųjų socialinės integracijos įstatyme nustatyta tvarka.

Kredito davėjas neprivalo atidėjimo taikyti ilgiau nei 3 mėnesius (nors nedraudžiama susitarti ir dėl ilgesnio termino).

„Siūlomu projektu būtų išplėstas aplinkybių sąrašas, kuomet gali būti nustatomas atidėjimas, t. y. įtraukiami atvejai, kai kredito gavėjas ar jo sutuoktinis netenka dalies ar visų pajamų dėl kitų priežasčių nei darbo netekimas. Tai itin aktualu situacijoms, kai asmuo privalo išeiti nemokamų atostogų, dirbti ne pilna apimtimi, negali vykdyti individualios veiklos dėl nuo jo nepriklausančių apribojimų (pvz., karantinas) ir panašiais atvejais“, – sako A. Palionis.

Dabar galiojančiame Vartojimo kredito įstatyme nėra nuostatų, įpareigojančių konkrečiomis sąlygomis ir konkrečiam laikotarpiui atidėti vartojimo kredito įmokas (įmokų atidėjimo galimybė paliekama kredito davėjo ir gavėjo sutartiniams santykiams).

Seimo narys A. Palionis sako, kad verslo sąlygoms ir jo plėtrai įstatymo pataisų įgyvendinimas neigiamų padarinių neturės, kadangi kredito davėjai pajamų nepraras, kredito įmokų mokėjimas bus tik atidėtas, kredito gavėjai nuo savo pareigų nebūtų atleidžiami.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)