„Džiugu, kad valstybė operatyviai reaguoja į neeilinę situaciją ir inicijuoja bendrus koordinuotus veiksmus. Svarbiausia, kad jau numatyti neatidėliotini reikiami resursai gyventojų sveikatos apsaugai ir papildomoms gydytojų socialinėms garantijoms bei priimti strateginiai šalies ūkio ateičiai svarbūs sprendimai.

Manome, kad Vyriausybės plane numatytos priemonės ir pinigų suma yra užtektinai svarios, kad jų įgyvendinimas bent iš dalies amortizuotų neigiamus pandemijos efektus. Svarbu, kad planas būtų lankstus, nes situacijai keičiantis jį gali prireikti koreguoti“, – teigia M. Zalatorius.

Jo teigimu, šalyje veikiantys bankai pasirengę prisidėti prie bendrų veiksmų.

„Šiuo metu šalies finansų sektorius yra stabiliausias per visą Nepriklausomybės laikotarpį ir geriau nei bet kada iki šiol pasirengęs galimiems sukrėtimams. Naujausiais duomenimis, bankų kapitalo pakankamumo rodikliai ženkliai viršija nustatytus reikalavimus.

Tai suteikia bankams daug daugiau manevro laisvės. Tačiau labai svarbu suprasti, kad vien finansų sektoriaus pastangų susiklosčiusioje situacijoje nepakanka – minimizuoti jos neigiamus padarinius galime tik visi kartu“, – sako LBA prezidentas.

M. Zalatorius tikina, kad bankai yra pasirengę bendradarbiauti su finansinių įsipareigojimų turinčiais klientais, laikinai praradusiais pajamas.

„Kiekvienas atvejis yra individualus ir gali būti išspręstas bankui ir klientui bendradarbiaujant. Tad svarbiausia – laiku pasidalinti nuogąstavimais ir pradėti ieškoti abiem pusėms priimtinų sprendimo būdų. Vadovaujantis galiojančiais teisės aktais ir Vyriausybės patvirtintu ekonomikos skatinimo ir pagalbos verslui planu, bankų paskolas turintys gyventojai, susidūrę su finansiniais sunkumais, gali kreiptis dėl vadinamųjų kredito atostogų – būsto paskolų įmokų mokėjimo atidėjimo“, – sako jis.

„Finansinių įsipareigojimų turintiems gyventojams norime priminti, kad šios priemonės nėra taikomos automatiškai. Tam būtinas paties kliento kreipimasis“, – priduria M. Zalatorius.

LBA rekomenduoja kreiptis į banką tik faktiškai netekus pajamų.

ELTA primena, kad Vyriausybė pirmadienį po pasitarimo pritarė Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planui, kurį sudaro 2,5 mlrd. eurų.

Vyriausybė, pagal planą, iki trijų mėnesių mokėtų savarankiškai dirbantiems, kurie mokėjo socialinio draudimo įmokas, fiksuotą 250 eurų dydžio išmoką per mėnesį, kai dėl nustatyto infekcijų plitimą ribojančio režimo negali vykdyti savo veiklos.

Pagal planą, valstybės lėšomis iki trijų mėnesių turi būti prisidedama prie darbdavių pastangų išsaugoti darbo vietas, padengiant dalinės prastovos ar prastovos išmokos dalį darbuotojams. Darbuotojui turi būti užtikrinta išmoka ne mažesnė nei minimali mėnesinė alga.

Efektyviai sveikatos priežiūros ir visuomenės apsaugos sistemų veiklai būtų skirta 500 mln. eurų.
Vyriausybei taip pat suteikiama teisė skolintis papildomai 5 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)